image

Slimme meterkast meldt inbreker wanneer woning leeg is

maandag 22 oktober 2012, 10:09 door Redactie, 21 reacties

Inbrekers die willen weten of een woning leeg is hoeven niet meer de bewoners in de gaten te houden, het uitlezen van de draadloze meterkast is voldoende. Dat hebben onderzoekers ontdekt. In de Verenigde Staten worden steeds meer analoge meters voor het meten van water-, gas- en elektriciteitsverbruik door geautomatiseerde meters vervangen.

De apparaten versturen elke 30 seconden de standen, zodat medewerkers van nutsbedrijven de waardes op afstand kunnen opnemen. De signalen zijn echter door iedereen op te vangen.

Onderzoekers van de Universiteit van South Carolina reverse engineerden de AMR-meters. Daarvoor gebruikten ze voor duizend dollar aan open-source radioapparatuur en informatie van het internet.

Inbrekers
"Het is gênant dat dit soort technologie zonder beveiliging wordt uitgerold", zegt beveiligingsonderzoeker Klaus Kursawe van de Radboud Universiteit van Nijmegen. Kursawe was niet bij het onderzoek betrokken, maar stelt dat fabrikanten inmiddels moeten weten hoe ze dit soort apparaten moeten beveiligen.

Het beveiligingsprobleem is volgens de onderzoekers een handig hulpmiddel voor criminelen, aangezien de meterstanden op een afstand van 300 meter zijn uit te lezen. Het onderzoeksteam wist 500 meters tegelijkertijd uit te lezen. Aangezien het energieverbruik naar bijna nul daalt als een woning leeg is, zou dit inbrekers kunnen vertellen wanneer iemand aan het werk of op vakantie is.

Met dank aan Peter voor de tip

Reacties (21)
22-10-2012, 10:56 door Anoniem
Aluminiumfolie om je electriciteitsmeter doen? :-)

Worden ze in Nederland ook al op afstand uitgelezen? Ik moet nog ieder jaar de meterstand doorgeven.
22-10-2012, 11:04 door Anoniem
In het artikel staat dat je een USRP (software radio) van $1000 nodig hebt, maar het zou me niet verbazen als het ook lukt met een speciale DVB-T stick plus software (http://sdr.osmocom.org/trac/wiki/rtl-sdr).
22-10-2012, 11:20 door Anoniem
Nu nog even iemand die hand-held dingetjes bouwt die het ook kunnen. Ta-daa.

Mooi toch hoe keer op keer dit soort geweldige initiatieven inelkaar worden geflanst zonder ook maar enige gedachten gespendeerd aan wie er verder nog mee zouden kunnen kijken. Zou haast zulke doosjes gaan fabriceren puur om het punt te maken.

"Slimme meters" zijn dus helemaal geen slim idee. Niet dat hippe grafiekjes van je gebruik niet nuttig zouden kunnen zijn, maar die maak ik wel zelf. Zelfs voor puur eigen gebruik is het al meer dan voldoende om een fotocel op dat knipperledje in de meter te plakken en een datalogger de pulsen bij te laten houden. Een keer in de week in de usb van je computer om de data uit te lezen en je weet het ook, maar geen last van dit soort rare bijeffecten. Dat soort pulsentellers kan je natuurlijk ook gewoon groot produceren en verkopen. Maarja, dan krijgen de electriciteitsbedrijven geen gedetailleerde real-time gebruiksgegevens van iedere individuele afnemer. Met welk recht eigenen de bedrijven zich deze data toe?

Want zeg nou zelf, je wordt per maand of per kwartaal afgerekend. Vroeger was een (1) keer per jaar uitlezen voldoende. Moet zo'n ding nu echt elke dertig seconden het verbruik rondbazuinen?

Met andere woorden, dit is de compleet verkeerde aanpak en ook nog eens compleet oneigenlijk gebruik van die meter.
22-10-2012, 11:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-10-2012, 12:59 door spatieman
mijn idee.
Maar wat dacht je van deze gedachte.
Wat je kan uitlezen, kan je dus ook manipuleren, annex de data aanpassen en terug sturen, waardoor het opeens lijkt, alsof de eindgebruiker veel meer verbruikt heeft dan in het echt gebeurd.
en dan de storing niet te vergeten wat die dingen neer zetten op de HF band.
22-10-2012, 13:28 door Mozes.Kriebel
Niet nou in 1 keer in paniek raken, dit bestaat in NL ook al jaren:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Slimme_meter
http://www.slimme-meter.info/de-slimme-meter/

Werkt via GPRS (SIM-kaartje in de meter).
Deze meters worden al geruime tijd uitgerold door o.a. Enexis en Aliander... (voormalige netwerkbedrijven van Essent en Nuon)
22-10-2012, 13:34 door Anoniem
Jammer dat die meters in NL via GPRS werken... Anders was het een mooie reden geweest om het hele project het ronde archief in te mikken. Hopen dat dit een keer gekraakt wordt. Moet geen spionage ding in m'n huis.
22-10-2012, 14:01 door SBBo
Even voor de duidelijkheid.
Begrijp ik nu goed dan anno 2012 er geen enkele vorm van encryptie wordt toegepast voor deze meters?
Zie quote over de beveiliging.
22-10-2012, 14:15 door Mozes.Kriebel
Door Anoniem: Jammer dat die meters in NL via GPRS werken... Anders was het een mooie reden geweest om het hele project het ronde archief in te mikken. Hopen dat dit een keer gekraakt wordt. Moet geen spionage ding in m'n huis.
GPRS of niet, het is nog steeds spionage. Wordt verkocht met allerlei flut argumenten, maar het de zoveelste uitwas van de controle-drift van de overheid.
http://www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl/
22-10-2012, 16:02 door yobi
915MHz is in Nederland geen ISM-band. Hier zullen deze meters niet op die manier werken. De gebruikte modulatie is simpel met een lage bandbreedte. Een ontvanger aangesloten op de ingang van een geluidskaart zou ook wel eens succes kunnen bieden.
22-10-2012, 16:28 door Anoniem
Door spatieman: mijn idee.
Maar wat dacht je van deze gedachte.
Wat je kan uitlezen, kan je dus ook manipuleren, annex de data aanpassen en terug sturen, waardoor het opeens lijkt, alsof de eindgebruiker veel meer verbruikt heeft dan in het echt gebeurd.
en dan de storing niet te vergeten wat die dingen neer zetten op de HF band.
Manipulatie kan ook de andere kant op ;-).
22-10-2012, 17:18 door Anoniem
Als je een slimme meter hebt, dan is die op 1 oktober uitgelezen op afstand.
Dit ivm de BTW verhoging.
Bij mij is het in elk geval zo gebeurd (te volgen via de website des leveranciers).
22-10-2012, 17:31 door Anoniem
Overgens hoef je niet bang te zijn voor je privacy met de slimme meter als je zonnepanelen
hebt, want de energiebedrijven kunnen de teruggeleverde kWh'en op afstand NIET uitlezen.
Deze moet je apart schriftelijk doorgeven. Aldus kreeg ik vandaag te horen. Dan krijg je dat apart
via een creditnota terugbetaald. Het is niet te geloven, is iemand ergens vergeten.
22-10-2012, 22:43 door Anoniem
Voor de vlamingen hier, de situatie bij ons :
http://vlaandereninactie.be/actie/rondetafels/slimme-meters/
22-10-2012, 23:06 door Anoniem
Technologische vooruitgang = menselijke achteruitgang.

Gaat steeds rapper, is niet goed..
EMP ftw?
22-10-2012, 23:08 door Anoniem
Belangrijke vraag missend in de voorafgaande maatschappelijke discussies, debatten en besluitvorming omtrent slimme meters; "om welke meters gaat het nu?" / "om welke techniek gaat het specifiek?"

Het lijkt me dat je op basis van concrete feiten besluiten neemt of verdere vragen stelt (in plaats van achteraf). De "slimme meter" is geen merk of type, de discussie over de JSF ging ook niet over straaljager.

Maanden geleden al eens navraag gedaan naar het type meter,
die info krijg je zeker niet direct (want ze zijn veilig en getest,..), maar toch,
bijvoorbeeld :
een fabrikant, IskraEmeco
Type meter(s), ME372 / MT372
Communicatie, oa gsm

Zoek voor een indruk maar eens naar onderstaande documentatie
"MT372 prospect.pdf"
"Iskraemeco Mx37y Technical Description.pdf"

Wat bedenkingen :

- welke consequenties heeft het als één en ander gekraakt kan worden, elke encryptie heeft een zekere houdbaarheidsdatum, voorbeelden van uitgestelde patches genoeg in het nieuws.
- gelimiteerd uitlezen? Je moet er maar op vertrouwen dat die data per ongeluk niet wat vaker wordt (uit)gelezen, en door wie? (ook maar in de centrale speurneuzen database?).
Want 'slimmie' staat standaard "aan", op verzenden dus (maar 'ze' lezen het echt maar 1, 2 of 4 keer per jaar? Als klant zie je dat niet.
- wel heb je de mogelijkheid de meter permanent aan of uit te laten zetten, de knop zit in de centrale en niet op de meter. Of mag de simkaart eruit, om een vergissende systeembeheerder voor te zijn; "oeps-foutje-bedankt, centraal vergeten permanent (uit)lezen na het weekend testonderhoud weer uit te zetten" ...?.
- logs, als de meter een dubbele historische log bijhoud van pakweg elke ... minuten.
Wat wordt er dan 2 of 4 keer per jaar uitgelezen danwel verstuurd?
!De actuele stand van dat moment of toch maar even het hele halfjaar-log?

Dat zou inderdaad slim meten zijn, gelimiteerd volgens belofte en dan toch de marketing gegevens / statistieken van het hele jaar, of dat ook gaat gebeuren is mij nog niet helder.
Terugleveren? Zullen huurders van tussenwoningen in de stad massaal panelen op het dak plaatsen en energie terugleveren? Subsidie was al weg en misschien wat weinig m2 daarboven.
Blijft over de marketingwinst, en speciale actie voor de klant; halfjaar / kwartaal privacy?

Tijd om nu eens die bestelde / verwachte meters op een rij te zetten en alsnog, publiek, specifiek en op type vergelijkend nader te analyseren. Beste uit de test, "...".
Door de aanhoudende geheimzinnigheid overtuigt de Function nog niet zo.
Beetje Creepy en daar heeft 'niemand' wat aan.
23-10-2012, 11:37 door Anoniem
Dit is toch helemaal niet nieuw?! Zodra de discussie begon over de slimme meters, werd al aangegeven dat ze een groot risico vormen omdat er informatie wordt prijsgegeven die voor kwaadwillenden heel interessant kan zijn. Om het nu als een "jemineetje dat wisten we helemaal niet" neer te zetten, lijkt me erg naief. maar goed, zo kom je wel aan je scopes.
23-10-2012, 15:20 door Anoniem
In Amerika bevinden de meters zich overigens meestal aan de buitenkant van het huis dus niet zo gek dat het allemaal wat minder beveiligd is.
28-10-2012, 19:25 door Anoniem
wat ik in de bovenstaande reacties mis en waar ik me over verbaas is waarom er iedere 30 seconden een transmit is. Op die manier is het wel te bepalen of er iets verbruikt wordt.

Waarom niet gewoon eens per maand (of andere tijdsinterval) of zelfs op een request. Het is wat minder interessant om te weten of iemand de afgelopen maand geen energie heeft verbruikt (maar nog steeds zorgwekkend en te gebruiken)
10-07-2013, 15:49 door Anoniem
Vergeet niet dat deze meters de energieleverancier ook in staat stellen op afstand de levering van energie af te sluiten! Een hele belangrijke feature. Voor de consument zeer nadelig i.g.v. een dispuut over een factuur.
13-02-2015, 13:04 door Anoniem
Ik kreeg ook zo'n ding, maar kwam er achter dat de meterstand voor gas niet afgelezen kon worden. Gebeld met de netwerkbeheerder en de energie leverancier en het zou opgelost worden. Toen kwam de jaarrekening met een geschat gasverbruik, natuurlijk 25% hoger dan het werkelijk verbruik, Gelukkig had ik zelf de meterstanden genoteerd en kon dit gecorrigeerd worden. Ik heb daarna gelijk doorgegeven dat de meterstanden niet meer op afstand uitgelezen kunnen worden. Dus geen slimme meter maar een domme meter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.