image

Zuckerberg: Amerikaanse overheid bedreiging voor internet

vrijdag 14 maart 2014, 10:22 door Redactie, 11 reacties

Facebookoprichter Mark Zuckerberg heeft uitgehaald naar de Amerikaanse overheid, die hij als een bedreiging voor het internet bestempeld. Op zijn eigen Facebookprofiel uitte Zuckerberg zijn frustraties over het optreden van de Amerikaanse overheid, waardoor het vertrouwen in internet wordt ondermijnd.

"Het internet is onze gedeelde ruimte. Het verbindt ons. Het biedt mogelijkheden. Het laat ons leren. Het geeft ons een stem. Het maakt ons sterker en veiliger. Om het internet sterk te houden moet het veilig blijven. Daarom spendeert Facebook veel energie om onze diensten en het gehele internet veiliger te maken", aldus de Facebookbaas. Samen met Microsoft sponsort Facebook het HackerOne-programma, dat bugmeldingen in veel gebruikte softwareprojecten, zoals PHP, OpenSSL en Apache, beloont.

Gefrustreerd

Ook anderen doen volgens Zuckerberg hun best om het internet veilig te maken. "Daarom ben ik zo ontdaan en gefrustreerd door de herhaalde berichten over het gedrag van de Amerikaanse overheid. Als onze ingenieurs continu de veiligheid verbeteren, dan doen we dat om je tegen criminelen te beschermen, niet tegen onze eigen overheid. De Amerikaanse overheid moet een kampioen voor het internet zijn, geen bedreiging."

Zuckerberg pleit dan ook voor meer transparantie binnen de overheid over wat het precies allemaal doet, anders zullen mensen altijd van het ergste uitgaan. De Facebookbaas zou de Amerikaanse president Barack Obama ook hebben gebeld om zijn frustratie te uiten over de schade die de Amerikaanse overheid "voor ieders toekomst" veroorzaakt. "Helaas lijkt het erop dat een echte volledige hervorming lang op zich zal laten wachten", laat Zuckerberg weten. Volgens hem is het dan ook aan internetgebruikers om een internet te ontwikkelen dat iedereen wil.

Reacties (11)
14-03-2014, 10:27 door Anoniem
Als ik kijk naar bedreigingen voor het internet dan schaal ik Zuckerberg eigenlijk nog wel wat hoger in dan de Amerikaanse
overheid.
14-03-2014, 10:36 door Anoniem
Was het al jaren toch met de NSA?.
14-03-2014, 10:52 door Anoniem
Ik snap zijn frustratie wel. De Amerikaanse overheid maakt zijn hele business en de groei potentie van het Amerikaanse internet kapot door iedereen paranoide te maken, in een tijd waar we net (door laksheid) over de privacy bezwaren van social media en dergelijke leken heen te zijn gegroeit.

De meeste mensen hebben niks te vrezen voor de NSA, die zich toch vooral bezig houd met stieken koekeloeren, maar die krijgen wel anti-NSA adviezen tegenwoordig, zoals delete je Facebook.

Maar ja, als de overheid je vrijheden niet beschermt moet je het toch echt zelf doen. En dan zal iedere leek zelf moeten beoordelen waar zijn data veilig is.
14-03-2014, 10:59 door Anoniem
Zegt deze eigenaar van de grootste walled garden met overal datagraaitentakels en een lange, lange historie van privacygepruts. Ja, de ketel is best zwart, meneer pot, heel goed gezien hoor.
14-03-2014, 11:15 door Anoniem
Wat een hypocriet figuur is het toch ook, ik zeg niet dat hij ongelijk heeft maar laat hem toch eerst eens zorgen dat hij zijn eigen business model privacy technisch gezien op orde heeft alvorens hij met zijn vingertje naar anderen gaat staan zwaaien...
14-03-2014, 11:28 door Anoniem
Volgens mij had de punt in de titel zin nog voor 'voor internet' moeten staan....
14-03-2014, 11:37 door Anoniem
De pot verwijt de ketel ...
14-03-2014, 11:37 door Anoniem
En dat telefoongesprek met Obama was om te vertellen dat ie dit ging zeggen en dan de nieuwe aftapserver ingericht klaar staat.
14-03-2014, 12:06 door Anoniem
Wij van WC-eend hebben kritiek op WC-eend.
14-03-2014, 12:55 door Anoniem
Door Anoniem: Wij van WC-eend hebben kritiek op WC-eend.

Dit is het
14-03-2014, 13:54 door Anoniem
Volgens hem is het dan ook aan internetgebruikers om een internet te ontwikkelen dat iedereen wil.
Met wat voor middelen dan? Want waar het geld ligt, is juist de behoefte tot datagraaien/spionage/manipulatie/controle (daar komt het geld immers vandaan). Jan met de pet op gaat daar waarschijnlijk weinig aan veranderen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.