image

Meesterbrein achter Carberp-malware gearresteerd

vrijdag 5 april 2013, 14:21 door Redactie, 0 reacties

Het meesterbrein en de ontwikkelaars van een Trojaans paard waarmee duizenden bankrekeningen werden leeggehaald zijn door de Russische en Oekraïense geheime diensten FSB en SBU gearresteerd. Het gaat om de Carberp-malware, die in 2010 ook Nederlandse banken aanviel. Vorig jaar werd er al een bende opgerold die de malware gebruikte.

Nu zou ook het meesterbrein achter de malware zijn opgepakt. Dat meldt de Oekraïense krant Kommersant. De door de FSB en SBU aangehouden groep zou uit 20 leden bestaan, waarvan de meesten tussen de 25 en 30 jaar oud zijn. Alleen in de Oekraïne en Rusland zou de bende meer dan 190 miljoen euro hebben buitgemaakt.

Niet alleen consumentencomputers werden met de malware geïnfecteerd, ook bedrijven waren niet veilig voor de groep. Bij zeker 30 Oekraïense bedrijven werd geld van de bedrijfsrekening gehaald en naar andere rekeningen overgemaakt. Een 28-jarige Rus zou het meesterbrein achter de operatie zijn. Hij stuurde de bendeleden aan, die elk een deel van de ontwikkeling op zich namen.

Gevangenisstraf
Volgens Aleks Gostev, Chief Security Expert van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab gaat het hier om de makers van de Carberp-malware. Voor de gepleegde misdrijven zouden de bendeleden maximaal een gevangenisstraf van 5 jaar kunnen krijgen, zo merkt hij op.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.