image

Obama stopt grootschalige opslag telefoongegevens NSA

donderdag 27 maart 2014, 15:53 door Redactie, 15 reacties

De Amerikaanse president Barack Obama heeft hervormingen aangekondigd waardoor de NSA niet meer op grote schaal de telefoongegevens van Amerikaanse burgers mag opslaan. Dat wordt voortaan door telecomproviders gedaan, zo laat Obama via de website van het Witte Huis weten.

De hervormingen moeten ervoor zorgen dat burgers meer vertrouwen krijgen dat hun privacy voldoende wordt beschermd, terwijl de inlichtingendiensten nog steeds hun werk kunnen doen. "De beste stap voorwaarts is dat de overheid deze gegevens niet op grote schaal bewaart. In plaats daarvan moet het bij de telefoonbedrijven blijven", aldus Obama.

Hij stelt dat de overheid de gegevens via een gerechtelijk bevel moet kunnen opvragen. Om ervoor te zorgen dat deze aanpak werkbaar is en er snel informatie kan worden opgevraagd moet er volgens Obama nieuwe wetgeving komen. "Ik denk dat deze aanpak er het best voor zorgt dat we de informatie krijgen die we voor onze inlichtingen nodig hebben terwijl het vertrouwen van het publiek wordt vergroot in de manier waarop de informatie wordt verzameld en bewaard."

Om het voorstel van Obama ook in te voeren is nog wel wetgeving vereist. Aangezien die wetgeving niet voor 28 maart gereed zal zijn, de datum dat het mandaat van het huidige programma verloopt, heeft de Amerikaanse president besloten om de toestemming voor het huidige programma met 90 dagen te verlengen.

Reacties (15)
27-03-2014, 16:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-03-2014, 16:10
[Verwijderd]
27-03-2014, 16:29 door Anoniem
En de titel vergeet te melden: "Dit geldt alleen voor Amerikaanse burgers in de VS. Alle andere nationaliteiten en Amerikaanse burgers in het buitenland zijn nog steeds loslopend wild..."
27-03-2014, 16:37 door Anoniem
Door Peter V.: Dus de dataopslag wordt nu van de NSA verplaatst naar de Provider?

Ja, net als in Nederland. Telefoongegevens dan, wordt niks gezegd over ip-verkeer en het is alleen voor Amerikaanse burgers...
27-03-2014, 16:41 door vimes
Lekker doorzichtig. Alsof de NSA die providers nog niet in de tang heeft.
27-03-2014, 17:24 door Anoniem
Ze hebben het weer alleen over Amerikaanse burgers, zucht ......
27-03-2014, 17:27 door Anoniem
Door Peter V.: Dus de dataopslag wordt nu van de NSA verplaatst naar de Provider?
Alsof de provider voorheen geen metadata van gesprekken via hun netwerk opsloeg.

Wordt erg lastig factureren als je niet weet wanneer je klanten aan het bellen zijn geweest en hoe lang.
27-03-2014, 18:26 door xclude - Bijgewerkt: 27-03-2014, 18:27
waardoor de NSA niet meer op grote schaal de telefoongegevens van Amerikaanse burgers mag opslaan
Leuk verzonnen, en wat gebeurt er nou met het sleepnet van de NSA voor de rest van de wereld? Wat een dooddoener zeg.
27-03-2014, 19:33 door maboc
Beetje Off Topic:
Grappig dat we kennelijk eerst naar Snowden luisteren...zie https://www.security.nl/posting/382845/Snowden+noemt+plan+voor+NSA-hervormingen+mijlpaal, en dan nu Obama in dit artikel aanahalen.

Zo wordt je mening wel een beetje voorgevormd door Snowden.
27-03-2014, 20:33 door Anoniem
Door maboc: Beetje Off Topic:
Grappig dat we kennelijk eerst naar Snowden luisteren...zie https://www.security.nl/posting/382845/Snowden+noemt+plan+voor+NSA-hervormingen+mijlpaal, en dan nu Obama in dit artikel aanahalen.

Zo wordt je mening wel een beetje voorgevormd door Snowden.
Het gaat over hetzelfde onderwerp, en met die mening van Snowden is hij wat mij betreft behoorlijk buiten de boot gevallen.

Bovendien, wat kan mij meta-data van telefoongesprekken nou schelen, dan neem ik wel om de week een nieuwe prepaid kaart, ik wil dat er niet in m'n mail enzo wordt gekeken!
27-03-2014, 20:43 door [Account Verwijderd]
Wel wat goedkoper voor de NSA en dus voor de USA.
Nu mogen de mensen die opslag zelf gaan betalen.
Hoewel dat betalen deden ze al via hun belasting.
Zou de belasting daar nu omlaag gaan???

Vroeger vertelde ze mij dat als de Russen kwamen:

1 moest ik voor een grijpstuiver mijn werk doen.
2 moest ik werken tot ik dood ging.
3 zou ik niets te vertellen hebben in de politiek van mijn land.

Waarom heeft niemand mij verteld dat de Russen de boel hier hebben overgenomen. ;-)
28-03-2014, 09:24 door Reinder
@amphihans: Op de totale begroting van de VS maakt het helemaal niets uit, een cijfertje ergens ver achter de komma.

@xclude: Natuurlijk hebben ze het over Amerikaanse burgers. Het is een inlichtingendienst, als die zich druk zou maken over de rechten van mensen in andere landen dan kunnen ze zichzelf net zo goed opheffen. Het doen van dingen die mensen in andere landen niet zo prettig vinden is de essentie van de geheime/inlichtingendienst van elk land.
28-03-2014, 10:03 door Pastafarist
Het verplaatsen van de data op zich zegt natuurlijk helemaal niets en is puur een cosmetische handeling om het publiek voor de gek te houden, alsof de NSA deze gegevens dan niet meer zou kunnen inzien..

Het daadwerkelijk probleem is dat de werkwijze van de NSA niet transparant is, en hier geen toezicht op is. En zoals altijd, als er geen toezicht is gaat het mis (corruptie, etc.) Zolang hier niets aan gedaan wordt en er geen wetswijzigingen worden doorgevoerd die dit probleem oplossen, veranderd er helemaal niets.
28-03-2014, 10:31 door Britec09
Toch weet ik zeker dat dit alleen maar een afleidingsmanoeuvre is
28-03-2014, 18:10 door Anoniem
Door Reinder:@xclude: Natuurlijk hebben ze het over Amerikaanse burgers. Het is een inlichtingendienst, als die zich druk zou maken over de rechten van mensen in andere landen dan kunnen ze zichzelf net zo goed opheffen. Het doen van dingen die mensen in andere landen niet zo prettig vinden is de essentie van de geheime/inlichtingendienst van elk land.

Hmmm, dat wel, maar het wordt toch wel een beetje genant als je allerlei mensenrechtenverdragen in het leven hebt geroepen en voortdurend gepromoot hebt. Natuurlijk staat men eventueel in hun recht om die verdragen weer op te zeggen en aan te geven dat je je bedacht hebt. Maar om van beide walletjes te willen eten voelt toch wel een beetje hypocriet aan.

Van onze kant uit is denk ik het belangrijkste om goede nota van de situatie te nemen en de diverse volksvertegenwoordigers de opdracht mee te geven van belangenbehartiging een prioriteit te maken, plus dat ze eventuele afspraken met de VS vooralsnog maar even met enkele grammen zout moeten nemen, ook nog enige tijd nadat Washington eventueel tot inkeer komt.
30-03-2014, 14:34 door Anoniem
Ik altijd zo lachen om die Obami,

Als je deze documentaire gezien hebt dan weet je de NSA gewoon door gaat met spying.

Het Echelon spionage-netwerk: Privatisering van alle geheime diensten
https://vimeo.com/35711884

De reptilians zijn onder ons
http://www.anarchiel.com/display/de_reptilians_zijn_onder_ons
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.