image

Turkse internetproviders onderscheppen Google DNS

maandag 31 maart 2014, 06:44 door Redactie, 1 reacties

De meeste Turkse internetproviders hebben de DNS-dienst van Google onderschept, zo laat Google aan de hand van eigen onderzoek weten. De zoekgigant was door verschillende bronnen getipt dat de DNS-dienst werd onderschept en heeft dit vervolgens onderzocht en bevestigd.

"Een DNS-server vertelt je computer het adres van een server waar die op zoek naar is, net als je een telefoonnummer in een telefoonboek opzoekt", zegt Steven Carstensen, software-ingenieur bij Google. Meestal gebruiken internetgebruikers de DNS-servers van hun internetprovider, maar het is ook mogelijk om andere DNS-servers in te stellen. Google biedt gebruikers bijvoorbeeld een DNS-dienst aan. In plaats van het adres via de DNS-server van de provider op te vragen, laat Google dan de computer weten waar een server gevonden kan worden.

Door het werk van de Turkse internetproviders, die servers hebben neergezet die zich als de DNS-servers van Google voordoen, zijn de adressen van bepaalde websites of webdiensten aangepast, aldus Carstensen. Eerder besloten de Turkse providers al om op bevel van de Turkse premier Erdogan YouTube en Twitter te blokkeren.

Via de sociale mediasites worden in het geheim gemaakte geluidsopnamen uitgewisseld van zowel Erdogan als de Turkse overheid, tot woede van de Turkse premier. Vanwege de censuur is er een toename van het aantal Turkse gebruikers van het Tor-netwerk. Via dit netwerk is het alsnog mogelijk om gecensureerde en geblokkeerde websites te bezoeken.

Image

Reacties (1)
31-03-2014, 17:09 door Anoniem
Als de Turken openvpn gebruiken,dan kunnen ze onder de gedreigde blokkade's van de regering door.
Er zullen vast wel veel mensen zijn die Openvpn gebruiken,dit omdat naar het schijnt je in Turkije op het internet ook niet zoals gedacht vrijheid van meningsuiting hebt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.