image

Nederlanders willen meer cyberveiligheid, maar niet ten koste van privacy

donderdag 10 april 2014, 12:23 door Redactie, 7 reacties

Nederlanders willen meer cyberveiligheid, maar niet ten koste van privacy. Dit blijkt uit een onderzoek van Capgemini, uitgevoerd door TNS NIPO dat is gepubliceerd in de vierde editie van het rapport Trends in Veiligheid: Digitale ketensamenwerking. Het rapport werd gisteravond uitgereikt aan Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Actievere Overheid

Bijna 90% van de burgers wil dat de overheid actiever optreedt tegen cybercriminaliteit. Dat mag echter niet ten koste gaan van de privacy. Maar liefst tweederde van de Nederlanders vindt dat de overheid hiervoor niet onaangekondigd in computers mag kijken. Uit het onderzoek blijkt dat de overheid voor het dilemma staat om meer te doen aan cyberveiligheid maar tegelijkertijd de privacy te beschermen.

Belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

  • Driekwart van de ondervraagde Nederlanders is van mening dat organisaties met een vitale functie door de overheid gesteund dienen te worden tegen mogelijke ICT verstoringen,
  • Eén op de zes burgers wantrouwt de overheid ten aanzien van de omgang met hun persoonlijke gegevens, nog geen derde van de burgers heeft het vertrouwen dat de overheid hun privacy voldoende beschermt en minder dan de helft van de burgers denkt dat de overheid veilig met hun gegevens omgaat,
  • Tweederde van de Nederlandse inwoners vindt het een slecht idee dat de overheid ter bevordering van de bestrijding van cybercriminaliteit in hun computers mag kijken zonder dat zij daar zelf van op de hoogte zijn,
  • Bijna 90% van de burgers geeft aan dat de overheid actiever moet optreden tegen cybercriminaliteit.
  • Het volledige rapport en meer informatie is beschikbaar via: www.trendsinveiligheid.nl.

    Reacties (7)
    10-04-2014, 12:34 door Anoniem
    wel grappig, zonder Cyberbeveiliging heb je ook geen Privacy :')
    10-04-2014, 13:01 door [Account Verwijderd]
    En wat gaan die burgers zelf doen om hun privacy te waarborgen?

    Je valt elke keer weer van je stoel als je ziet wat voor privacy informatie er gedeeld wordt op Social Media en andere Internet diensten.
    10-04-2014, 13:20 door Anoniem
    Of iemand anders iets moet gaan doen? Ja ach waarom niet. Maar zelf iets ondernemen, nee, daar zijn we te lui voor. Dan geraken we uit onze comfortzone. Dan moeten we nadenken. En onze kompjoetertjes waren ons nou juist verkocht als zouden ze "makkelijk" zijn. Nadenken is niet makkelijK! Dus laat dat maar iemand anders doen, zeg ambtenaren ofzo.
    10-04-2014, 15:25 door Anoniem
    "nederlanders willen meer cyberveiligheid, maar niet ten koste van privacy" suggereert dat veiligheid en privacy een tegenstelling zijn; ik denk juist dat privacy de veiligheid verhoogt, als bijvoorbeeld de datahonger van bedrijven en de overheid beteugeld zou worden.
    10-04-2014, 17:35 door Anoniem
    Trends in veiligheid 2014 : "Bewegen op de stromen van (eigen)belangen"


    Mooi vormgegeven rapport, helaas digitaal onleesbaar, ben ik de enige?

    Puntje voor de vormgever van Capgemini

    - De ambtenarentaal met lange woorden passen nauwelijks in de kolommen; gevolg is veel teveel zin en woordafbrekingen in de drie koloms opmaak, waardoor de 68 pagina's aan beleidstaal niet om door te komen is.

    - Het geheel met alle inzetten, afbeeldingen en grafieken werkt qua lay out in een flyer of kleine folder die moet werven, niet in een dergelijk lang stuk.
    De visuele accenten vragen teveel aandacht en leiden veelal af van de tekst.

    - Gemis aan een high resolution (Retina?) beeldscherm speelt daarnaast misschien ook nog parten, gekozen fonts zijn vaak te klein en daarmee op een normaal scherm te onscherp om goed te lezen.
    Lichtgrijs of lichtrood font op wit helpt daar nog eens niet bepaald bij.

    - Het pdf scalen naar 150% op een regulier beeldscherm maakt één en ander pas goed leesbaar maar het is werken om de zinnen vast te houden en te zoeken naar de vervolgtekst is, een heel gedoe met de pdf-move tool van kolom naar kolom van onder naar boven, .
    (niet iedereen heeft een grote 27inch of een Retina variable voor zijn neus)

    - Een pdf lezen op beeldscherm is niet hetzelfde als het lezen van een mooie print uit de hand.
    (zware afbeeldingen in een pdf scrollen bovendien niet fijn).

    - 68 pagina's gaan printen om iets te kunnen lezen vind ik wat veel van het goede.
    Zelf digitaal leesbaar omzetten van de alleen de tekst ook.
    Doe het eens voor de aardigheid, een copy paste van de pdf tekst in bijvoorbeeld je teksteditor (TextEdit ipv die fancy Cs6), en dan verder ; de lezer als onbetaalde vormgever?

    Niet geheel gelezen dus, maar het ziet er gelikt uit,
    dat wel.
    11-04-2014, 09:58 door Anoniem
    "Driekwart van de ondervraagde Nederlanders is van mening dat organisaties met een vitale functie door de overheid gesteund dienen te worden tegen mogelijke ICT verstoringen, "

    Wat is een vitale functie ? Tot nog toe lijkt men zich hierbij vooral te richten op de vraag of je een blackout kan veroorzaken, of andere soorten van sabotage. Waar te weinig naar gekeken lijkt te worden is ''critical information infrastructure'', of tewel het beschermen van Nederlandse bedrijfsgeheimen. Waarschijnlijk heeft de cyberwar discussie tot gevolg gehad dat men teveel enkel kijkt naar sabotage.

    Waar zouden Chinese hacker bij een bedrijf als Shell meer in zijn geinteresseerd, om een voorbeeld te noemen ? Het platleggen van een olie raffinaderij, of het stelen van bedrijfsgeheimen, zoals informatie over onderhandelingen m.b.t. nieuwe olievelden, of gegevens over nieuwe uitvindingen ?

    Zou het NCSC niet beter een wat bredere scope hebben, waarbij ze ook kijken naar zaken rondom grote bedrijven, zoals patent/octrooi bureau's, ingenieursbureau's die bezig zijn met belangrijk onderzoek, advocaten kantoren die gevoelige informatie hebben van klanten, en ga zo maar door ? De diginotar affaire heeft ook wel duidelijk gemaakt dat men te weinig kijkt naar de gehele ICT keten.

    Het NCSC moet verder eens gaan nadenken of zij er zijn voor een ''selected few'' die zij rekenen tot kritieke infrastructuur. De blik mag wel wat breder zijn.
    11-04-2014, 21:43 door Anoniem
    Net of de meeste burgers verstand hebben van hoe ze een computer moeten beveilgen
    En wat weten ze van cybercriminaliteit af.
    Wat ik in mijn omgeving merk bar weinig .
    Reageren

    Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.