image

Britse politie krijgt 120.000 euro boete wegens vergeten tapes

woensdag 19 maart 2014, 15:05 door Redactie, 0 reacties

De politie van het Britse Kent heeft een boete van 100.000 pond (120.000 euro) gekregen omdat het tapes en documenten met zeer gevoelige informatie in de kelder van een voormalig politiebureau had laten liggen. Op de tapes stonden interviews met informanten, slachtoffers en veroordeelde criminelen.

In de documenten stond allerlei informatie over politiepersoneel. De achtergelaten gegevens gingen terug tot de jaren 1980 en werden bij toeval ontdekt. Het politiebureau werd halverwege 2009 gesloten. Eind 2012 bracht een politieagent een bezoek aan de eigenaar van het voormalige politiebureau, toen hij de tapes met het politielogo zag liggen. De eigenaar van het pand liet weten dat hij van plan was om ze als 'entertainment' te gaan bekijken.

Richtlijnen

De volgende dag kwamen er meer politieagenten langs, die honderden andere documenten en tapes aantroffen. Uit onderzoek van de Britse privacytoezichthouder ICO kwam naar voren dat de politie van Kent geen richtlijnen had om ervoor te zorgen dat de persoonlijke informatie veilig uit het voormalige kantoor werd meegenomen. Het probleem werd verder vergroot door een miscommunicatie tussen verschillende afdelingen die bij de verhuizing betrokken waren.

"Als deze informatie in de verkeerde handen terecht was gekomen had de impact op het leven van mensen enorm kunnen zijn", aldus Stephen Eckersley, hoofd handhaving van de ICO. "Deze tapes en bestanden bevatten zeer gevoelige en vertrouwelijke informatie van individuen, waarvan velen er bij ernstige en gewelddadige misdrijven betrokken zijn. Hoe een politiekorps dit soort informatie jarenlang onbewaakt in een kelder kan achterlaten is moeilijk te begrijpen."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.