image

Consumentenbond raadt IE-gebruik tijdelijk af

donderdag 20 september 2012, 10:07 door Redactie, 9 reacties

De Consumentenbond raadt consumenten aan om in ieder geval tot morgen geen Internet Explorer te gebruiken, vanwege het deze week geopenbaarde beveiligingslek in de browser. "Zodra Microsoft een oplossing via Windows Update beschikbaar stelt, kan Internet Explorer weer gebruikt worden. Consumenten kunnen browsers als bijvoorbeeld Firefox, Chrome of Opera tot het herstel gebruiken."

Het advies is overgenomen van de Duitse overheid, die eerder deze week al adviseerde om Microsoft's browser tijdelijk te vermijden.

Kritiek
Toch is er ook kritiek op het advies van de Consumentenbond. "Lieve consumentenbond, graag volgende keer eerst goed onderzoek doen voordat u het Nederlandse volk bang maakt. EMET van Microsoft installeren en configureren is net zoveel werk als een alternatieve browser installeren, daarnaast zorgt een eventuele tweede browser voor nog meer mogelijkheden tot zero-days", aldus een reactie op het advies.

"Jammer dat deze bond telkens weer bevestigt geen enkel verstand van zaken te hebben en dan maar weer de media kopieert. Waarom horen we deze bond nooit bij zero day kwetsbaarheden van Chrome en Firefox? Denkt u dat deze er niet zijn? Hebt u enig idee welke browser de meeste kwetsbaarheden heeft? Misschien eens wat meer kennis van zaken vergaren en dan een goed advies voor uw consument neerleggen", laat een ander weten.

Reacties (9)
20-09-2012, 10:23 door Anoniem
De kritiek is helemaal juist! Meer hoef ik er niet aan toe te voegen!

RjSeeker .c.c.
20-09-2012, 10:32 door Anoniem
Het is nog beter IE helemaal niet te gebruiken.
20-09-2012, 10:35 door Anoniem
Ook leuk was de reactie van Aart Jochem (GovCert) gisteren avond in het 20:00 journaal. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1290094 waarin het advies afgezwakt werd en hij stelt dat een firewall en virusscanner voldoende zou zijn om veilig te zijn. Hoe fout kun je gaan in het geven van een advies.
20-09-2012, 11:06 door Zipper306
De Consumentenbond moet zich bezig houden met het testen van wasmiddelen, en zeker niet met zaken die de veiligheid op het internet inhouden.

Of te wel schoenmaker blijf bij je leest, en bemoei je zeker niet met zaken waar je de ballen verstand van hebt.
20-09-2012, 11:26 door Anoniem
@Zipper306 Aangezien jij blijkbaar super deskundig bent: welk advies zou jij geven aan de gemiddelde consument?
20-09-2012, 11:30 door Anoniem
Voor mensen op deze site die serieus geloven dat Tante Truus uit Zwolle EMET 3.0 moet gaan installeren en configureren zou ik zeggen: succes met het uitleggen!

Is het echt zo moeilijk te begrijpen dat de gemiddelde consument een heel ander kennisniveau heeft dan de bezoekers van security.nl ?
20-09-2012, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ook leuk was de reactie van Aart Jochem (GovCert) gisteren avond in het 20:00 journaal. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1290094 waarin het advies afgezwakt werd en hij stelt dat een firewall en virusscanner voldoende zou zijn om veilig te zijn. Hoe fout kun je gaan in het geven van een advies.
Enig idee wat voor hype deze kwetsbaarheid is in vergelijking met andere onbekende 0-days, hoe brak andere browsers zijn en wat het kost om om te schakelen bij tientallen miljoenen installaties alleen al in Nederland? Het advies is een stuk beter dan piepen om aandacht en komen met een halvegare patch zoals de mediag**l FoxIT doet.y
20-09-2012, 11:45 door Mysterio
Door Zipper306: De Consumentenbond moet zich bezig houden met het testen van wasmiddelen, en zeker niet met zaken die de veiligheid op het internet inhouden.

Of te wel schoenmaker blijf bij je leest, en bemoei je zeker niet met zaken waar je de ballen verstand van hebt.
Hou toch op! Morgen loop je weer de zemelen dat de gemiddelde huisvrouw geen kaas heeft gegeten van computerbeveiliging. De gemiddelde huisvrouw zit niet op fora als deze en moet deze zaken horen van organisaties die zich bezig houden met zaken die tot die doelgroep behoren.

Kortom: Prima advies! En het wordt nog gelezen ook.
20-09-2012, 19:22 door Anoniem
Steeds FoxIt in het journaal, zijn er geen andere NL experten die het goed kunnen uitleggen?
Of komt het vanwege enkele familierelaties tussen een zekere journaliste bij een zekere
omroep en een echtgenoot bij Fox?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.