image

Zware gevangenisstraf voor Russische cybercriminelen

dinsdag 22 april 2014, 09:34 door Redactie, 2 reacties

In Rusland zijn twee cybercriminelen die via malware miljoenen euro's van bankrekeningen wisten te stelen tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. Het gaat om twee broers (1983 en 1986) die de oprichters van een bende waren die allerlei computers met de Carberp banking Trojan infecteerde.

Volgens het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken was het Carberp-botnet één van de grootste botnets ter wereld gericht op het stelen van financiële gegevens. Via de besmette computers werden vervolgens inlog- en transactiegegevens voor internetbankieren buitgemaakt, waarmee frauduleuze transacties werden verricht. Vorig jaar werden de twee bendeleiders dankzij optreden van de Russische en Oekraïense geheime diensten FSB en SBU opgepakt.

Berichten in de Oekraïense media lieten weten dat de bende in totaal 190 miljoen euro had gestolen. In eerste instantie werd de malware tegen internetgebruikers en organisaties in het buitenland ingezet, maar later was er een verschuiving zichtbaar waarbij ook computers in Rusland en de Oekraïne werden aangevallen.

Vanwege hun aandeel in de fraude en omvangrijke schade werden de twee Russen veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk 5 en 8 jaar.

Reacties (2)
22-04-2014, 13:58 door Anoniem
Voor 190 miljoen ga ik ook wel vijf jaartjes de gevangenis in. Een enkel maandje voor 3 miljoen is ook goed.
22-04-2014, 16:57 door Anoniem
maar later was er een verschuiving zichtbaar waarbij ook computers in Rusland en de Oekraïne werden aangevallen.
Tsja, er is maar één regel voor die gasten (niet in je eigen tuin schijten), maar als je dáár zelfs al maling aan hebt...

Goede zaak in ieder geval, een Russische gevangenis lijkt me geen pretje.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.