image

WhatsApp: respect voor privacy zit in ons DNA

dinsdag 18 maart 2014, 09:37 door Redactie, 12 reacties

Respect voor de privacy van gebruikers zit in de DNA van WhatsApp, zo heeft medeoprichter en CEO Jan Koum laten weten. Koum reageerde via het eigen blog op de recente overname van de populaire chatapp door Facebook. Volgens de CEO zal dit geen gevolgen voor de privacy van gebruikers hebben.

"Ik wil dat iedereen begrijpt hoe ik het principe van privécommunicatie waardeer", aldus Koum. Hij wijst daarbij naar zijn verleden. Koum groeide op in de Oekraïne ten tijde van de Sovjet-Unie. Als er iemand belde liet zijn moeder vaak weten dat het gesprek beter niet via de telefoon kon worden voortgezet. "Het feit dat we niet vrij konden spreken zonder de angst dat onze communicatie door de KGB gemonitord werd is één van de redenen waarom we naar de VS zijn verhuisd toen ik een tiener was."

Respect voor de privacy van gebruikers zit dan ook in het DNA van het bedrijf, gaat Koum verder. "We hebben WhatsApp gebouwd rond het idee dat we zo min mogelijk over je willen weten als mogelijk is. Je hoeft ons niet je naam te geven en we vragen je niet om je e-mailadres." WhatsApp zou geen zaken als surfgeschiedenis of adresgegevens opslaan en volgens Koum zijn er geen plannen om dit te veranderen.

"Als samenwerken met Facebook had ingehouden dat we onze waarden moesten veranderen, hadden we het niet gedaan", stelt de CEO. Volgens hem zorgt de samenwerking met Facebook er juist voor dat WhatsApp onafhankelijk en autonoom kan blijven. "Onze fundamentele waarden en ideeën zullen niet veranderen. Onze principes zullen niet veranderen. Alles dat WhatsApp de leider op het gebied van privémessaging heeft gemaakt is nog steeds aanwezig", aldus Koum, die stelt dat berichten die het tegenovergestelde beweren ongegrond en onverantwoordelijk zijn.

Reacties (12)
18-03-2014, 09:57 door Arie1980
... And now a word from our sponsor: "Bullshit".
18-03-2014, 10:00 door Anoniem
Jep, dat zeggen de meeste CEO's.
Wil je de privacy van gebruikers respecteren zorg dan voor "TNO" Trust No One, en End To End Encryptie en liefs dan
ook nog open-source.

Zo hou je de opsporingsdiensten buiten de deur, kunnen mensen de software controleren, en ben je transparant.

Voldoet de app, eof software hier niet aan dan is het dus oppassen geblazen.

Maar gelukkig zijn er veel betere alternatieven dan WhatsApp Jan Koum.
18-03-2014, 11:00 door Jan M
Allemaal onzin, we weten inmiddels toch wel dat ze ( als ze het willen ) echt alles kunnen bekijken. Zo zit deze samenleving nu eenmaal in elkaar. Als je echt volledige privacy wil, kun je beter de internet stekkers eruit trekken, je facebook account verwijderen en je smartphone weggooien.
18-03-2014, 11:42 door quikfit
'' Hij wijst daarbij naar zijn verleden. Koum groeide op in de Oekraïne ten tijde van de Sovjet-Unie. Als er iemand belde liet zijn moeder vaak weten dat het gesprek beter niet via de telefoon kon worden voortgezet. "Het feit dat we niet vrij konden spreken zonder de angst dat onze communicatie door de KGB gemonitord werd is één van de redenen waarom we naar de VS zijn verhuisd toen ik een tiener was''

Dat word weer verhuizen....
18-03-2014, 11:44 door Preddie
en daarom verkoop je je software en klantgegevens aan een bedrijf dat wereldwijd bekend staat als één van minst privacy respecterende partij......

Ik denk dat Koum het niet zo leuk vindt dat hij ziet, dat alles wat hij met zijn bedrijf heeft opgebouwd in de jaren binnen enkele weken verdampt omdat hij is gaan cashen ......
18-03-2014, 11:50 door Anoniem
Koum kan lullen wat hij wilt maar als FB besluit om e.e.a. wel te koppelen dan gaat dat gewoon gebeuren, met of zonder Koum.
18-03-2014, 12:21 door Anoniem
Inderdaad, lulkoek van de bovenste plank.

Eerst een platform bedenken om mensen 'vrij' met elkaar te laten communiceren en het dan verkopen aan een partij als Facebook en vervolgens ook nog durven te verklaren dat je privacy belangrijk vindt. Zeg dan beter niets.

Echt een reactie die de graailust probeert goed te praten. En nee een GSM nummer is zeker geen uniek identificatienummer... Dat is veel unieker dan een willekeurig email adres of willekeurige nickname en kan ook nog eens betrouwbaar aan een IMEI gekoppeld worden. Daarom een beetje vreemde redenatie van deze medeoprichter.

Het valt echt op hoeveel er (simpelweg doorzichtig) bij elkaar gelogen wordt in onze maatschappij. Vraag me af waar dit in de toekomst heen moet met onderlinge communicatie tussen mensen als je er standaard vanuit moet gaan dat de ander aan het liegen is. Hoe moet je dan nog een dialoog houden als iemand iets zegt maar je niets kan met het antwoord omdat je totaal niet weet of dat wel het juiste is.

Dan kun je eigenlijk beter niet meer communiceren.
18-03-2014, 15:00 door Anoniem
Gelul, proprietary software en US based, veel succes met je privacy als je een gag order krijgt.

Voorbeeld: https://en.wikipedia.org/wiki/Lavabit#Suspension_and_gag_order
18-03-2014, 18:41 door Anoniem
Geen facebook, geen whatsapp?

Sta je waarschijnlijk bij beiden toch uitgebreid in de databestanden; met volledige Naam, email gegevens, adresgegevens, woonplaats, adres, data van mijn communicatie en foto apparatuur en waarschijnlijk zelfs hoe je eruit ziet, gevat in een digitaal gezichtsherkenningsprofiel.

Met dank aan alle mensen die je kent en overgedachtenloos enthousiast nonchalant gebruiker zijn van deze diensten.
Gebruikers dus die bij inschrijving even het hele eigen adresboek ooit hebben geupload om daarna desgewenst uitnodigingen te sturen, aan te geven naar aanleiding van afbeeldingen of ze je kennen, of jou o zo liking leuk getagged hebben op foto's.

De grootste directe bedreiging voor je privacy buiten jezelf zijn je vrienden en kennissen.
Facebook en whatsapp faciliteren dat en maken er verder dankbaar gebruik van.

Whatsapp en facebook zijn misschien geen dieven en net geen helers, de data zijn immers niet gestolen maar zeker niet verkregen met instemming van de oorspronkelijke eigenaren. Laten we het pseudo-heling noemen.
Als je aan pseudo-heling van private data doet en dat in oorsprong faciliteert geef je niets om privacy en des te meer om de data.

Nog schunniger als je zelf ooit gevlucht bent voor de dreiging van gebrek aan privacy en veiligheid.
Dan had je er beter kunnen blijven, omdat je er zogezegd beter op je plaats bent samen met het suikeroompje, die gezien de achtenaam vermoedelijk juist wel wat meer lering uit de misstappen van de geschiedenis had mogen en kunnen trekken.

Privacy? Hoe kom je eigenlijk uit een database als je zelf geen gebruiker bent en ook geen toestemming hebt gegeven voor gebruik van jouw persoonsdata?
Wie het weet mag het zeggen.
19-03-2014, 19:53 door Anoniem
Wij van WC-Eend........
21-03-2014, 00:00 door Anoniem
Ruikt weer naar een WC-Eend verhaal
09-07-2014, 20:40 door Anoniem
@anoniem van 10:00, wat zijn die alternatieven dan volgens jou? Ben hier zeer benieuwd naar.

Andere mensen mogen ook voorstellen geven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.