image

PvdA tegen gebruik van klantgegevens door ING

woensdag 12 maart 2014, 11:00 door Redactie, 19 reacties

De Partij van de Arbeid (PvdA) is tegen het plan van ING om de betaalgegevens van klanten voor commerciële doeleinden te gebruiken. "De privacy van klanten moet voorop staan. De gegevens zijn immers van de klant en niet van de bank", aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

De ING liet deze week weten dat het betaalgegevens van klanten voor gepersonaliseerde advertenties wil gaan gebruiken. In eerste instantie wil de bank later dit jaar met een proef starten waar klanten vrijwillig aan kunnen deelnemen. Als de proef een succes is wordt het ook onder andere klanten uitgerold. Deelname zou echter pas na "expliciete toestemming" plaatsvinden, aldus de bank.

Gegevens

"Als grootste bank van Nederland beschikt ING over een grote hoeveelheid gegevens. De bank weet waar, wanneer, aan wie en hoeveel je betaald hebt voor diensten of producten. De bank beschikt over deze gegevens omdat zij een nutsfunctie heeft: het betaalverkeer veilig en goed laten verlopen. De gegevens moeten niet worden ingezet voor commerciële doeleinden, laat staan verpatst aan bedrijven", stelt Nijboer.

Volgens het Kamerlid kan het analyseren en verkopen van de betaalgegevens diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van consumenten. Hij merkt verder op dat het bedrijven ten principale niets aangaat waar consumenten boodschappen doen, hoeveel ervoor de zorgverzekering wordt betaald of van welke vakbond of politieke partij men lid is. "De consument moet worden beschermd in zijn persoonlijk levenssfeer. Het risico om op een hellend vlak te komen, is domweg te groot", besluit Nijboer.

Reacties (19)
12-03-2014, 11:11 door john west
Helemaal met eens.

Geef ze toestemming en waar stopt het.

Geef ze geen toestemming, en als er wat mis gaat?
Computer programma's kunnen ook de fout ingaan.

Hebzucht kent geen grenzen,ondanks alle beloftes en regels,kijk maar naar de riante salarissen en bonussen.
12-03-2014, 11:38 door Anoniem
Ik dacht dat de WBP stelt, dat gegevens alleen bewaard en gebruikt mogen worden, voorzover noodzakelijk voor het uitvoeren van de beoogde werkzaamheden.

Bij een relatie met een bank zijn de beoogde werkzaamheden het correct uitvoeren van het betalingsverkeer. Eventueel kunnen daar aanvullende diensten bij komen, zoals verzekeren, lenen, sparen en beleggen. Nergens kan staan dat reclame hier bij hoort.
12-03-2014, 12:02 door Briolet
De bank weet waar, wanneer, aan wie en hoeveel je betaald hebt voor diensten of producten.
Ik vraag me af in hoeverre ze producten kunnen zien. Bij een pin transactie of het betalen van een factuur, kennen ze alleen de firma en het bedrag. Als je helemaal niet pint dan blijven er weinig betalingen over die interessant voor adverteerders zijn.

Als ik b.v. mijn stroom bij firma X betrek dan weet de firma X dat zelf en alle andere firmas Y weten ook al dat ik geen stroom bij hun betrek, maar vast wel ergens stroom afneem.
12-03-2014, 12:51 door Anoniem
Door Briolet:Als ik b.v. mijn stroom bij firma X betrek dan weet de firma X dat zelf en alle andere firmas Y weten ook al dat ik geen stroom bij hun betrek, maar vast wel ergens stroom afneem.

Als zij weten bij welke firma jij hoeveel betaalt, kunnen ze je een gericht aanbod doen.

Nu moet firma Y een publiek aanbod doen dat laag genoeg is om veel mensen over te halen om over te stappen. Als ze weten hoeveel jij betaalt, kunnen ze je een aanbieding doen die 2% daaronder gaan zitten.

Vergelijk het met de mediamarkt die aangeeft de goedkoopste te zijn (binnen een beperkt gebied). Ze wijzigen dus continue de prijs als een concurrent de prijs wijzigt. Ze kunnen daarbij net onder die van de concurrent in dezelfde stad gaan zitten i.p.v. dat ze landelijk de laagste hoeven te zijn.

Oja, ze kunnen de prijs ook verhogen in de tijd dat je het artikel uit het rek pakt en naar de kassa loopt. Hoe kun je dat bewijzen?

Peter
12-03-2014, 13:04 door Goeroeboeroe
Aha, er komen verkiezingen, dus heeft de PvdA een Ferm Standpunt. Was de PvdA voor de verkiezingen ook niet tegen het kapot bezuinigen van Nederland? Misschien beter naar 'n partij kijken die wat consequenter is...
12-03-2014, 13:33 door ben987 - Bijgewerkt: 12-03-2014, 13:38
word een beetje moe van al die pvda/vvd beloftes/campagnes die NA de verkiezingen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

btw, security.nl ook al campagne voeren voor pvda ?
als we dan toch aan het campagna voeren zijn, dan wil ik graag ook mijn zegje mogen doen en een lans breken voor de PVV,
de PVV, alleen als u ECHT iets positief wil veranderen in nederland/eu.
12-03-2014, 13:40 door Anoniem
Ik ben benieuwd hoeveel mensen er bezwaar tegen hebben indien, op opt-in basis (vrijwillig dus, geheel eigen keuze), de bank aan je aangeeft of er goedkopere opties zijn voor zaken als onderstaande, zonder dat er informatie wordt verstrekt aan externe partijen :

- Je energierekening
- Je telefonie abbonement
- Je ziektenkostenverzekering
12-03-2014, 13:51 door Anoniem
De PvdA, was dat niet die partij die TapSterk de hand boven het hoofd houdt?
Laat de PvdA lekker eerst de eigen boontjes doppen...


Door ben987: btw, security.nl ook al campagne voeren voor pvda ?
als we dan toch aan het campagna voeren zijn, dan wil ik graag ook mijn zegje mogen doen en een lans breken voor de PVV,
de PVV, alleen als u ECHT iets positief wil veranderen in nederland/eu.
Als er één ondoorzichtige, non-democratische, hardvochtige en inconsequente partij is, is het de partij van de vrijheid wel, dat schiet dus ook niet op.
Er wordt hier m.i. ook helemaal geen campagne gevoerd, maar een nieuwsbericht medegedeeld dat betrekking heeft op het hot-topic privacy-wetgeving en de omgang hiermee door de ING.

Laat je niet leiden door angst vriend...
12-03-2014, 14:04 door Anoniem
Armzalige poging van de PvdA om te kunnen scoren!!
12-03-2014, 14:22 door Briolet
Door Anoniem: Als zij weten bij welke firma jij hoeveel betaalt, kunnen ze je een gericht aanbod doen.

Nu moet firma Y een publiek aanbod doen dat laag genoeg is om veel mensen over te halen om over te stappen. Als ze weten hoeveel jij betaalt, kunnen ze je een aanbieding doen die 2% daaronder gaan zitten.

Peter

Na mijn posting realiseerde ik dat ze er inderdaad wel iets mee kunnen doen. Echter niet zoveel als jij suggereert omdat ze wel het bedrag weten dat ik aan de energiemaatschappij of verzekeraar betaal, maar ze kennen mijn verbruik of verzekeringspakket niet. Dus strikt 2% lager aanbieden kan niet.

Wat wel kan is uitgaan van de standaard tarieven van die firma X en daarop een lager bod doen, in de hoop dat ik een standaard contract afneem bij die firma.

Interessant wordt het pas voor de bank als men zijn rekeningen via de FINBOX betaald. Dan stuurt de leverancier de complete rekening naar de bank en de bank betaalt die dan voor je. Dat is dus nog een stapje verder dan een doorlopende incasso opdracht. Maar als banken deze gegevens gaan verkopen, dan is dat direct het einde van het finbox concept. (Of interesseert de grote meerderheid zich echt niet voor deze privacy?)
12-03-2014, 14:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Als zij weten bij welke firma jij hoeveel betaalt, kunnen ze je een gericht aanbod doen.

Nu moet firma Y een publiek aanbod doen dat laag genoeg is om veel mensen over te halen om over te stappen. Als ze weten hoeveel jij betaalt, kunnen ze je een aanbieding doen die 2% daaronder gaan zitten.

Dat wordt toch wel een beetje moeilijk lijkt me want energiebedrijven doen meestal geen fixed-price aanbieding.
Als ze aanbieden jou de stroom te leveren voor 2% minder dan kun je gewoon een wietkwekerij beginnen voor diezelfde
kosten. Dat lijkt me niet de bedoeling.
12-03-2014, 14:48 door ben987 - Bijgewerkt: 12-03-2014, 14:51
Door Anoniem:


Als er één ondoorzichtige, non-democratische, hardvochtige en inconsequente partij is, is het de partij van de vrijheid wel, dat schiet dus ook niet op.
geef eens een paar concrete voorbeelden "vriend", en dan bedoel ik dus niet van die gemanipuleerde, halve "waarheden" gecreëerd door onze fijne linkse msm.
12-03-2014, 15:26 door Anoniem
Ik vind het nog steeds "apart" dat er nog geen opmerking in het nieuws is geweest die de maatregelen noemt die de ING neemt gespiegeld aan de genoemde externe leverancier.

Klantgegevens hebben een waanzinnige hoge CIA raiting ...
13-03-2014, 06:19 door Anoniem
Het wordt de hoogste tijd voor een prepaid-pin-pas !!!
13-03-2014, 09:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het nog steeds "apart" dat er nog geen opmerking in het nieuws is geweest die de maatregelen noemt die de ING neemt gespiegeld aan de genoemde externe leverancier.

Het onderbrengen van je serverpark in een extern datacenter of het kopen van hardware bij een amerikaanse leverancier
dat wordt meestal niet gezien als "het geven van je klantgegevens aan een externe partij".
13-03-2014, 10:43 door Anoniem
"btw, security.nl ook al campagne voeren voor pvda ?"

Gaap. Heb je niets zinnigers te melden ? Het is hier niet Geenstijl ofzo.
13-03-2014, 10:51 door linuxpro
Heren, het is verkiezingstijd. De PvdA probeert op deze manier weer even in het spotlight te komen op een wel heel goedkope manier. De ING ligt toch al onder een vergrootglas door vele storINGen en de daaropvolgende onrust in de media en is dit makkelijk scoren.
13-03-2014, 12:37 door spatieman
om het verhaal nog leuker te maken.
jij hebt als ING klant internetbankieren, en krijgt op je telefoon en tan codes, of hoe die dingen heten.
op het moment dat je een ander toestel hebt, en daar je sim kart in duwt, en je doet aanmelden op het netwerk, krijg je na een paar seconden al van de ING een sms met de melding dat je internetbankieren voor een periode van 24 uur geblokkeerd is.
13-03-2014, 21:38 door ben987
Door Anoniem: "btw, security.nl ook al campagne voeren voor pvda ?"

Gaap. Heb je niets zinnigers te melden ? Het is hier niet Geenstijl ofzo.
en deze opmerking is natuurlijk wel heel zinnig ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.