image

Minder besmette Windows pc's in Nederland

dinsdag 9 oktober 2012, 13:25 door Redactie, 3 reacties

Het aantal besmette Windows-computers in Nederland is in het tweede kwartaal van 2012 gedaald, zo blijkt uit cijfers van Microsoft. Gemiddeld vond Microsoft wereldwijd op 7 van alle 1000 Windows-computers malware. In Nederland zijn er van alle 1000 computers 5 geïnfecteerd. Microsoft verzamelde de cijfers met de Malicious Software Removal Tool (MSRT), die standaard in Windows zit ingebakken. In het eerste kwartaal was voor de SpyEye Trojan zeer actief in Nederland.

Dit Trojaanse paard is speciaal gemaakt voor het stelen van geld van online bankrekeningen. Eind 2011 werd de detectie van SpyEye aan de MSRT toegevoegd, waardoor het aantal infecties afnam. SpyEye komt inmiddels niet meer in de top 10 van meest gedetecteerde malware in Nederland voor.

Blackhole
De meest gedetecteerde malware is de Blackhole exploit-kit, gevolgd door generieke keygen-malware en de Zeus Trojan. Ook de Pornpop en Hotbar adware worden veel in Nederland gevonden.

Het aantal besmette pc's mag dan zijn afgenomen, het aantal drive-by download URL's in Nederland nam toe. In het eerste kwartaal van 2012 probeerde 1 op de 1000 URL's internetgebruikers te infecteren, in het tweede kwartaal waren dat er 2,3.

Reacties (3)
09-10-2012, 13:56 door Anoniem
Die MSRT wordt toch alleen maar geinstalleerd op "Windows Genuine Advantage" computers met automatische updates?

Een flink aantal gebruikers draait thuis met illegale versies en installeert nooit updates.
Ik ben benieuwd hoe de cijfers voor die computers zijn...
09-10-2012, 16:19 door Anoniem
@Anoniem, maar die gebruikers vragen er ook een beetje zelf om, niet willen betalen maar toch gebruik maken van, en dan Microsoft de schuld geven dat hun systeem vol malware/virussen zit en traag is.... Wanneer je legale software hebt en dan besmet wordt door een lek of legitieme software die niet in orde is geef ik ze gelijk, maar bij die software kan je ook regelmatig updates verwachten en gewoon installeren.

Voorbeeld zie veel Adobe Acrobat software illegaal op thuis pc's staan, maar vaak installeren ze die eenmaal met een keygen en activatie tool, maar kunnen daarna nooit updaten en werken dan nog op 10.0.0, ondertussen zit Adobe al op 10.1.4.... En dan gek vinden dat er een keer iets fout gaat met je systeem als je op bepaalde websites komt.

Of wanneer je de laatste IE security update niet installeert en dan alsnog last hebt wanneer je op een bepaalde site bent gekomen omdat je een illegale Windows versie hebt.

Netzoals die Ransomware meldingen dat je 200 euro moet betalen, vraag me toch af wat die mensen met hun systeem doen, ik heb deze meldingen zelf nog nooit gehad (alleen maar legitieme software en werk zonder admin rechten.)
10-10-2012, 18:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.