image

Huisartsen eisen verbod op nieuw EPD

dinsdag 25 maart 2014, 09:52 door Redactie, 8 reacties

Over een maand probeert de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) via een rechtszaak de uitrol van het nieuwe elektronisch patiëntendossier te laten verbieden. Wanneer de rechtbank dit volgt komt er een einde aan een landelijk uitwisselingssysteem van medische persoonsgegevens waarbij eenmalige toestemming van burgers ertoe leidt dat tot in lengte van jaren allerlei gegevens kunnen worden ingezien door grote groepen zorgverleners, aldus de vereniging.

Die stelt verder dat huisartsen en apothekers het afgelopen jaar met premies gelokt zijn om zich bij het Landelijk Schakelpunt (LSP) aan te sluiten en om Nederlandse burgers over te halen toestemming te geven hun medische gegevens in te laten zien. "Dit is in vele gevallen gebeurd op basis van vertrouwen in de zorgverlener zonder dat de burger goed geïnformeerd was over de consequenties van het geven van deze (opt-in) toestemming", zo laat de vereniging weten.

Aanmeldingen

Minder burgers dan verwacht blijken in te stemmen met de uitwisseling van hun medische gegevens door aansluiting op het LSP. De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) die het LSP organiseert en beheert, verwachtte dat 50 procent van alle patiëntendossiers bij de huisarts en 30 procent van de medicatiedossiers bij de apotheek eind 2013 zou zijn aangesloten. Half februari is pas 9 procent van deze dossiers aangemeld.

Begin februari bespraken de VZVZ-convenantpartners de mogelijkheid om de oorspronkelijke opt-in-streefcijfers, neerwaarts bij te stellen. Volgens VPHuisartsen proberen zorgverzekeraars en bestuurders van zorgkoepels op allerlei manieren het aantal aangemelde dossiers omhoog te krijgen, maar zonder veel succes. Huisartsen kunnen extra betalingen en verlaagde aansluitkosten tegemoetzien indien zij hun patiënten weten over te halen zich in te schrijven voor het LSP.

Verplichting

"Hoewel de LHV haar leden in 2012 verzekerde dat aansluiting op het LSP geen contractuele verplichting is, leggen zorgverzekeraars in de niet-onderhandelbare contracten voor 2014 in dit verband opnieuw inspanningsverplichtingen vast. In feite zet dit huisartsen en hun patiënten onder druk om mee te werken aan het LSP", zo laten de huisartsen weten. Die vragen zich verder af hoelang zorgverzekeraars nog zorgpremiegelden kunnen blijven investeren in dit kostbare en grootschalige systeem, aangezien burgers er niet warm voor blijken te lopen.

Reacties (8)
25-03-2014, 10:00 door Anoniem
Ik heb hier afgelopen weekend toevallig nog een 'discussie' over gevoerd met een bevriende huisarts, 90% van de huisartsen in onze gemeente zijn gelukkig fel tegen dit systeem. Mijn eigen huisarts gebruikt niet eens email voor het contact met patiënten!

Er is nog hoop, en hoop doet leven.
25-03-2014, 10:27 door Anoniem
Bij de eerste keer vragen om verbieden dacht ik nog, is dat niet een beetje overdreven? We worden toch met z'n allen verzekerd (ha ha) dat het meedoen optioneel zal blijven?

Maar dat met dat optioneel is alweer de zoveelste automatiseringsprojectleugen. Als je niet ziek bent en ook geen arts, ja dan mischien. Zolang je maar altijd heel goed op je tellen past en nooit toegeeft. Maar als je ziek bent zit je ineens in een enorm afhankelijke positie en dan ben je snel overgehaald. Ben je arts, dan zwaaien alle verzekeraars met eisen je patientdata braaf in hun (jawel, hun) "landelijke schakelpunt"* te storten anders betalen ze je domweg niet.

Dat is dus voor iedereen behalve de graaiende gluiperds die met overheidsgoedvinden aan de touwtjes trekken, en dat zijn inderdaad de verzekeraars, een enorm onwenselijke situatie. Dus zo'n verbod kan je alleen maar voor zijn, mits je zelf geen verzekeraar bent natuurlijk. Niet dat ik veel hoop heb dat enige rechter dit zal inzien, want hoezeer ook trias politica, we hebben al vaak genoeg gezien dat ze volstrekt niet onpartijdig zijn zodra er overheidsbelang mee gemoeid is. Wat toch ondertussen echt iets anders is dan zelfs het algemene burgerbelang.

* Het mag geen EPD heten maar bereikt hetzelfde. Heel toevallig zeg.
25-03-2014, 11:24 door Anoniem
Er is inderdaad nog hoop en de artsen kunnen in dit geval het gevaar van zo'n EPD gelukkig ook goed zien. Er is een hele goede reden dat verzekeraars ze dit door de strot willen rammen. Maar artsen zijn er voor de patiënt, en niet voor de aandeelhouders van de verzekeringsmaatschappijen. Mevrouw Schippers mag wel wat meer moeite doen om deze verzekeringsmaatschappijen dat duidelijk te maken.

Hoewel ik laatst bij een tandartsenpraktijk te horen kreeg dat bij een doorverwijzing naar een specialist men verder niets hoefde te doen; zij mailen het dossier dan altijd door. Op dat moment sta je wel ff met een mond vol tanden: WTF een compleet dossier via SMTP versturen??? En dit altijd doen en heel normaal vinden? Maar als patiënt het op een CD krijgen om zelf aan de specialist te overhandigen dat gaat dan weer niet? Ik mag toch hopen dat ziekenhuizen dit niet ook doen wat dit is echt een achterlijke denkwijze, die blijkbaar nog steeds bestaat in de medische wereld.
25-03-2014, 11:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-03-2014, 12:34 door spatieman
men vergat erbij te vertellen, dat ook andere verzekeringsboeren hier inzage in heeft.
en natuurlijk de politie en ander overheids instanties, ooh, de gemeente ook mischien ??
25-03-2014, 15:19 door Anoniem
Nu huisartsen niet meewerken wordt het via een andere weg met toenemend succes via de ziekenhuizen geprobeerd.
https://www.security.nl/posting/382206/%2740%25+ziekenhuizen+wil+nieuw+elektronisch+pati%C3%ABntendossier%27
Nul reacties!
Vreemd dat daar geen rel over is.

Als je bijvoorbeeld ooit kanker hebt gehad is het maar beter nooit meer te veranderen van zorgverzekeraar ; je kan proberen een nieuwe polis af te sluiten maar dat gaat je alleen lukken met een flinke uitzondering in de polisvoorwaarden.
Voel je hem al aankomen?
Met uitzondering van de risico factoren, in dit geval kanker gerelateerd, dat is de verzekering die je in ieder geval vooraf hebt en krijgt.

Kanker en andere zware aandoeningen worden niet door je huisarts behandeld, wel in het ziekenhuis.
Reden om ziekenhuizen te laten beseffen zorgverzekeraars niet, nooit, op geen enkele manier via deze achterdeur binnen te laten. Dat wordt uiteindelijk een glijdende schaal, steeds meer aandoeningen in uitzondering op een langer worden de lijst erbij. Steeds meer mensen die nooit meer zullen overstappen naar een andere verzekeraar.

Idee om maar niet meer in Noord Nederland naar het ziekenhuis te gaan?
https://www.security.nl/posting/378080/Elektronisch+pati%C3%ABntendossier+voor+heel+Noord-Nederland
Als kiezen nog mag, want het kan best dat verzekeraars nu bij voorkeur gaan bepalen dat behandeling dient plaats te vinden in een ziekenhuis dat werkt met het eigen gewenste EPD.
Stapje voor stapje, het werkt in Nederland altijd weer.

Alsjeblieft : geen EPD bij de huisarts en zeker niet bij nog meer ziekenhuizen.
26-03-2014, 07:15 door Anoniem
Op https://wuala.com/FreemoveQuantumExchange is de beschrijving te vinden van een systeem waarmee dossier sinds 2007 veilig worden uitgewisseld in publieke en private groepen volgens de CIA voorwaarden (Confidential, Integer en Authenticated).

Het voordeel van dit systeem is dat een groep zelf alle aspecten van de informatieveiligheid in handen heeft, zoals de identiteiten, sleutels, codering en broninformatie. Daarmee is zowel de veiligheid als de privacy gegarandeerd.

Een publieke voorbeeldgroep is te vinden op https://wuala.com/pgpstore
Daarnaast zijn er private groepen welke onzichtbaar zijn op het internet.
13-04-2014, 09:36 door Anoniem
Er bestaat per 1-1-2014 een niet in de wet vastgelegde regel dat iedere arts die een recept uitschrijft dit op problemen met andere medicatie moet laten checken. Dit is een check die sinds jaar en dag al door de apotheek wordt gedaan, dus gewoon dubbel werk in de meeste gevallen. Waarom? De uitwisseling van gegevens tussen de bij een gegeven patiënt betrokken artsen (huisarts, specialist(en), een sportarts bijv.) en de apotheken waar de medicijnen worden verstrekt maakt een IT-netwerk nodig. Dat is dus het EPD netwerk, want dat ligt er al, deels ongebruikt. Dat lijkt op vie een achterdeur een mislukt project er door manipuleren.

Deze maatregel is geen wet, het is alleen een extreem opgerekte uitleg van de wet Beroepen Indviduele Gezondheidszorg en een parallele wet voor zorginstellingen. De richtlijn zelf is uitgebracht door de artsenorgansatie KNMG. Die duidelijk niets op heeft met hun eigen leden, die ook verenigd zijn in bovengenoemde Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen).
Er is geen enkele garantie dat het LSP over 'n paar jaar niet dezelfde klokkenluiders ellende heeft als nu de NZa, inclusief zelfmoord van de enige LSP-medewerker die z'n mond durft open te doen.
Net als de atoomenergie lobby: de kans op een foute afloop is maar heeeeeeel klein...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.