image

Tor vereenvoudigt installatie voor Mac-gebruikers

woensdag 19 maart 2014, 10:42 door Redactie, 1 reacties

De makers van de anonimiseringssoftware Tor hebben de eerste bètaversie van Tor 3.6 gelanceerd, die onder andere de installatie voor Mac-gebruikers moet vereenvoudigen en een nieuwe versie van Firefox ESR gebruikt waar belangrijke beveiligingslekken in zijn verholpen.

Ook is Pluggable Transports nu standaard toegevoegd. Pluggable Transports zorgt ervoor dat gebruikers in landen waar toegang tot Tor wordt geblokkeerd het anonimiseringsnetwerk toch kunnen bereiken. Naast andere kleine verbeteringen, updates en fixes heeft het Tor Project besloten om het installatiebestand voor Mac-gebruikers voortaan niet meer als ZIP aan te bieden, maar als DMG. Dat zou de installatie van de software moeten vereenvoudigen.

Reacties (1)
19-03-2014, 13:05 door Anoniem
Dat is weer mooi van Tor

De Grap is wel dat in landen waar het democratisch wat anders gaat, er vrijwel geen Mac gebruikers zijn omdat de apparatuur waarschijnlijk te duur is (*), niet te krijgen is of mogelijk als typisch Amerikaans kapitalistisch westers product wordt aangemerkt.

Daarnaast is het de vraag of het verstandig is, je bent wel minder kwetsbaar voor compromittering en malware, je speelt je alleen wel behoorlijk in de kijker, qua uiterlijk van de hardware en de browserdata die je systeem weggeeft bij internetgebruik.
Dat laatste wordt dan wel mooi ongedaan gemaakt met de Tor browser.

De Grap 2 is dat er een kleine uitzondering is, bijvoorbeeld de Tibetaanse monniken die met relatief oudere Mac hardware werken.
Helaas zijn zij en gerelateerde NGO's toch nogal eens het slachtoffer vanwege het ontbreken van patches op gebruikte systemen. Het is me nog steeds niet helder met welke oudere Mac systemen zij werken en of deze vaak niet gepatched zijn omdat het niet meer kan of omdat het gewoon weg niet gebeurt.

Het zou in ieder geval mooi zijn als Tor voor die regios en groepen zou overwegen een Tor versie beschikbaar te stellen voor de oudere PPC Mac's, pre 2006 Mac's met IBM processors.
Dat zijn vanwege de leeftijd namelijk de Mac's die nog wel relatief betaalbaar zouden zijn voor gebruikers in armere regio's. Dat soort Mac's kunnen met wat aanpassingen en wat support nog prima draaien.

Blijft staan dat je meer opvalt met een Mac, zeker in die regio's.
Een pc met een Linuxje en een Torretje lijkt me in dat geval een betere keuze.


* Ontdekte samenhang: hoe hoger het BNP of de relatieve welstand van een land hoe hoger het percentage aandeel Mac's.
Aardig doe het zelf testje, een vergelijking tussen Europese landen onderling en daarna met een aantal Aziatische landen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.