image

Bende veroordeeld wegens bankovervallen met KVM-switch

zaterdag 15 maart 2014, 09:14 door Redactie, 2 reacties

In Groot-Brittannië is een groep mannen veroordeeld die meerdere bankovervallen uitvoerden door middel van het plaatsen van een KVM-switch. Een KVM-switch (Keyboard, Video, Mouse) is een apparaat waarmee meerdere computers via een enkel toetsenbord, monitor en muis zijn te bedienen.

Via het apparaatje, dat fysiek bij de bankfilialen werd geïnstalleerd, hadden de criminelen toegang tot het interne banksysteem. In totaal wisten de bendeleden drie keer een KVM-switch op het banknetwerk aan te sluiten. Bij de eerste aanval op een filiaal van de Barclays Bank werd er via 128 overboekingen van andere rekeningen 1,5 miljoen euro naar de rekeningen van katvangers overgemaakt. De bank wist uiteindelijk 720.000 euro van het bedrag terug te halen.

Deze aanval vond vorig jaar april plaats. Drie maanden later sloeg de bende weer toe bij een filiaal van de Barclays Bank. Dit keer werd er 108.000 euro buitgemaakt. De laatste aanval vond in september plaats en was tegen een filiaal van de Santander Bank gericht. Dit keer werd er geen geld gestolen, aldus de Metropolitan Police.

Creditcardfraude

De bende gebruikte volgens de politie ook zo'n 500 waardevolle bankpassen en creditcards, die ofwel gestolen of onderschept waren. Met deze passen werden dure Rolex-horloges, juwelen en computerapparatuur zoals Apple Mac computers en iPads gekocht. In totaal werd er voor een bedrag van 1,2 miljoen euro gefraudeerd.

Om de kaarten te gebruiken gebruikte de bende een apparaat om legitieme telefoonnummers van de bank te spoofen. Bankklanten werden zo misleid om hun persoonlijke details en pincodes af te staan. In totaal werden afgelopen donderdag 14 mannen, tussen de 25 en 52 jaar, voor de misdrijven veroordeeld. De rechter zal de strafmaat later bekendmaken.

Reacties (2)
15-03-2014, 09:48 door Anoniem
Ik denk eigenlijk niet dat dit mag gelden als bewijs dat de banken hun electronische afscherming op orde hebben. Veeleer is het een aanwijzing dat naast dat probleemdomein er ook nog ruimte is om met handige truuks gebruik te maken van toegang die deze sujetten hadden of makkelijk konden krijgen. Dat ze gepakt zijn betekent dat ze toch niet helemaal goed genoeg waren; anders waren ze niet gepakt en hadden we er niets over gehoord. De schade zou gewoon weggeboekt zijn in d'ene of d'andere obscure kostenpost, want zo doen banken dat. Ben wel benieuwd om een analyse te zien van hoe ze zo naarbinnen konden wandelen en apparatuur achterlaten. Weer eens wat anders dan zonder apparatuur naarbinnen te wandelen en met apparatuur te vertrekken.
17-03-2014, 17:13 door Anoniem
Nauwelijks een 'bankoverval' te noemen. Klinkt meer als 'bankroof'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.