image

Ombudsman waarschuwt voor digitale kloof in samenleving

woensdag 26 maart 2014, 14:37 door Redactie, 6 reacties

Bij de presentatie van het jaarverslag heeft de Nationale ombudsman gewaarschuwd voor een digitale kloof die in de samenleving aan het ontstaan is en voor de uitsluiting van burgers kan zorgen. De Tweede Kamer ontving vandaag het jaarverslag over 2013 genaamd 'Persoonlijk... of niet? Digitaal... of niet?'.

Daarin staat dat de overheid de dienstverlening niet op álle burgers afstemt, waardoor een grote groep burgers de regie op het eigen leven dreigt te verliezen en ontstaat er een kloof tussen burgers die mee kunnen en hen die dat niet lukt. Veel burgers zijn volgens de Nationale ombudsman blij met de mogelijkheid digitaal met de overheid te communiceren. Hij stelt ook vast dat burgers die niet digitaal vaardig zijn steeds verder van de overheid dreigen af te raken.

De ombudsman pleit er voor de dienstverlening van de overheid ook af te stemmen op burgers die de overheid niet begrijpen terwijl ze er tegelijkertijd wel van afhankelijk zijn. "Op die manier kunnen álle burgers de regie voeren over hun eigen leven", zegt waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren.

Verder vindt hij dat de overheid, naast contact via internet, altijd maatwerk en telefonisch contact als alternatief moet bieden. En als burgers in hun contact met de (digitale) overheid een vergissing maken, moet dat niet leiden tot zware sancties. "Een vergissing is geen fraude", aldus Van Dooren.

Reacties (6)
26-03-2014, 17:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-03-2014, 17:46 door Anoniem
De banken moeten weer meer papier versturen, zodat mensen kunnen zien hoeveel geld ze hebben.
26-03-2014, 17:55 door Anoniem
Ik ken (gelukkig) zat mensen die voor geen meter met een pc / smartphone overweg kunnen.
Ik maak me meer zorgen om de mensen die er wel een gebruiken maar geen flauw idee hebben van waar ze mee bezig zijn...
26-03-2014, 23:49 door Anoniem
Ik ben geen digibeet maar wens zeer zeker niet digitaal met de overheid te communiceren.

Als de overheid wat wil dan mag ze een briefje schrijven, want ambtelijk gereutel in emailtjes en brakke overheidswebsites blijf ik graag van verschoond. Dit omdat amtelijke molens veel te veel eenrichtingsverkeer (en dan altijd de verkeerde kant op) zijn en dat alleen maar versterkt wordt door "het digitale".

Voorbeeldje: Stuur je belastingaangifte digitaal in en hun machines vreten die "perongeluk" op (niet ondenkbeeldig want het is breed bekend dat het daar een zooitje is) dan is het jouw schuld. Dan liever per (aangetekende) post, dan kan ik tenminste nog aannemelijk maken dat het hun schuld is. Niet dat je daar veel aan hebt want we hebben het over de belastingdienst, omgekeerde bewijslastcentrale en burgerhaatdienst bij uitstek, maar dat is geen reden om nog de laatste beetjes houvast ook maar op te geven.

De ombudsman stelt het voor als "beschermen van de zwakkeren", maar dat geldt echt niet alleen voor de digibete onderkant van de samenleving. Het geldt voor iedereen die niet de overheid zelf is of een hoge overheidspost bekleedt.

Daarnaast is het de taak van de overheid om met de burger te communiceren op de manier waarop de burger dat wil. "Het digitale" maakt dat (bij correcte organisatie) makkelijker en verdigitalisering is dus geen reden de burger alleen nog maar digitale mogelijkheden tot contact te bieden. Integendeel.

Zolang er ook maar één iemand per handgeschreven brief wenst te communiceren heeft de overheid daarin te faciliteren. Valt me vies tegen dat de ombudsman dat niet wenst te zeggen.
30-03-2014, 16:34 door Anoniem
als hier in nederland een pyramidespel speelt dan is dat verboden, terwijl wereldwijd
ook een pyramidespel word gespeeld, waarvan de 13 families in USA steeds rijker en rijker worden
Wanneer stopt deze poppenkast
31-03-2014, 12:08 door Anoniem
Voorbeeldje: Stuur je belastingaangifte digitaal in en hun machines vreten die "perongeluk" op (niet ondenkbeeldig want het is breed bekend dat het daar een zooitje is) dan is het jouw schuld. Dan liever per (aangetekende) post, dan kan ik tenminste nog aannemelijk maken dat het hun schuld is.

Krijg keurig (digitaal) bericht dat mijn aangifte is aangekomen, dus ook bij aangifte per computer bewijs dat ik mijn plicht heb vervuld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.