image

Nederlandse organisaties getroffen door wachtwoorddiefstal

maandag 21 april 2014, 11:09 door Redactie, 2 reacties

In Nederland zijn naast klanten van Ziggo verschillende organisaties het doelwit van wachtwoorddiefstal geworden, zo heeft het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) vandaag laten weten. De gestolen wachtwoorden kwamen voor in een dataset met 18 miljoen inloggegevens van e-mailaccounts.

De dataset werd door het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) ontdekt en bleek ook Nederlandse accountgegevens te bevatten, waaronder 2.000 e-mailadressen van Ziggo. "Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft gecontroleerd of accountgegevens van organisaties in haar doelgroep, rijksoverheid en vitale sectoren, voorkomen in de buitgemaakte gegevens. Getroffen organisaties zijn door het NCSC geïnformeerd", zo laat de overheidsorganisatie weten. Hoe de data werd gestolen is nog altijd niet bekend.

Volgens het NCSC blijkt uit controles dat ook oudere gegevens deel uitmaken van de gestolen combinaties. "Dat maakt de kans kleiner dat criminelen er iets mee kunnen, omdat wachtwoorden in de tussentijd al zijn gewijzigd." Voor internetgebruikers die willen controleren of hun gegevens ook zijn buitgemaakt heeft het NCSC samen met het BSI een Engelstalige website opgezet.

Op deze website kunnen internetgebruikers hun e-mailadres invullen. Vervolgens krijgen ze een viercijferige code. Als het e-mailadres in de database met gestolen gegevens voorkomt, ontvangt met een e-mail met deze viercijferige code. Zo weten ontvangers zeker dat het om een authentieke e-mail gaat.

Reacties (2)
21-04-2014, 14:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-04-2014, 16:00 door Anoniem
https://filippo.io/Heartbleed/#sicherheitstest.bsi.de
"All good, sicherheitstest.bsi.de seems fixed or unaffected!"

Goed begin voor de eventuele test.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.