Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

Eisen ISMS

26-03-2014, 07:52 door Anoniem, 9 reacties
Hallo allemaal,

Ik zou graag wat meer aandacht willen besteden aan informatiebeveiliging binnen mijn organisatie. Nu begrijp ik uit wat online materiaal dat het opzetten van een ISMS een goede basis is om ervoor te zorgen dat informatiebeveiliging een blijvend aandachtspunt blijft binnen de organisatie. Wat ik echter nergens terug kan vinden is waar een ISMS minimaal aan moet voldoen.

Denk aan de minimale eisen als we ons in de toekomst bijvoorbeeld willen certificeren (27000).

Kan iemand me verwijzen naar meer informatie over dit specifiek onderwerp? Heb zelfs al een ISO weten te bemachtigen, waarin wel wordt aangegeven wat er 'o.a.' in een ISMS zit, maar het blijft een erg vaag begrip voor me.
Reacties (9)
26-03-2014, 10:31 door Anoniem
ISO 27001 voor alle richtlijnen

ISO 27002 om het te implementeren

ISO 27005 hoe je dit moet implementeren

Zoekt u een ervaren en gecertificeerde ISO 27001 certificeerder?
26-03-2014, 11:03 door User2048
ISO 27001 en 27002 geven precies aan waar een ISMS aan moet voldoen.
26-03-2014, 11:46 door RJ - Bijgewerkt: 26-03-2014, 11:51
Een ISMS is een kwaliteitssysteem waarbij je eigenlijk een aantal stappen ten aanzien informatiebeveiliging continue blijft uitvoeren. Het is simpel gezegd het uitvoeren van een PDCA cyclus (Plan, Do, Check, Act) waarbij je voor je ISMS een scope aangeeft (wat is er bedrijfskritiek en heb je een risicoanalyse), Do (wat moet je verbeteren?), Check (heb je assessments, interne audits etc) en Act (acteren op de eerdere stappen, verbeteren van je process).

Bij een ISMS horen ook een aantal randvoorwaardelijke zaken zoals security awareness, training, niveau van kennis, bepaalde processen (zoals security incidenten melden etc). Ik werk bij KZA.

Kortom: een ISMS is meer dan een systeem; het is een manier van omgaan met informatiebeveiliging. Mocht je er meer over willen weten of je wilt eens bellen om wat ervaringen te horen dan let me know.
26-03-2014, 12:31 door fvandillen - Bijgewerkt: 26-03-2014, 12:32
Ik zou je best eens kunnen adviseren over wat het beste past bij je specifieke organisatie. Studeer momenteel Information Security Management aan de Haagse Hogeschool en ben Certified Practitioner of ISO27001 (de feitelijke beschrijving van het ISMS, 27002 gaat meer over maatregelen).

Zoals RJ terecht aangeeft is een continue beveiligingsproces eigenlijk de belangrijkste 'eis'. Security is geen momentopname en je kunt als organisatie kan dan ook niet eenmalig iets aan security doen en denken dat je dan klaar bent.

Als je in contact wilt komen dan hoor ik het graag!

Groet,
Florian
26-03-2014, 13:14 door Preddie
Hier kun je de ISO27001:2013 bestellen, daar staat het allemaal in:

http://www.nen.nl/NEN-Shop/Norm/NENISOIEC-270012013-en.htm

In tegenstelling tot wat User2048 schrijft, staan in de 27002 geen eisen beschreven. Dit is een document met best practices die je kunnen gebruiken om 27001 te implementeren. 27002 kan niet gecertificeerd worden in tegenstelling tot wat sommige mensen denken / beweren. Deze mensen geven direct blijk dat ze onvoldoende verdiept hebben in de materie...

Ook is het geen kwaliteitssysteem zoals RJ aangeeft. Het is het een managementsysteem, de afkorting zegt het eigenlijk al (Information Security Management Systeem). Het ISMS kent net als bij bijv. 9001 (kwaliteitsmanagement) een PDCA-cyclus. De zaken zoals security awarness overige zaken die genoemd worden door RJ zijn zaken die benoemd worden en afhankelijk van de scope moet je deze implementeren, maar het is een verkeerd uitgangspunt om te zeggen dat ze in een ISMS horen. Het ISMS is immers het management systemen en training zijn maatregelen die je kunt treffen.

Het valt me een beetje tegen dat je een dergelijke antwoord krijgt van iemand werkt bij een organisatie die zich profileert als specialist.... Maargoed de informatie op de website van KZA klopt ook niet helemaal, zij controleren middels een vulnerabilityscan of je systemen up-to-date zijn :/ volgens mij controleer je de systemen of mogelijk kwetsbaarheden en de mogelijke oorzaak hiervan kan zijn dat systemen niet up-to-date zijn....

Het ISMS is niks meer dan een managementsysteem om er voor te zorgen dat informatiebeveiliging in grote lijnen wordt uitgevoerd door het management. De werkelijke doeltreffendheid van 27001 zit hem in de uitvoering van de gekozen maatregelen, het meten van de werking en de doeltreffendheid en het doorvoeren van verbeteringen....

Het ISMS zelf is een must voor 27001, zonder een ISMS kun je je niet laten certificeren (non-confomity type 1). Mijn vraag aan jou; wat is je doel?

Is je doel ISO27001 dan zou ik beginnen met het aanschaffen van de norm en beginnen met de opzet van een ISMS. Als beveiliging je doel is zou ik beginnen met een risicoinventarisatie en -analyse om na te gaan waar de grootste risico's liggen voor de organisatie op het gebied van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid en eventuele wettelijke verplichting met betrekking tot controleerbaarheid.

Een advies van uit mij kant zou zijn verdiep je er zelf in normen en de implementaties, er zijn vele organisatie die zeggen je te kunnen helpen bij het implementeren maar vaak hebben deze zelf geen certificering of steunen ze vooral op theorie. Onze organisatie is vele jaren geleden hier wel mee begonnen, er is toen een inschatting gemaakt van de werkzaamheden en duur daarvan gezien de grote van de organisatie. De zo genoemde "consultants" hadden een tijdspad aangegeven dat twee keer zolang was als het pad dat ik ze voor heb gesteld. Uiteindelijk kan ik je vertellen dat de organisatie in de eerder geschetste periode geaudit en gecertificeerd is....
26-03-2014, 15:23 door Anoniem
Predjuh,

Quote : "Het ISMS is niks meer dan een managementsysteem om er voor te zorgen dat informatiebeveiliging in grote lijnen wordt uitgevoerd door het management". Ben ik niet met je eens. Informatiebeveiliging wordt niet uitgevoerd door het management. Iedereen die in aanraking komt met bedrijfsinformatie heeft een rol in de beveiliging ervan. Natuurlijk zal het beveiligingsbeleid gedragen moeten worden door management en zij zullen de faciliteiten ter beschikking moeten stellen om de doelen te bereiken.
27-03-2014, 11:07 door Anoniem
27002 kan niet gecertificeerd worden in tegenstelling tot wat sommige mensen denken / beweren.

Enige nuance is toch op z'n plaats. Je kan je voor ISO27001 certificeren middels een geaccrediteerde instelling. Je certificering heeft dan een internationale waarde, want alle geaccrediteerde instellingen worden gecontroleerd dat zij de certificering volgens eenzelfde procedure uitvoeren.

Voor ISO27002 kan je een zogehete in-controle-statement krijgen via een aantal (EPD) auditors. De waarde van zo'n statement is afhankelijk van de kwaliteit van de auditor en wat andere mensen ervan vinden. Om te bepalen wat zo'n statement dus zegt vereist enig onderzoek naar de auditor.
27-03-2014, 12:42 door Airsecure
Ik werk voor een organisatie die al sinds 2006 ISO27001 gecertificeerd is. Ik kan je als advies meegeven om niet zelf te gaan knutselen maar je door een gerenomeerde organisatie te laten begeleiden. Je loopt namelijk de kans om vast te lopen in een woud van vaagheden. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je een ISO27001 certificaat wilt, of dat je in control wilt zijn. Voor dat laatste heb je geen certificaat nodig. Als een klant van je vraagt om zo'n cerificaat, dan heb je uiteraard weinig keus als je die kalnt wilt behouden. Belangrijk is dan om eerst vast te stellen waarop je wilt certifceren. Dit kan al op een enkelvoudige server, maar uiteraard ook op je gehele infrastructuur. Belangrijkste is de 'tone at the top'. De directie dient het uit te stralen en moet het ook willen. Als dat niet het geval is, moet je gezonde twijfel hebben of je het avontuur wilt aangaan. je kunt als start een zgn 0(nul)-audit laten uitvoeren. Bijvoorbeeld door DEKRA of BSI. Zij kunnen dan aangeven in welke mate je klaar bent voor een certficaat. Zoals ook al eerder door iemand aangegeven: Stel zelf eisen t.a.v. implementatie(duur). Laat je daarin niks voorschrijven door (te dure) consultants. Het pad zal dan inderdaad 2x zo lang worden. Succes!
27-03-2014, 14:41 door Anoniem
Beste Anoniem,

Door Anoniem: Hallo allemaal,

Ik zou graag wat meer aandacht willen besteden aan informatiebeveiliging binnen mijn organisatie. Nu begrijp ik uit wat online materiaal dat het opzetten van een ISMS een goede basis is om ervoor te zorgen dat informatiebeveiliging een blijvend aandachtspunt blijft binnen de organisatie. Wat ik echter nergens terug kan vinden is waar een ISMS minimaal aan moet voldoen.

Denk aan de minimale eisen als we ons in de toekomst bijvoorbeeld willen certificeren (27000).

Kan iemand me verwijzen naar meer informatie over dit specifiek onderwerp? Heb zelfs al een ISO weten te bemachtigen, waarin wel wordt aangegeven wat er 'o.a.' in een ISMS zit, maar het blijft een erg vaag begrip voor me.

Vaak zijn certificeringsraamwerken te breed en niet geschikt om business requirements soepel te vertalen naar de juiste operationele maatregelen. Het zijn eerder checklists die handig zijn voor auditors maar niet erg geschikt zijn om op betaalbare wijze effectieve informatiebeveiliging in te richten.

Echte informatie beveiliging begint dus inderdaad met een risicoanalyse alsmede te bepalen welke bedragen je bereid bent als risico te lopen bij de uitvoering van je business processen. Daarna kun je gaan kijken welke maatregelen echt wetenschappelijk aantoonbaar gaan helpen om het risico omlaag te brengen. Het is daarbij van belang om dat te kijken naar de hele stack. Dus personeel wat beheer uitvoert, hardware en netwerk, OS en middleware, applicatielaag, functioneel en technisch applitcatiebeheer en inrichting van de business processen.

Hack je eigen organisatie met een multidisciplinair team zelf zou ik zeggen en laat dat eventueel begeleiden door een expert die weet hou je een organisatie bespioneerd of besteeld. Dan komen vanzelf de gaten snel aan het licht en kun je gaan kijken wat echt effectieve maatregelen zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.