image

9% verkorte URL's wijst naar verdachte sites

donderdag 27 september 2012, 13:08 door Redactie, 6 reacties

Negen procent van de URL's die door TinURL zijn verkort wijzen naar verdachte websites, zo blijkt uit onderzoek van Web of Trust (WoT). In totaal werden 1,7 miljard verkorte links geanalyseerd. Naast de 8,7% van de verdachte TinyURL links, blijkt dat 5% van de Bit.ly links slecht scoort als het gaat om 'betrouwbaarheid' en 'kindbescherming'. Het verkorten van links is zeker op Twitter zeer populair. Het probleem is dat gebruikers vaak niet zien waar de link op uitkomt.

Naast de URL-verkorters keek WoT ook naar verdachte top level domeinen. Dan blijkt dat vooral websites die op .ac eindigen, de extensie van de Ascension Eilanden, slecht scoren. 91% van de websites wordt als verdacht beschouwd. Ook de extensies van Montserrat (.ms) en Puerto Rico (.pr) scoren slecht.

"De URL-verkorters proberen mensen niet opzettelijk naar kwaadaardige websites door te sturen, maar misschien kunnen ze meer doen om te voorkomen dat hun diensten worden misbruikt", aldus Markus Suomi, CEO van WoT.

Reacties (6)
27-09-2012, 14:54 door Anoniem
Wat is nu eigenlijk het nut van dergelijke verkorte URL's? Beter te onthouden zijn ze niet. Ze vergroten de leesbaarheid maar verkleinen de privacy en veiligheid doordat de aanbieder van de verkorte URL's surf- en klikgedrag in kaart kan brengen en de veiligheid is in het geding door wat het nieuwsbericht al aangeeft: men ziet niet waar de link uit komt.

Kortom een verstandig mens zou er nooit op klikken; iets wat juist wel het doel van een link zou zijn.
27-09-2012, 15:15 door Anoniem
Het wordt gebruikt in twitterberichten, die een maximale lengte hebben. Om naast de URL nog plaats te laten voor een tekst wordt de URL dan verkort.
Dit zelfde aspect speelt soms ook op andere plaatsen zoals een forum, newsgroup e.d.
Als een URL erg lang is wordt deze door dit soort media soms afgebroken en over meerdere regels verdeeld, wat de URL onbruikbaar kan maken. Een verkorte URL lost dat dan op.
Het zou beter zijn als websites dit zelf oplossen, door korte URLs te gebruiken en/of door verkorte links beschikbaar te maken voor externe links (permalink).
27-09-2012, 15:59 door Mozes.Kriebel
Door Anoniem: Wat is nu eigenlijk het nut van dergelijke verkorte URL's?

Omdat er mensen zijn die dit http://genootschaptotafschaffingvannaargeslachtgescheidenvoorzieningen.org verzinnen...(bestaat echt)
27-09-2012, 16:07 door Goeroeboeroe
Het wordt ook veel gebruikt in forums over websites, zoals het zoekmachineforum van Google. Die forums worden vaak hoog weergegeven in de zoekindex, en je loopt 'n fors risico dat de vraag uit het forum boven boven het echte bedrijf of zo verschijnt, als je de volledige link gebruikt.
27-09-2012, 19:12 door Argot
Ik klik nooit op verkorte URL's, omdat ik ze er per definitie verdacht vind uitzien.
De meeste URL-verkorters bieden geen opzoekmogelijkheid waarmee je kunt achterhalen waar de verkorte URL naartoe verwijst. En dat is erg jammer. Zou eigenlijk verplicht moeten zijn.

Dat geldt ook voor bijv. Marktplaats, waar ze tegenwoordig de e-mailadressen volledig afschermen. Waar is dat goed voor?!
Op die manier weet je nooit met wie je zaken doet. Aan een e-mailadres kun je dat ook niet zien, maar toch geeft dat een stukje vertrouwen.
28-09-2012, 14:28 door Anoniem
Door Mozes.Kriebel: Omdat er mensen zijn die dit http://genootschaptotafschaffingvannaargeslachtgescheidenvoorzieningen.org verzinnen...(bestaat echt)
En zoals je zelf demonstreert door de hele URL op te nemen in je bericht is er geen enkele reden om zoiets in te korten, behalve in het speciale geval van een dienst die kunstmatig berichten in lengte limiteert zoals Twitter. En aangezien die beperking kunstmatig is is het probleem in principe op een betere manier op te lossen dan met verkorte URLs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.