image

Amerikaanse politie krijgt gezichtsherkenningssoftware

vrijdag 14 maart 2014, 15:07 door Redactie, 1 reacties

De politie van de Amerikaanse stad Seattle gaat later dit jaar gezichtsherkenningssoftware inzetten, waardoor het onbekende verdachten sneller zou moeten kunnen identificeren. Het systeem maakt het mogelijk om afbeeldingen van camera's met een uitgebreide fotodatabase van gevangenen te vergelijken.

Het vergelijken van de afbeeldingen en foto's gebeurt nu nog handmatig en is een tijdrovend proces, iets wat door het systeem moet gaan veranderen. "De software meet de afstand van punten op het gezicht, via een algoritme van individuele punten op de ogen, oren, neus en kin. Elk gezicht is uniek, net als een vingerafdruk", zegt politiewoordvoerder Mark Jamieson tegenover de Seattle Times.

Voor het gebruik van de software is speciaal beleid opgesteld, met input van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. De beweging was bang dat de gezichtsherkenningssoftware voor "sleepnet-expedities" zou worden gebruikt, zoals het identificeren van mensen in groepen, demonstraties, op livestreams of iedereen die niet van een misdrijf verdacht wordt. Het nu opgestelde beleid stelt dat de politie de software alleen mag toepassen voor het vinden van mensen die van criminele activiteiten worden verdacht.

Reacties (1)
14-03-2014, 17:13 door Anoniem
Je kan er natuurlijk vanopaan dat er altijd wel iemand zulke ideetjes in de praktijk gaat gebruiken, al was het maar omdat het kan. En het zal best handig zijn. Zo is de marechausee bijvoorbeeld druk met het helemaal volhangen van schiphol met cameras; die zullen uiteindelijk ook naar zoiets toe willen. Voorlopig slaan ze gewoon zoveel mogelijk op om later nog eens te kunnen koekeloeren, maar als de kompjoeter dat onmiddelijk kan, natuurlijk willen ze dat. Is ook al best een tijdje duidelijk dat het er aan ging komen.

Maar merk op dat eigenlijk de enige bescherming die we hebben tegen grootschalig grasduinen wat stoffige ambtelijke regels zijn waar niemand zich aan houdt als het even niet uitkomt. Gewoon zorgen dat je niet gepakt wordt en je bent zelf de po-li-tie dus je weet precies hoe. En leuk zwaaien met dat de ACLU meegedaan heeft met het opstellen van de regels. Helemaal toppie-joppie, toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.