image

Windows-spyware monitort Android-toestellen

woensdag 19 maart 2014, 11:41 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers hebben bij de analyse van een aanval op een Amerikaanse financiële instelling Windows-spyware aangetroffen die ook in staat is om Android-toestellen te monitoren. De instelling werd via een spear phishingmail aangevallen, die een groot NSIS-bestand als bijlage had.

Zodra het bestand werd geopend kreeg de ontvanger een afbeelding van een loonstrook te zien, terwijl in de achtergrond WinSpy werd geïnstalleerd. Dit is commercieel verkrijgbare Windows-spyware die het volgens de makers mogelijk maakt om computers maar ook Android-toestellen te monitoren. Bij een tweede aanval op de instelling werd wederom WinSpy gebruikt, alleen zat de malware nu verstopt in een Excel-document met een macro.

Zodra de malware op de computer actief is kan de aanvaller de webcam bedienen, screenshots maken, toetsaanslagen opslaan, beveiligingssoftware uitschakelen, surfgedrag en chatgesprekken downloaden, via de microfoon opnamen maken, bestanden up- en downloaden en berichten naar de computer sturen.

Android

Tijdens de analyse van de malware ontdekte beveiligingsbedrijf FireEye ook verschillende Android-onderdelen die kunnen worden gebruikt om het slachtoffer te monitoren. Het gaat om drie verschillende applicaties, waarvan er één alleen werkt als het toestel op de Windowscomputer is aangesloten, terwijl de andere twee het mogelijk maken om het Android-toestel via sms te besturen.

Om de Android-spyware te installeren moet eerst de telefoon op de besmette Windowscomputer worden aangesloten, waarna de installatie plaatsvindt. Via de Android-spyware kunnen screenshots worden gestolen en is het mogelijk om de locatie van het doelwit te achterhalen.

"Deze aanvallen en tools bevestigen dat we in een tijdperk leven van digitale surveillance en diefstal van intellectueel eigendom. Commerciële Remote Administration Tools (RATs) blijven zich verspreiden en worden steeds vaker door aanvallers gebruikt", zegt analist Thoufique Haq. Hij merkt op dat door de opkomst van mobiele platformen zoals Android er een nieuwe markt is ontstaan waarbij ook wordt gevraagd naar RATs die deze platformen ondersteunen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.