image

Nederlandse student verkoopt jaar aan privégegevens

vrijdag 28 maart 2014, 09:52 door Redactie, 5 reacties

Een Nederlandse student die aandacht vraagt voor digitale burgerrechten heeft besloten om een jaar aan privégegevens te veilen. De hoogste bieder ontvangt zijn locatiegegevens, reisgegevens, kalender, e-mails, chatgesprekken, surfgeschiedenis, consumentenvoorkeur en gedachten.

Volgens Shawn Buckles verzamelen internetgebruikers elke dag een gigantische hoeveelheid informatie. De student vindt het opvallend dat deze waardevolle gegevens gratis worden weggeven aan bedrijven als Google en Facebook. "Niet alleen geven we onze privacy weg, we verzamelen het grootste gedeelte zelf. Bedrijven maken enorme winsten door de toegang tot deze data", laat Buckles weten.

De reden dat we als samenleving privacy zo eenvoudig opgeven komt omdat we verslaafd zijn aan middelen, zo stelt de student. "We leasen een zinvol bestaan. In onze afhankelijkheid van bedrijven en overheden stemmen we in met bijna alles." Buckles hoopt zijn data te verkopen aan een bedrijf of overheidsinstantie, maar raadt anderen aan zijn voorbeeld niet te volgen.

"Privacy is een grondrecht dat gekoesterd dient te worden. Ik verkoop mijn data bij wijze van experiment: het is mijn data, en ik mag er mee doen wat ik wil. Ik vind het oneerlijk dat anderen nu voor mij bepalen wat er met mijn gegevens gebeurd. Ik hoop mensen te inspireren hun recht op privacy op te eisen en voorzichtiger om te gaan met hun data. Er zijn manieren om grip te houden op jouw privacy. We staan niet machteloos." De veiling van de gegevens van Buckles sluit op 12 april.

Reacties (5)
28-03-2014, 11:07 door john west
En als deze gegevens zijn gelinkt naar andere gebruikers ?
Volgens mij vragen om problemen.
28-03-2014, 11:46 door EKTB - Bijgewerkt: 28-03-2014, 11:46
Deze uitzending van Tegenlicht gaat ook op het onderwerp in http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/persoonlijke-data.html

Die Nederlandse student heeft zeker betreffende uitzending gezien en is zo op het idee gekomen.
28-03-2014, 11:52 door dutchfish
“Dichterlijk,” beaamde de edelman. Hij peinsde even en hernam toen: “Zwarte stenen als overblijfsel van een decadent verleden, tegen het marmerblanke heden, waar de stille tranen wenen, van de bevrijde geest …”
28-03-2014, 15:13 door Anoniem
Ach,ja wat hij wil doen moet hij zelf weten.
Ik hoop dat hij er iets mee bereikt tegen het internet bigbrother gedoe en de andere aantasting van de privacy van mensen door overheden.
Hij laat in ieder geval wel zien wat er allemaal op straat komt te liggen als je niet oppast met bepaalde dingen op het internet,en andere verstrekking van prive gegevens.
28-03-2014, 15:26 door Anoniem
zelf helpt hij google ook nog aan wat gegevens:
curl --silent http://shawnbuckles.nl/dataforsale/ | grep -i google
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.