image

Landelijke actie voor meer controle over patiëntendossier

dinsdag 22 april 2014, 10:46 door Redactie, 5 reacties

Vandaag is een landelijke actie gestart van bezorgde burgers die meer controle over hun patiëntendossier willen. De campagne is een initiatief van de Stichting Bescherming Burgerrechten en Stichting Privacy First, die stellen dat de huidige systemen voor het uitwisselen van medische gegevens onveilig zijn.

Er zouden namelijk geen harde begrenzingen zijn gesteld aan de toegang tot iemands medische dossier. Wanneer een patiënt toestemming geeft om zijn medische gegevens te delen, bijvoorbeeld bij het LSP (het voormalige EPD), worden diens gegevens vaak toegankelijk voor vele zorgverleners. Deze kunnen vaak zonder voorafgaande controle van de patiënt of zijn arts in het medisch dossier inzage krijgen.

"De toestemming die de patiënt voor deze systemen geeft is generiek, en stelt geen beperkingen aan de toegang tot het medisch dossier", aldus de organisaties. Die stellen verder dat de toegang tot het medisch dossier zo is ingericht dat de arts niet meer zelf kan controleren wie toegang krijgt tot welke gegevens.

Website

Om de zeggenschap over het medisch dossier weer bij de arts en patiënt te krijgen is daarom de website Specifieketoestemming.nl gestart. Via de website kunnen mensen een zeggenschapsbrief aan hun arts sturen, waarmee zij kunnen aangeven aan welke voorwaarden de uitwisseling van hun medische gegevens moet voldoen.

Hiermee kunnen artsen hun belangenorganisaties en ICT-leveranciers oproepen om specifieke toestemming mogelijk te maken. Bij systemen zoals het LSP kan dat nu niet. Omdat zorgverleners wettelijk verantwoordelijk zijn voor het medisch beroepsgeheim, verwachten de initiatiefnemers dat zorgverleners aan de oproep in de brief zullen voldoen.

Reacties (5)
22-04-2014, 10:55 door Anoniem
Zo werkt dat in een wereld die slechts om geld en niet om mensen draait. Zelfs al zegt het merendeel van de bevolking "NEE" tegen de invoering van het EPD, dan zegt een klein gezelschap alsnog "JA" waardoor we uiteindelijk met dit soort shit opgezadeld worden. EPD afgeschoten door de Eerste Kamer? Geen enkel probleem. Verandert men de naam gewoon naar LSP en zet het corporatisme onder meer in op het omkopen van huisartsen. En dus hebben we nu alsnog totaal ongevraagd een EPD/LSP dat oeverloos misbruikt zal gaan worden voor marketingdoeleinden. Blijft u wel net doen alsof u in een democratisch en beschaafd land woont?
22-04-2014, 16:52 door Anoniem
Omdat zorgverleners wettelijk verantwoordelijk zijn voor het medisch beroepsgeheim, verwachten de initiatiefnemers dat zorgverleners aan de oproep in de brief zullen voldoen.

Leuk bedacht, maar geen zorgverlener die dat zelf beslist. D'as aan de directie en maar zelden zit daar iemand die een 'ethische eed' heeft afgelegd.

Gewoon helemaal weigeren indien mogelijk, totdat de nodige veiligheidsmaatregelen en privacy-garanties basisvoorwaarden voor het systeem worden.
22-04-2014, 22:16 door Anoniem
Je zou je artsen kunnen aanklagen indien zij meewerken aan een dergelijk epd waar jou gegevens in komen te staan.
23-04-2014, 11:00 door Anoniem
Door Anoniem: Je zou je artsen kunnen aanklagen indien zij meewerken aan een dergelijk epd waar jou gegevens in komen te staan.
Goed idee, je eigen huisarts aanklagen voor een incorrect politiek systeem!

Er komt een man/vrouw bij de dokter...
23-04-2014, 22:03 door Anoniem
het LSP (het voormalige EPD)
De naam was al in het begin LSP. De naam EPD is een volksmond benaming van het systeem zodat iedereen wist waar het over ging. De zorgverzekeraars hebben het project verder doorgezet nadat het werd afgekeurd door de eerste kamer. Vergeet niet dat het project al gestart was voor dat de tweede kamer er over ging buigen, software leveranciers van huisarts/ziekenhuis informatie systemen konden al van start gaan met de implementatie van de koppeling met het LSP er werd dus al flink wat geld geïnvesteerd. Nu het project niet meer in handen is van de overheid hebben ze er ook niet veel meer over te vertellen. De huisartsen die niet meewerken met het EPD krijgen simpelweg geen contract meer van de zorgverzekeraar (was pas nog in het nieuws), patiënten zullen hun zorg bij een andere huisarts moeten zoeken.

Zolang iedereen elk jaar een goedkope naturapolis (gecontracteerde zorg) kiest bij zijn zorgverzekeraar geef je ze automatisch deze macht. In de Nederlandse zorg geld als regel: geen contract met een zorgverzekeraar = geen verzekerde zorg, je mag zelf gaan bijbetalen (20 - 40%) en daar houden Nederlanders niet zo van.

(Dit staat overigens los van een restitutiepolis en de aanvullende verzekering, dit heeft alleen betrekking op de verplichte basisverzekering die iedereen heeft).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.