image

126 miljoen euro boete voor scareware-aanbieder

woensdag 3 oktober 2012, 10:32 door Redactie, 4 reacties

Een vrouw en twee bedrijven moeten van een Amerikaanse rechter 126 miljoen euro boete betalen wegens het verspreiden van scareware. Kristy Ross, Innovative Marketing en ByteHosting Internet Services lieten internetgebruikers via advertenties geloven dat hun computer geïnfecteerd of defect was. De advertenties werden via verschillende advertentienetwerken aangeboden en verschenen op veel populaire websites.

De advertenties toonden internetgebruikers een 'systeemscan' die allerlei gevaarlijke bestanden op de computer aantrof. Vervolgens werd er software aangeboden die het probleem kon oplossen, maar hiervoor moesten gebruikers een bedrag tussen 25 euro en 80 euro betalen.

Boete
Het ging om programma's met de naam WinFixer, WinAntiVirus, WinAntiVvirusPro, WinAntiSpyware, Popupguard, WinFirewall, InternetAntispy, WinPopupguard, ComputerShield, WinAntispy, PCsupercharger, ErrorSafe, SysProtect, DriveCleaner, SystemDoctor en ErrorProtector.

De software deed echter niets en ook de waarschuwingen dat er iets mis met de computer was, waren nep. De waarschuwingen waren echter overtuigend genoeg dat de aangeboden software door meer dan een miljoen internetgebruikers werd gedownload.

De zaak tegen Ross en de twee bedrijven werd aangespannen door de Federal Trade Commission (FTC). Naast de boete werd Ross ook verboden om valse software te verkopen of zich met misleidende marketing bezig te houden.

Reacties (4)
03-10-2012, 11:52 door EDLIN
Die vrouw is flink wat jaren actief geweest.
Er zit heel wat oude rogue software in die opsomming van programma's.
Errorsafe bv bestond al in 2005. En was erg lastig te verwijderen.
03-10-2012, 19:59 door Anoniem
Idd EDLIN errorsafe was een lastigaard.
En ja veel van die in het lijstje staan zag ik vroeger ook al eens.
04-10-2012, 16:27 door EDLIN
Zeker anoniem 19:59
Het was allemaal 1 grote Winfixer familie.
Je zal zeker ook wel de Virtumondo trojan zijn tegengekomen?
Ik heb me destijds verbaast over het enorme vernuft waarmee de malware in elkaar zat.
06-10-2012, 17:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.