image

Juridische vraag: mag winkel mijn identiteitsbewijs kopieren?

woensdag 19 september 2012, 13:03 door Arnoud Engelfriet, 9 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

Deze week weer een bezemwageneditie, waarin Arnoud de komende dagen een aantal wat kortere vragen beantwoordt.

Vraag: Bij het afsluiten van een telefoonabonnement werd mij om mijn identiteitsbewijs gevraagd. Prima, maar ze maakten er ook een kopie van. Dat is toch volstrekt verboden?

Antwoord: In juli publiceerde de privacytoezichthouder richtsnoeren voor het maken van kopietjes. Hoofdregel is inderdaad dat dit niet mag: er staan allerlei gevoelige gegevens op een identiteitsbewijs, en die mogen niet zomaar worden gekopieerd. Er moet een zeer goede reden zijn om dit wel te doen.

Bij het afsluiten van een abonnement is het genoeg om vast te stellen dát je de juiste persoon voor je hebt. Een kopie van een ID bewaren is meestal niet nodig voor dat doel, en dus mag het dan niet. Soms mag het wel (als het BSN en de pasfoto wordt zwart gemaakt), zoals bij een kredietcheck. De gegevens zijn dan langer nodig, en als ze nodig zijn dan mogen ze worden gekopieerd.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (9)
19-09-2012, 13:25 door alexNL
Volgens mij doen zowel winkels als online belwinkels dit al jaren. Kan me niet anders herinneren dan dat er een kopie ID + kopie van de bankpas (ivm rekeningnummer) of een recent bankafschrift onderdeel zijn van de procedure voor een mobiel abonnement. Ik ben zowel klant van T-Mobile en Vodafone (geweest), bij beiden was dit het geval. Zou dat dan toch te maken hebben met die kredietcheck ?
19-09-2012, 14:05 door RBI_
En hoe zit het met dit verhaal in Hotels?

EDIT

Nevermind, stond in de PDF op CBPweb.. was weer eens te snel :-)
19-09-2012, 14:19 door Anoniem
Ik had dit enige tijd ook aan de hand bij de Belcompany toen ik een headset kwam omruilen. Daar werd een kopie van het legitimatiebewijs verplicht gesteld, voor een product van 30 euro nota bene. Op de vraag aan de medewerker wat de rechtmatigheid van deze handeling was keek hij mij dom aan, gemiddelde verkoper blik, en zei dat het van zijn baas moest.
Ik kon op mijn kop gaan staan maar zonder kopie van het legitimatiebewijs werd het artikel niet omgeruild. Ik heb de headset maar aan een kennis verkocht want ik weiger toch echt aan dat soort maffia praktijken mee te werken.
19-09-2012, 14:35 door Anoniem
Ik was laatst bij de ING om mijn nieuwe pas op te halen en daar maakten ze ook een kopie van mijn rijbewijs (ik stond schijnbaar al jaren aangevinkt dat ik ooit eens bij hun langs moest komen met een identificatie bewijs ter hercontrole). Nu vroeg ik hun of dat wel mocht. Hun antwoord: "Ja, dat mag. We sturen die twee kopieën naar het hoofdkantoor en als het gecontroleerd is worden die weer vernietigd...".
De vragen zijn dan:
1) Mag dat ueberhaupt wel
2) Wie garandeert mij dat dit daadwerkelijk gebeurd?
19-09-2012, 15:01 door Anoniem
Persoonlijk vind ik dat degene die heeft besloten om de BSN op de eerste pagina van de paspoort op te nemen een pak slaag moet krijgen. Als dat informatie zo gevoelig is dan moet je dat informatie niet zetten op de ene document dat je te pas en te onpas aan allerlei vreemdelingen moet tonen. Dan zou in een keer de meeste bezwaren van de CBP ook gelijk zijn opgelost.
19-09-2012, 16:01 door Anoniem
Banken zijn weer apart, en daar eisen iets van twee verschillende regels ruwweg hetzelfde: "Ken je klant (want hij is vast wel terrorist)". Wat dan kopietje ID kaart betekent.

Een van die regels is van de belastingdienst (zwart/wit scan waar BukkenSufferdNu leesbaar moet zijn; belastingdienst vertrouwt de bank niet met getalletjes netjes overschrijven) en de andere is er later wegens opengrensterreur ingeschoven ofzo, zo rond de tijd dat ineens iedereen zo'n ding bij zich moest hebben.

Gerelateerd: Als je geld genoeg hebt mag je twee keer per jaar met je persoonlijke geldbeheerder bij de bank komen babbelen. Vroeger had je daar wat aan, advies enzo, maar tegenwoordig lopen ze al je "grote" danwel "rare" transacties na en mag je tekst en uitleg geven. Voor het gepeupel doe je dat natuurlijk niet, daar volsta je met zo'n administratieve maatregel. Je hebt toch niets te vrezen? Dan kan de bank ook wel voor oom agent op een kopietje van jouw paspoort gaan zitten. Dus ja, dat mag.

Niet dat er ook maar één terrorist of crimineel extra door gepakt wordt. Het is gewoon een van de vele nepveiligheidsmaatregelen die toch maar voor de zekerheid ingevoerd zijn, en ach, kopietje trekken is lekker makkelijk, ja toch niet dan? En niemand die klaagt, want doet het jou zeer? Zeur toch niet zo man.
19-09-2012, 17:37 door Anoniem
Op: http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/Kopie-identiteitsbewijs/Pages/Kopie-identiteitsbewijs.aspx lees je bijna alle antwoorden.
Heel kort: Winkels, telecomaanbieders, sportscholen & vereniging NIET, ze hebben zelfs geen wettelijke bevoegdheid om een persoon te verplichten zich te legitimeren, alleen banken en overheid. Uitzondering geldt voor autoverhuur, let op dat je je BSN en pasfoto afschermt bij overnemen gegevens/kopie.

Zie ook: http://www.cbpweb.nl/downloads_rs/rs_kopie-identiteitsbewijs.pdf
19-09-2012, 17:56 door sjonniev
Hoe kan ik controleren of KPN de illegaal bij de Primafoonwinkel gemaaktje kopietjes van mijn paspoort op de juiste manier vernietigt?
20-09-2012, 14:48 door Anoniem
sjonniev

gewoon, database van kpn leegtrekken en je bsn greppen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.