image

Verouderde Irak-drones omgebouwd tot wifi-hotspot

woensdag 16 april 2014, 12:34 door Redactie, 3 reacties

Verouderde verkenningsdrones die het Amerikaanse leger in Irak gebruikte worden nu omgebouwd tot wifi-hotspot, zodat Amerikaanse troepen in afgelegen gebieden toegang tot missiegegevens kunnen krijgen. Het gaat om een vloot van RQ-7 Shadow drones, die elk 3,4 meter lang zijn.

Deze onbemande vliegtuigen werden voor inlichtingen, surveillance en verkenningsmissies in Irak gebruikt. Door ze van nieuwe apparatuur te voorzien kunnen soldaten straks met de snelheid van een 4G-verbinding gegevens downloaden. Om de verbinding mogelijk te maken beschikken de drones over antennes en signaalversterkers die 1 Gigabit per seconde aan data kunnen versturen.

Het aanpassen van de drones is onderdeel van het Mobile Hotspotprogramma van het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Dit programma bestaat uit twee fases, waarbij de eerste fase inmiddels is afgerond en de tweede fase vorige maand begon. Deze tweede fase wordt met een gronddemonstratie afgesloten.

Reacties (3)
16-04-2014, 13:10 door Anoniem
Ik ben, gezien het bereik van WIFI, benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken. Een vliegtuig kan immers niet zoals een helikopter stationair op zijn plaats blijven. Lijkt me daarom irritant werken (wel bereik, geen bereik, wel bereik). Bovendien, willen ze elke 200 meter zo'n vliegtuig in de lucht hebben tot aan de eerstvolgende 4G antenne, of hebben die dingen een satelliet-uplink o.i.d.?
16-04-2014, 17:14 door Anoniem
Zit je net lekker ergens in de dessert te internetten vliegt je hotspot weg......
16-04-2014, 18:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben, gezien het bereik van WIFI, benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken.
Ze gaan wellicht op een andere frequentie zitten, gebruiken richtantennes, beamforming, schroeven het vermogen wat op*, dat soort gein. Er is best veel ruimte om te verbeteren op jouw huis-tuin-en-keuken wifi masjientje. Voordeel van aarde/lucht verbindingen is wel dat er zich weinig obstakels in het signaalpad zullen bevinden.

Een vliegtuig kan immers niet zoals een helikopter stationair op zijn plaats blijven.
Voor die dingen is het vrij normaal dat ze ergens rondjes draaien, dat kunnen ze volautomatisch.

* Waar de gemiddelde bakkie-blaataap begint met het vermogen op te schroeven, doet de geschoolde ontwerper dat pas veel later, en heeft met andere truuks al veel meer bereik behaald.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.