image

Meetbureau bespioneert miljoenen via spyware

woensdag 24 oktober 2012, 10:34 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft een bedrijf dat tracking software ontwikkelt op de vingers getikt omdat het miljoenen internetgebruikers bespioneerde. Compete maakt web-tracking software die door miljoenen mensen is geïnstalleerd. De software blijkt in de achtergrond het surfgedrag te monitoren, zonder dit gebruikers te vertellen. Eenmaal actief verzamelt het programma gegevens die gebruikers op websites invoeren, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, zoekopdrachten, creditcardgegevens, beveiligingscode en social security nummers.

Compete liet consumenten de software op verschillende manieren downloaden. Zo werd gebruikers voorgehouden dat ze via een consumentenpanel allerlei prijzen konden winnen. Wie de Compete Toolbar installeerde kon volgens het bedrijf toegang tot allerlei informatie over bezochte websites krijgen.

Schikking
De FTC heeft nu geoordeeld dat Compete op misleidende en oneerlijke wijze en in strijd met de wet heeft gehandeld. Niet alleen kregen klanten niet te horen dat hun gegevens werden opgeslagen, ook werd de verzamelde informatie niet goed beschermd. Zo werden de gegevens onder andere in platte tekst verstuurd en ontbraken ook andere beveiligingsmaatregelen.

Er is nu een schikking getroffen waarbij Compete voortaan gebruikers gaat informeren. Daarnaast mag het geen misleidende uitspraken over de privacy en gegevensbeveiliging doen. Tevens moet het bedrijf zich de komende twintig jaar laten auditen of het zich aan de opgestelde regels houdt.

Reacties (5)
24-10-2012, 10:44 door Anoniem
"Er is nu een schikking getroffen waarbij Compete voortaan gebruikers gaat informeren."

Indien dezelfde praktijken door een persoon verricht worden i.p.v. door een bedrijf, dan zou er geen schikking volgen maar een jarenlange gevangenisstraf.
24-10-2012, 11:08 door Anoniem
Indien dezelfde praktijken door een persoon verricht worden i.p.v. door een bedrijf, dan zou er geen schikking volgen maar een jarenlange gevangenisstraf.

Je misdaad organiseren als een bedrijf loont dus.

Wel zorgen dat je op tijd je belasting betaalt, natuurlijk. Dat is altijd het allerbelangrijkste.
24-10-2012, 11:27 door Anoniem
Ik vind dit inderdaad een milde schikking.....
Had wel een boete verwacht, die gelijkstaat aan de verdienste door deze informatie te verzamelen.

En ook weer een leer voor computergebruikers niet aan alles mee te doen en te installeren op je systeem.
24-10-2012, 11:44 door Anoniem
Zolang overheden dit soort criminaliteit blijven tollereren zullen er telkens weer 'bedrijven' opduiken die iets vergelijkbaars zullen doen. Giga hoge boetes en gevangenisstraffen is het enige wat dit soort praktijken kan stoppen c.q. verminderen.
24-10-2012, 12:04 door Overcome
Het is in ieder geval een geruststellende gedachte dat Compete's Safe Harbor status prima op orde is :)

http://safeharbor.export.gov/companyinfo.aspx?id=14753
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.