image

'Amerikaanse overheid gaat 5 miljoen ambtenaren monitoren'

maandag 10 maart 2014, 10:25 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse overheid werkt aan een systeem dat straks zal worden gebruikt om 5 miljoen ambtenaren met speciale bevoegdheden te monitoren, zo laten voormalige en huidige functionarissen tegenover AP weten. Het systeem moet klokkenluiders en kwaadwillende en corrupte ambtenaren vinden.

Het systeem is gebaseerd op een model van het Amerikaanse Ministerie van Defensie dat al meer dan 10 jaar in ontwikkeling is. Inlichtingendiensten willen al langer een geautomatiseerd systeem om ambtenaren continu te monitoren, mede om een nieuwe Edward Snowden te voorkomen. Het systeem waar nu aan wordt gewerkt gebruikt databases van de overheid, financiële instellingen en andere partijen om het gedrag van ambtenaren in kaart te brengen.

Beleid

Deze maand zal de Amerikaanse regering nieuw beleid introduceren voor ambtenaren met speciale bevoegdheden, waarbij het continu monitoren onderdeel van de veranderingen is. Ambtenaren met geheime bevoegdheden ondergaan al een screening van hun financiële en privéleven voordat ze worden aangenomen. Daarnaast vinden er ook periodieke controles plaats.

Onlangs liet directeur van de nationale inlichtingendiensten James Clapper het Amerikaanse congres nog weten dat er een "continue evaluatie" moet plaatsvinden, waarbij het nieuwe systeem kan helpen. Clapper gaf beleidsmakers weinig details, maar liet weten dat het om een overheidsbreedysteem gaat dat "zes of zeven datastromen" gebruikt om ambtenaren te volgen. Het monitoren zou mogelijk al vanaf september dit jaar bij verschillende overheidsdiensten kunnen beginnen.

Reacties (6)
10-03-2014, 10:58 door Anoniem
Shades of Snow Crash.

De vraag waarom er zoveel ambtenaren "speciale" bevoegdheden hebben en waarom er toch zo vreselijk veel geheim gehouden moet worden mag zeker niet gesteld worden? Want dat er veel mis binnen dat apparaat moge onderhand wel duidelijk zijn, tot op het punt dat het wereld- maar ook het Amerikaanse publiek (maar niet allerhande overheidsapparaten in hun huidige vorm) nog het meest gebaat zijn bij zoveel mogelijk lekken. Laat ze de vuile was maar buitenhangen, en dan ook gelijk de rotzooi opruimen en ophouden meer rotzooi te trappen. Dat laatste is namelijk geen goddelijk recht van overheden, zeker niet van volksvertegenwoordigende overheden.
10-03-2014, 11:01 door Skizmo
Tering wat een losers zijn het toch ook. Ipv te accepteren dat de klokkeluiders gelijk hebben, ga je de jacht op ze openen. Ik hoop dat dat teringland een enorme rotschop gaat krijgen in de toekomst.
10-03-2014, 11:21 door Anoniem
Volgens mij zijn klokkenluiders beter af in het land van de NSA dan in Nederland.
10-03-2014, 13:29 door Anoniem
Voor iedereen die het geweldige boek 'Catch 22' ook echt heeft gelezen zal dit bekend voorkomen: op een gegeven moment moeten alle soldaten constant loyaliteitsverklaringen tekenen, dat loopt uiteraard uit de hand. De amerikaanse regering lijkt steeds meer het patroon van de DDR c.q. Stasi te volgen: iedereen bespioneerd iedereen en niemand vetrouwd een ander nog, het echte probleem is dat de achterliggende moraal van al hun acties en hele ideologie niet langer deugen. Hoe erger het word hoe meer kans op een nieuwe Snowden want er zijn altijd mensen die zeggen tot hier en niet verder, voorbeelden uit de geschiedenes zijn er hiervoor genoeg.
10-03-2014, 19:08 door Anoniem
Worden dan ook de nsa ambtenaren gemonitort?,dan weten ze zelf hoe vervelend het is dat alles over hen te weten gekomen kan worden.
10-03-2014, 21:11 door Anoniem
Het systeem is gebaseerd op een model van het Amerikaanse Ministerie van Defensie dat al meer dan 10 jaar in ontwikkeling is.
Ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.