image

Beveiligde Android-versie GuardianRom zoekt geldschieters

maandag 21 april 2014, 10:19 door Redactie, 3 reacties

Een versie van het Android-besturingssysteem waar veiligheid en privacy centraal staan is op Kickstarter een inzamelingsactie gestart om 35.000 Canadese dollars (23.000 euro) binnen te halen. Het gaat om GuardianRom, dat volgens de ontwikkelaar de basis voor een veilige smartphone is.

Het besturingssysteem bestaat al enige tijd en werd in de afgelopen 12 maanden 6.000 keer gedownload, maar om de ontwikkeling te versnellen worden er nu geldschieters gezocht. GuardianRom biedt allerlei beveiligingsopties die standaard niet in Android aanwezig zijn. Zo is er "deniable encryption" aanwezig, waarmee gebruikers eigenlijk op twee verschillende en versleutelde accounts kunnen inloggen. Eén account voor dagelijks gebruik en één voor vertrouwelijke informatie.

Verder beschikt het besturingssysteem over een ingebouwde firewall om te bepalen welke apps met het internet verbinding mogen maken. Kan er via het Tor-netwerk worden gesurft, is er bescherming tegen verschillende exploits aanwezig en worden telefoongesprekken versleuteld.

Toekomst

In toekomstige versies willen de ontwikkelaars 'geofencing' toevoegen, waarbij de telefoon automatisch zich vergrendelt als die buiten een bepaald gebied komt. Ook zijn er plannen voor een paniekknop om de telefoon meteen te wissen of uit te schakelen, wat vooral voor activisten en journalisten handig zou moeten zijn. Als laatste wordt er ook aan versleuteld chatten gewerkt.

Of het beoogde bedrag van 35.000 Canadese dollars ook gaat worden gehaald lijkt onwaarschijnlijk. Met nog 9 dagen te gaan staat de teller pas op 1651 dollar.

Reacties (3)
21-04-2014, 14:19 door Anoniem
Niet vreemd dat het actuele bedrag momenteel nog zo laag staat, gezien de service en ondersteuning die door het Guardian team dat zich met de android apps bezig houd levert. Daaruit valt wel weer op te merken dat ik niet de enige ben geweest die er slecht geholpen werd.
21-04-2014, 16:57 door Erwtensoep
Door Anoniem: Niet vreemd dat het actuele bedrag momenteel nog zo laag staat, gezien de service en ondersteuning die door het Guardian team dat zich met de android apps bezig houd levert. Daaruit valt wel weer op te merken dat ik niet de enige ben geweest die er slecht geholpen werd.
Voor zover ik kan zien is de ontwikkelaar van deze Rom niet van The Guardian Project, al is The Guardian project wel erbij betrokken om dat apps van hun inbegrepen zitten.
22-04-2014, 09:15 door Anoniem
Geld ophalen voor een specifiek vooraf afgebakend project, dat is precies waarvoor Kickstarter gemaakt is, lijkt me een effectievere manier dan met een doneer knopje op de eigen website.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.