image

D66 wil betere privacybescherming door gemeenten

maandag 17 maart 2014, 12:03 door Redactie, 1 reacties

Gemeenten moeten volgens D66 de privacy van hun burgers beter beschermen, onder andere door het aanstellen van een gemeentelijke privacyfunctionaris, het zorgvuldig verwerken en beveiligen van privacygevoelige informatie en het altijd bieden van inzagemogelijkheden over opgeslagen gegevens.

Volgens de partij staat de privacy van burgers steeds meer onder druk, doordat steeds meer activiteiten van de gemeenten die privacy raken. Het gaat bijvoorbeeld dan om de inzet van drones, toenemend cameratoezicht en het uitwisselen van parkeergegevens met de Belastingdienst.

Privacyhandvest

Om de privacy beter te beschermen moeten gemeenten volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw een privacyhandvest opstellen, waarin afspraken over de bescherming van de privacy van inwoners worden gemaakt. Zo moeten er regels komen over wie inzage krijgt in de Gemeentelijke Basisadministratie, moet er een privacyfunctionaris worden aangesteld en moeten burgers het recht krijgen om hun gegevens te laten verwijderen.

Daarnaast moeten er met de gemeenteraad afspraken worden gemaakt over het inzetten van privacyschendende middelen in het publieke domein, zoals drones, cameratoezicht, inzage in parkeergegevens. "De burgemeester meldt bijvoorbeeld vooraf aan de gemeenteraad wanneer een middel zoals de drone boven de gemeente wordt ingezet", aldus Schouw.

Reacties (1)
17-03-2014, 13:28 door Anoniem
Hmm, pot >> ketel.

Misschien zou dhr. Schouw moeten beginnen in de Tweede kamer. Daar kan hij zijn stempel drukken.
Data-retentie plicht, identificatie plicht, prism, bankgegevens delen, EPD, OV-chipkaart, landelijke databases (en het koppelen van verschillende datasets door de overheid), vingerafdruk in het paspoort, DNA-databank, gedwongen afgeven van encryptie-sleutel, (verouderde) copyrightwetgeving, controle-obsessie van de rijksoverheid/politiek, etc.
Dat is de plek om de privacy te waarborgen. landelijk, via goede wetgeving.
(Maar ja, zodra het KP en terrorisme spook zijn gezicht laat zien, hoor je niemand in de Tweede kamer meer).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.