image

Opstelten wil politie laten hacken

dinsdag 16 oktober 2012, 09:35 door Redactie, 45 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat politie meer mogelijkheden krijgt om cybercrime te bestrijden, onder andere door het hacken van computers en installeren van spyware. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor een effectievere aanpak van cybercrime is het volgens de minister nodig nader te kijken naar mogelijke uitbreidingen van bevoegdheden.

"Op basis van ervaringen in de afgelopen tijd van politie en OM blijkt dat de huidige bevoegdheden voor de bestrijding van cybercrime niet meer up-to-date zijn", zo laat het ministerie weten. Opstelten vindt dat de bevoegdheden voor de bestrijding van cybercrime zodanig moeten worden vormgegeven dat deze hanteerbaar en effectief zijn in de huidige digitale wereld.

Kennis
"Het aantal cybermisdrijven neemt toe en de capaciteit, kennis en ervaring binnen de strafrechtketen houdt hiermee geen gelijke pas. Criminele activiteiten op het internet zijn bovendien steeds moeilijker te traceren omdat het betrekkelijk eenvoudig voor criminelen is digitale sporen te wissen. Er is daarom een inhaalslag nodig om de opsporing en vervolging van cybercrime te versterken."

waarborgen
De minister stelt dat de nieuwe bevoegdheden wel met strikte waarborgen moeten worden omgeven. Zo moet bij het op afstand binnendringen van een computer een voorafgaande machtiging van de rechter-commissaris verkregen worden.

Ook zal de bevoegdheid alleen kunnen worden uitgeoefend bij verdenking van strafbare feiten van een zekere ernst, bijvoorbeeld misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis voorzien is of waarop een maximale gevangenisstraf van vier jaar of meer is gesteld. Daarnaast moeten alle opsporingsactiviteiten worden gelogd en bewaard, zodat dit achteraf altijd raadpleegbaar en controleerbaar is.

Spyware
In de inventarisatie van nieuwe strafrechtelijke opsporingsbevoegdheden op het internet geeft Opstelten enkele voorbeelden, zoals het 'op afstand binnendringen van computers en het plaatsen van technische hulpmiddelen (waaronder software) ten behoeve van de opsporing van ernstige vormen van criminaliteit.'

Ook wil hij het mogelijk maken om op afstand gegevens van een computer te doorzoeken, ongeacht de locatie waarop die gegevens zijn opgeslagen. Wel moet dit met inachtneming van de afspraken en regels over de internationale rechtshulp plaatsvinden. Verder moet het mogelijk worden om gegevens op afstand ontoegankelijk te maken en wordt het helen van digitale gegevens strafbaar.

De komende maanden zal de minister de voorstellen samen met de politie, het OM en andere relevante betrokkenen nader uitwerken. Op basis daarvan wordt een conceptwetsvoorstel voorbereid, dat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 in consultatie gaat.

Reacties (45)
16-10-2012, 09:40 door securbenik123321
zo, nou kan het echte big brother werk zijn intrede gaan doen, poetin zou er jaloers op zijn !

snap best dat ze de echte criminelen willen aanpakken, maar waar ligt de grens, wie mag je monitoren en wie niet ?

iedereen, waaronder OOK de simpele mens mag straks dus op zijn tellen gaan passen,

en dan heb ik het nog niet eens over de corrupte agentjes die straks wat te vereffenen hebben met hun "vijanden".

tjesus, wat leven we toch in een in en in door verrotte maatschappij !

dit noemen ze nou democratie, pffffff.
16-10-2012, 09:44 door Anoniem
Is dit geen computer vrede breuk?
16-10-2012, 10:00 door Anoniem
En met die toestemming wordt natuurlijk zorgvuldig omgegaan. Net zoals met telefoontaps... Oh, wacht...

De oplossing is niet zo heel ingewikkeld en wordt al heel lang toegepast: als je wilt dat het bij jou blijft, staat het niet op een machine die online is...

Opstelten, je bent erger dan Honecker met je super-stasi!
16-10-2012, 10:01 door Anoniem
die democratie is mooi, daar kun je namelijk via verkiezingen zelf invloed op uitoefenenm dus dat argument snap ik niet
16-10-2012, 10:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-10-2012, 10:19 door Anoniem
Lekker hoor, de overheid die spyware op PCs gaat installeren; dat gaat ongetwijfeld doden opleveren door crashende PCs (de overheid kennende). En met het 'hacken' (en verwijderen/vernietigen bewijsmateriaal !) van buitenlandse IPs zonder toestemming van dat land zelf zou NL eigenlijk een cyberoorlogsdaad plegen; lijkt me ook niet echt wenselijk voor de politieke verhoudingen. Nee, laat Ivo maar lekker verder dromen ... * zucht *
16-10-2012, 10:30 door Acid Burn
Lijkt mij dat dit internationaal gezien nogal wat rellen op kan leveren. Natuurlijk ben ik er keihard voor. Misschien is het wat makkelijk om te zeggen dat je het kunt vergelijken met zelfverdediging omdat er geen fysiek geweld wordt gebruikt maar waarom zou je je zomaar laten hacken zonder er iets tegen te kunnen doen.
16-10-2012, 10:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-10-2012, 10:36 door Anoniem
Waarom gelden in de virtuele wereld opeens andere normen en waarden dan in de gewone wereld.
Als berovingen met wapens en maskers plaatsvinden, dan is het heel normaal dat de politie op basis van een gerechtelijk huiszoekingsbevel de woning van een verdachte doorzoekt op sporen van een eventueel door de verdachte gepleegde misdaad.
Waarom zou dit niet ook gelden als berovingen via hacken plaatsvinden?
Als door deze voorgestelde maatregel angst ontstaat dat big brother zijn intrede doet, dan kan dat lang niet zo erg zijn. We leven immers met de bestaande huiszoekingsregelgeving al lang in de zo geschetste onheilsstaat, terwijl de afgelopen decennia toch zich niet heeft gekenmerkt door een allesoverheersend gevoel dat big brother ons in de houtgreep heeft.
Als politie of overheid niet te vertrouwen is dan hebben ze de voorgestelde maatregel echt niet nodig om de simpele mens van zijn privacy te beroven.

Ondertussen kunnen steeds meer en meer slachtoffers van cyber crime misdaden naar hun rechten fluiten, omdat de politie die door onze belastinggeld betaalt wordt om misdadigers te vervolgen hun werk niet kan doen omdat ze de middelen en mogelijkheden niet hebben.
16-10-2012, 10:41 door Fwiffo
Dit klinkt al beter als zijn vorige proefballon: http://www.security.nl/artikel/43359/1/Minister_wil_afstaan_encryptiesleutel_verplichten.html. Ik ben voor! Als de politie maar netjes met de computer van verdachten omgaat en ze geen lekke software installeren zoals de Duitsers doen (Finfisher). Het is de bedoeling dat de politie de samenleving veiliger maakt. Dat doe je niet door lekke software te distribueren.
16-10-2012, 10:43 door Anoniem
Dit is tegen de privacy wetgeving
Klaar
Al ik naakt fotos van me zelf bewaar en oom agent kijkt daar naar dan klaag ik die persoon aan
16-10-2012, 10:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-10-2012, 11:00 door Anoniem
De zoveelste exercitie "wij zijn incompetent dus moeten we meer mogen", en dat dit dan vooral gepruts oplevert, ach, het is tenminste van staatswege gesanctioneerd gepruts. Uitgevoerd voor daarvoor opgeleide bijzondere opperprutsambtenaren. En dus inherent beter. Ofzo.
16-10-2012, 11:07 door Anoniem
Dit klinkt al beter als zijn vorige proefballon: [verplicht sleutel afstaan]. Ik ben voor!

Fijne redenering. "Hee, ik kom je even je benen breken!" zegt er iemand. Zeg jij 'Wat? Nou liever niet!' De ander weer: "Nou dan sla ik je alleen maar bont en blauw." En jij: 'Oh dat klinkt al beter! Ik ben voor!"

Ik ga daar niet in mee, heel gek. Wat mij betreft rotten fred&ivo fijn op. Ze hebben het land al genoeg kapot gemaakt.
16-10-2012, 11:12 door Anoniem
Het beste is om de angst voor een cyber-attack om te zetten in een gevoel van acceptatie dat de dader(s) toch wel gepakt worden of anders beinvloed door diens eigen daad. Een onbegonnen strijd!
16-10-2012, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom gelden in de virtuele wereld opeens andere normen en waarden dan in de gewone wereld.
Als berovingen met wapens en maskers plaatsvinden, dan is het heel normaal dat de politie op basis van een gerechtelijk huiszoekingsbevel de woning van een verdachte doorzoekt op sporen van een eventueel door de verdachte gepleegde misdaad.
Waarom zou dit niet ook gelden als berovingen via hacken plaatsvinden?
.
Absoluut, alleen wat hier wordt voorgesteld gaat iets verder dan een digitaal huiszoekingsbevel, met een huiszoekingsbevel moet een agent mij dit laten zien, en mogen ze dan mijn huis doorzoeken. Zoals opstelten dit voor stelt is dit een huiszoekingsbevel zonder kennisgeving, mogen ze ook je huisraad vernielen zonder dat je daar iets tegen kan doen, en het plaatsen van "technische hulpmiddelen" in je huis.
16-10-2012, 11:24 door Anoniem
Lekker democratisch dan, het kabinet is al lang geleden gevallen, de nieuwe verkiezingen zijn een tijdje terug al geweest en demissionaire minister proberen nog ff snel allemaal wetten er doorheen te drukken..
16-10-2012, 11:42 door Anoniem
Wat in de USA het terrorisme is in Nederland de kinderporno.
Als het maar werkt om mensen bang te maken en de democrati af te schaffen!
16-10-2012, 12:08 door Anoniem
Vraag me af waar de heer Opstelten al die wijsheid haatl ben bang dat zijn vrienden van Fox It weer een aardige lepel in de pap hebben is wel heel toevallig dat juist deze club vandaag komt met het grote nieuws dat een voormalige KPN topman van 68 jaar mededirecteur wordt en laat dit nou weer een kennis zijn van Opstelten. Natuurlijk gaat de overheid niet zelf hacken dat gaat gebeuren in Delft met onze belastingcenten. Hoezo ook in Nederland weten we hoe vriendjespolitiek werkt.
Dit zijn zeer kwalijke ontwikkelingen voor uw en mijn privacy vond die Robald Prins altijd al een beetje een vreemd nerdy mannetje.
16-10-2012, 12:12 door sjonniev
Voordat we opnieuw bevoegdheden van de politie gaan uitbreiden, wil ik eerst zeker weten dat ze de huidige niet overschrijden. Wanneer de politie signaleert dat hun bevoegdheden uitgebreid moeten worden, betekent dat dat ze in de praktijk deze bevoegdheden al ver overschrijden. Zie illegale opslag gecande kentekens, laten verwijderen van mogelijk bewijsmateriaal van smartphones door ooggetuigen, etc..

En inderdaad moeten Fred en Ivo zo snel en zo ver mogelijk uit wat voor overheidsbaan of politieke functie dan ook verwijderd worden, ook al ben ik het in principe eens met dit voorstel.
16-10-2012, 12:33 door Security Scene Team
Door Redactie: Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat politie meer mogelijkheden krijgt om cybercrime te bestrijden, onder andere door het hacken van computers en installeren van spyware. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor een effectievere aanpak van cybercrime is het volgens de minister nodig nader te kijken naar mogelijke uitbreidingen van bevoegdheden.

"Op basis van ervaringen in de afgelopen tijd van politie en OM blijkt dat de huidige bevoegdheden voor de bestrijding van cybercrime niet meer up-to-date zijn", zo laat het ministerie weten. Opstelten vindt dat de bevoegdheden voor de bestrijding van cybercrime zodanig moeten worden vormgegeven dat deze hanteerbaar en effectief zijn in de huidige digitale wereld.

Kennis
"Het aantal cybermisdrijven neemt toe en de capaciteit, kennis en ervaring binnen de strafrechtketen houdt hiermee geen gelijke pas. Criminele activiteiten op het internet zijn bovendien steeds moeilijker te traceren omdat het betrekkelijk eenvoudig voor criminelen is digitale sporen te wissen. Er is daarom een inhaalslag nodig om de opsporing en vervolging van cybercrime te versterken."

waarborgen
De minister stelt dat de nieuwe bevoegdheden wel met strikte waarborgen moeten worden omgeven. Zo moet bij het op afstand binnendringen van een computer een voorafgaande machtiging van de rechter-commissaris verkregen worden.

Ook zal de bevoegdheid alleen kunnen worden uitgeoefend bij verdenking van strafbare feiten van een zekere ernst, bijvoorbeeld misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis voorzien is of waarop een maximale gevangenisstraf van vier jaar of meer is gesteld. Daarnaast moeten alle opsporingsactiviteiten worden gelogd en bewaard, zodat dit achteraf altijd raadpleegbaar en controleerbaar is.

Spyware
In de inventarisatie van nieuwe strafrechtelijke opsporingsbevoegdheden op het internet geeft Opstelten enkele voorbeelden, zoals het 'op afstand binnendringen van computers en het plaatsen van technische hulpmiddelen (waaronder software) ten behoeve van de opsporing van ernstige vormen van criminaliteit.'

Ook wil hij het mogelijk maken om op afstand gegevens van een computer te doorzoeken, ongeacht de locatie waarop die gegevens zijn opgeslagen. Wel moet dit met inachtneming van de afspraken en regels over de internationale rechtshulp plaatsvinden. Verder moet het mogelijk worden om gegevens op afstand ontoegankelijk te maken en wordt het helen van digitale gegevens strafbaar.

De komende maanden zal de minister de voorstellen samen met de politie, het OM en andere relevante betrokkenen nader uitwerken. Op basis daarvan wordt een conceptwetsvoorstel voorbereid, dat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 in consultatie gaat.


ik wil dit wel eens zien gebeuren, net zoals die bedrijven met hun claim dat aanvallers vinden steeds makkelijker word. (en alle ministers schijnen te denken dat als ze het in de wet zetten, dat alle problemen oplossen als sneeuw voor de zon) zo werkt het dus ook weer niet..

Echt mr opstelten; Een doorgewinterde Hacker (in dit geval) kan de politie niet aan. en ik weet zeker dat ze dat in de toekomst ook niet zullen kunnen. als ze nu al die hackers niet aan kunnen bijv die van diginotar dan blijft het dus bij stoere praatjes. die loopt nog steeds rond :)

Aan de andere kant van het mes: Echt een grandioos idee om pedofielen zo te pakken, zo slim zijn die lui niet je moet ze slechts een stap voor kunnen zijn. Echt hulde voor opstelten dat hij dit aan gaat pakken!!

Lijkt me leuk om dagelijks in mijn politie pakje Pedo's op te jagen op internet lijkt me geweldig werk.
16-10-2012, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom gelden in de virtuele wereld opeens andere normen en waarden dan in de gewone wereld.
Als berovingen met wapens en maskers plaatsvinden, dan is het heel normaal dat de politie op basis van een gerechtelijk huiszoekingsbevel de woning van een verdachte doorzoekt op sporen van een eventueel door de verdachte gepleegde misdaad.
Waarom zou dit niet ook gelden als berovingen via hacken plaatsvinden?
Als door deze voorgestelde maatregel angst ontstaat dat big brother zijn intrede doet, dan kan dat lang niet zo erg zijn. We leven immers met de bestaande huiszoekingsregelgeving al lang in de zo geschetste onheilsstaat, terwijl de afgelopen decennia toch zich niet heeft gekenmerkt door een allesoverheersend gevoel dat big brother ons in de houtgreep heeft.
Als politie of overheid niet te vertrouwen is dan hebben ze de voorgestelde maatregel echt niet nodig om de simpele mens van zijn privacy te beroven.

Ondertussen kunnen steeds meer en meer slachtoffers van cyber crime misdaden naar hun rechten fluiten, omdat de politie die door onze belastinggeld betaalt wordt om misdadigers te vervolgen hun werk niet kan doen omdat ze de middelen en mogelijkheden niet hebben.


Internet is een levensgevaarlijke plek aan het worden; dat bewijst dit bizarre voorstel maar weer eens.. Legaal computers binnendringen van onwetende mensen die toevallig in de buurt wonen van een verdachte, in het kader van vooronderzoek. Legaal schade aanbrengen aan digitale eigendommen. Alles overhoop mogen halen zonder dat hier iemand erg in heeft. Is zoiets goed te praten als je er zeker van bent dat de criminelen die je hiermee wil pakken een antwoord hebben op je maatregel. Alleen domme criminelen pak je hiermee; criminelen die toch al door de mand vallen. Slimme criminelen gaan hier op antwoorden door b.v. dadertje-spoofen. En als je later ook nog mensen kan gaan veroordelen zonder fysiek bewijs, alleen met digitaal bewijs; dan kan het aantal onschuldigen dat straks een strafblad gaat krijgen wel eens fiks gaan toenemen. En dat maakt, inderdaad, voor de heren Fred & Ivo natuurlijk niet uit; want dan hebben ze weer fors meer 'misdadigers' opgepakt en zaken opgelost..

Slachtoffers van cyber crime misdaden naar hun rechten fluiten? Bedoel je bijvoorbeeld volledige compensatie voor het telkens weer overnieuw dom op links klikken en waarbij met de door jou gedownloade mallware vanaf jouw PC geld wordt overgeschreven naar een andere rekening? Dat zijn van die dingen die je met gezond verstand kan voorkomen. Daarom is het terecht dat een bank dit niet meer vergoed omdat ze dit anders moeten doorrekenen naar alle klanten, ook die alles netjes op orde hebben.

Het is goed dat er gezag en handhaving is. Maar dit is gewoon onacceptabel in een democratie.

Wat me telkens opvalt is dat er zoveel alternatieven zijn; maar er wordt telkens gekozen voor een insteek waarbij ! iedereen ! gemonitord kan worden en waarbij we landen als China en Iran inhalen als het gaat om totale bevolkingscontrole.

Huiveringwekkend en verknipt is het gewoon; weten dat het gedaan is met de democratie, privacy en respect en we over niet al te lange tijd als politiestaat verder zullen gaan.
16-10-2012, 13:21 door Anoniem
"snap best dat ze de echte criminelen willen aanpakken, maar waar ligt de grens, wie mag je monitoren en wie niet ?"

Dat staat uitgelegd in het artikel, en is eigenlijk niets anders dan wanneer het gaat om andere speciale opsporingsbevoegdheden. Men heeft toestemming nodig van de rechter commissaris, en het moet gaan om een verdenking van een zwaar misdrijf. Niet veel anders dan de procedures voor aftappen en dergelijke.
16-10-2012, 13:24 door Anoniem
"Is dit geen computer vrede breuk?"

Als jij dat doet wel, als de politie dit doet met toestemming van de RC ligt dat anders.
16-10-2012, 13:56 door Anoniem
Door sjonniev: Voordat we opnieuw bevoegdheden van de politie gaan uitbreiden, wil ik eerst zeker weten dat ze de huidige niet overschrijden. Wanneer de politie signaleert dat hun bevoegdheden uitgebreid moeten worden, betekent dat dat ze in de praktijk deze bevoegdheden al ver overschrijden. Zie illegale opslag gecande kentekens, laten verwijderen van mogelijk bewijsmateriaal van smartphones door ooggetuigen, etc..

En inderdaad moeten Fred en Ivo zo snel en zo ver mogelijk uit wat voor overheidsbaan of politieke functie dan ook verwijderd worden, ook al ben ik het in principe eens met dit voorstel.

Nou, laat ik je dan met zekerheid stellen dat de politie zich momenteel voor geen meter aan de wet houdt. Elke politie agent die ik tegen kom, neemt een loopje met zijn bevoegdheden. Elke vertegenwoordiger van het THTC die ik heb gesproken zegt tussen neus en lippen dat ze de wet af en toe een beetje oprekken.

Denk maar eens hoe vaak jij een politie auto op een invaliden parkeerplek ziet staan, hoe vaak ze op de stoep parkeren, in inritten enzovoorts. Zonder zwaailichten en alleen om even te gaan winkelen. Dat is natuurlijk niet het uitvoeren van je taak, en dus zo strafbaar als de hel. Ga maar verder met hardrijden zonder zwaailichten, door rood rijden zonder zwaailichten, over de stoep rijden, door het plantsoen rijden. En dan hebben we het dus alleen nog maar over het gebruik van voertuigen door de politie. Als ze dat al niet kunnen, kunnen ze deze bevoegdheid zeker niet aan.

Daarbij is de hele reden van Opstelten een drogreden, ze kunnen gewoon een huiszoekingsbevel halen en mijn computer komen confisceren. Dan mag hij alles met dat ding. Dus er is geen enkele noodzaak om mij te hacken (moeten ze proberen, dan pak ik ze inderdaad gruwelijk terug, en daarbij hoe weten zij dat ze niet mijn honeypot in gaan bijvoorbeeld, wat zegt dat voor het gebruikt van de data als bewijs, dat kan dan dus niet).

In andere media schijnt Opstelten gezegd te hebben dat hij dit wil omdat "de politie dan op afstand dingen kan verwijderen". Juist, verwijderen door de politie. Dat mag dus helemaal niet. Nu niet, dan niet. Ik begin inderdaad met eerdere post mee te denken dat dit gedaan wordt om klokkenluiders (schending geheimhouding) te pakken te nemen.

Opstelten is een dwaas. Q.E.D.
16-10-2012, 14:51 door Anoniem
"Daarbij is de hele reden van Opstelten een drogreden, ze kunnen gewoon een huiszoekingsbevel halen en mijn computer komen confisceren. Dan mag hij alles met dat ding. Dus er is geen enkele noodzaak om mij te hacken (moeten ze proberen, dan pak ik ze inderdaad gruwelijk terug, en daarbij hoe weten zij dat ze niet mijn honeypot in gaan bijvoorbeeld, wat zegt dat voor het gebruikt van de data als bewijs, dat kan dan dus niet)."

Op die manier kan je ook beargumenteren dat de politie geen criminelen hoeft af te tappen, omdat ze ook een huiszoeking kunnen doen. Je zal net zo goed als ik weten dat je redenatie volslagen krom is. Immers wordt niet alles voor langere tijd opgeslagen, en je wilt een verdachte niet in ieder stadium van een onderzoek op de hoogte stellen dat hij in de gaten wordt gehouden.

Ik ben het met je eens dat de politie (te) ver gaat in het oprekken van de wet, maar stellen dat men een computer kan confisceren wil niet zeggen dat er geen legitieme redenen kunnen zijn waarom men reeds voor een huiszoeking al toegang tot een computer wil krijgen in het kader van een opsporingsonderzoek.
16-10-2012, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is tegen de privacy wetgeving
Klaar
Al ik naakt fotos van me zelf bewaar en oom agent kijkt daar naar dan klaag ik die persoon aan


En oom agent belandt door de shock minstens een halfjaar in de ziektewet. Ja, nu zullen ze deze plannen wel afblazen denk ik zo...
16-10-2012, 15:12 door Anoniem
Zo makkelijk is het hacken van b.v. een windows 7 pc nou ook weer niet. Zelf met tools als Metasloit kom je van buitenaf niet zomaar op een goed gepatched windows 7 pc. Je zou de gebruiker toch echt moeten foppen door hem een exploit uit te laten voeren die je hem via email toespeelt, anders kun je het rustig schudden. Of je moet echt een Zero day exploit weten te bemachtigen dien men nog niet kent. Veel plezier met hacken zou ik zeggen.
16-10-2012, 15:41 door Anoniem
Zo, die Opstelten, heeft hij dat helemaal zelf verzonnen en besloten ? of waren er mensen & organisaties die hun salaris & georganiseerde bende willen veiligstellen ?
Heel doeltreffend ook, echte criminelen gebruiken immers alle open kanalen op internet.
En dat er wat burgerslachtoffers vallen is helemaal niet zo erg en iedere burger heeft wat te verbergen, na kinderporno (toverwoord) pakken we gelijk andere dingetjes mee.
Langzaam laten koken die burger.
Wat denken ze wel, vrijheid en prive-communicatie. Zo gaan we niet met elkaar om natuurlijk.
Control en collect.
16-10-2012, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Op die manier kan je ook beargumenteren dat de politie geen criminelen hoeft af te tappen, omdat ze ook een huiszoeking kunnen doen. Je zal net zo goed als ik weten dat je redenatie volslagen krom is. Immers wordt niet alles voor langere tijd opgeslagen, en je wilt een verdachte niet in ieder stadium van een onderzoek op de hoogte stellen dat hij in de gaten wordt gehouden.

Ja, en Nee. De politie mag namelijk mijn internet ook al aftappen. Daar hoeven zij niet voor in mijn computer te komen. Dus je vergelijking loopt spaak. Het is als het plaatsen van afluisterapparatuur in een privé woning. En dat mag de politie echt niet met een huiszoekingsbevel. Er wordt dan onevenredig inbreuk gemaakt op de privacy. Ik vind dat een betere vergelijking.

En een bug plaatsen doe je echt niet voor een vergrijp met een maximum straf van 4 jaar (of er moet een extra zwaarwegend feit meewerken).

De politie kan dus de meeste cybercriminelen gewoon oppakken met de middelen die ze hebben. Ze hebben gewoon niet genoeg mensen om fatsoenlijk onderzoek te doen. Dat los je niet op met de mogelijkheden verruimen.
16-10-2012, 16:18 door Anoniem
Hier komen alleen maar problemen van,dan worden per ongeluk ook gewone mensen gehacked.
Nee dankje.
Kijk maar naar het telefoontap gebeuren,daar waren ook onnodig veel telefoongesprekken afgetapt.
Nederland tapland eerste klas.
Straks nog Nederland Hackland eerste klas.
Nee die kant moeten we niet op.
Het gaat dan steeds meer op China of Iraan lijken waar alles gemonitord wordt,dat willen we toch zeker ook allemaal niet?.
16-10-2012, 16:41 door Anoniem
Door Anoniem: Zo makkelijk is het hacken van b.v. een windows 7 pc nou ook weer niet. Zelf met tools als Metasloit kom je van buitenaf niet zomaar op een goed gepatched windows 7 pc. Je zou de gebruiker toch echt moeten foppen door hem een exploit uit te laten voeren die je hem via email toespeelt, anders kun je het rustig schudden. Of je moet echt een Zero day exploit weten te bemachtigen dien men nog niet kent. Veel plezier met hacken zou ik zeggen.

Ik mag toch aannemen dat de politie gewoon bij Microsoft een tool kan verkrijgen waarmee ze een willekeurige PC kunnen binnenkomen. Een backdoor moet er haast wel in zitten, zeker in de recentere versies.

Soms denk ik wel eens dat er hackers zijn die de overheidsbackdoor gevonden hebben en dat die dan in de update door Microsoft wat veranderd wordt.
Het gebeurt vrij regelmatig dat er lekken worden gepatched die dan in de patch toch weer lijk blijken te zijn of nieuwe lekken introduceren. Dat moet een reden hebben.

En als een dergelijke backdoor er niet was dan zou Opstelten ook niet zeggen "dan laten we de politie even inbreken" want zo makkelijk is dat natuurlijk niet op een willekeurig systeem.
16-10-2012, 16:45 door Anoniem
haha succes met een router met firewall ertussen en een goeie antivirus op de pc succes.
16-10-2012, 17:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-10-2012, 17:36 door Anoniem
Het update kanaal van Microsoft is voor iedereen een zorg!
16-10-2012, 18:10 door Anoniem
Stel : (*) Bij mij vinden ze geen KP maar wel duizenden gig aan films en muziek, wat gaan ze dan doen ?
(*) vul maar iets willekeurigs in , over een paar jaar is toch bijna alles verboden.

Aangezien er een nieuw verdienmodel verzonnen moet worden weten we dat we de komende jaren miljarden gaan betalen aan de zieke controle-staat. (doenwenual)

Stap voor stap naar een totale dictatuur/controle-staat.
16-10-2012, 19:10 door Anoniem
Zou Justititie ook bekend zijn met de verschillende besturingssystemen ?
16-10-2012, 19:11 door Anoniem
Jongens hoe aardig en goed bedoeld al die discussie ook is, laten we ons even bij het onderwerp houden en daar technisch inhoudelijk ALLES even kort over verwoorden;

Dus als je een inbreker niet te pakken krijgt, mag je als politie overal maar even inbreken om die te pakken te krijgen?

jaja, maw - het gebrek aan leiderschap op een meer decadente manier vertegenwoordigd dan vrijwel altijd tevoren. Onder noemers die letterlijk ongeloofwaardig zijn geworden. Laten we zorgen dat Opstelten zijn gebrek aan kunde wat minder onverholen etaleert in het kader van onze kennis economie. De onverlaat (hoe goed bedoeld ook) moet duidelijk gemaakt worden WAT een rechtsstaat ook weer precies is, hoe je kunt zien dat je de controle kwijt aan het raken bent en hoe je dan vervolgens als een goed leider de controle terugpakt.

Bijvoorbeeld begin eens met respecteren van protestrecht, vrijheid van godsdienst - meningsuiting en de kerntaken van neem bv de uitvoerende macht terugbrengen naar wat zij eens waren en voor wat zij vooralsnog steeds gedefinieerd zijn.

groetjes!

psst. was dat nou zo moeilijk? dat regeltje van die inbreker?
16-10-2012, 19:20 door Vicktor
Ik ben zeer benieuwd hoe Ivo gedacht had om een backdoor op mijn systemen te (laten) installeren, buiten mijn weten om. Wat een prutser die man.
17-10-2012, 08:40 door Anoniem
Door OpenZeus: bij mij komen ze er niet in
ik heb gelijk mijn inlog van de admin en gewone user verandert naar een wachtwoord met 14 karakters van mijn router
mijn cloud wachtwoord verander ik ook gelijk

Zelf 30 karakter als password op je router gaat je niet helpen. Het kan een uur of 7 duren maar dan zit ik op je router. Wifi hacken is een eitje met de juiste tools.
17-10-2012, 09:34 door Anoniem
Simpel onderuit te komen: virusschrijvers gebruiken een offline system om het te programmeren en testen. Vervolgens via RO media overzetten naar een internet systeem en een willekeurige wifi locatie opzoeken om het te verspreiden. Boot vanaf een Livecd en je loopt geen enkel risico.

Content verspreiding is lastiger aangezien je een server moet hebben waar de data beschikbaar gesteld wordt. Bulletproof hosting kan hier een oplossing zijn. Met de nieuwe regelgeving zou de politie het eventueel leeg kunnen gooien ipv beslag laten leggen echter zet je dit met een paar muisklikjes zo weer op, liefst bij een hoster aan de andere kant van de wereld.

De overheid zal dit echter allemaal niet zelf kunnen en dus publieke bedrijven inhuren. Ik ben erg bang dat de kosten vele malen hoger zijn dan de daadwerkelijke cybercrime....
17-10-2012, 10:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-10-2012, 11:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-10-2012, 11:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-10-2012, 19:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.