image

OM eist celstraf voor oplichting van webwinkels

maandag 14 april 2014, 11:20 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorige week celstraffen tegen twee mannen geëist die verschillende webwinkels, waaronder Bol.com, Otto.com en Wehkamp.nl, en de ING hebben opgelicht. Eén van de verdachten zou via phishingmails de inloggegevens van klanten hebben bemachtigd.

Klanten werden in de e-mails naar nagemaakte pagina's van de webwinkels gelokt, waar slachtoffers hun inloggegevens moesten invullen. Met deze gegevens logde de 19-jarige verdachte bij verschillende webwinkels in, onder andere via het IP-adres van zijn buren, en bestelde daar spullen zoals laptops en telefoons. Op deze manier werden vele honderden bestellingen geplaatst.

Naast oplichting wordt de man ook van computervredebreuk verdacht. De 46-jarige medeverdachte, eveneens uit Amsterdam, is een pakketbezorger en hij wordt ervan verdacht de betreffende pakketten te hebben verduisterd. Samen wordt hen ten laste gelegd dat ze een criminele organisatie vormden gericht op oplichting; de een kon niet zonder de ander.

Postkoets

"Zoals vroeger de postkoets moest worden beschermd, zo moeten we tegenwoordig de digitale verkoopsystemen van webwinkels beschermen", aldus de officier van justitie. "Dat hij niet daadwerkelijk bij een woning of bedrijf heeft ingebroken, maakt de inbreuk op de rechten van derden niet minder groot."

Tegen de verdachten zijn celstraffen van vijftien en acht maanden geëist, waarvan vijf voorwaardelijk. Ook wil de officier dat er 10.000 euro aan Bol.com wordt terugbetaald en dat de verduisterde goederen en laptops waarmee de criminele activiteiten zijn gepleegd verbeurd worden verklaard. De zitting zal in juli worden voortgezet, dan komen de advocaten aan het woord.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.