image

Internetproviders bundelen krachten tegen botnets

woensdag 24 oktober 2012, 12:39 door Redactie, 7 reacties

Een nieuw initiatief van Nederlandse internetproviders moet het aantal besmette computers in Nederland terugdringen. Het initiatief heet 'Abuse IX', wat staat voor Abuse Information Exchange. Abuse IX gaat meldingen over botnetbesmettingen via een loket verzamelen en sorteren en stuurt de informatie vervolgens door naar de aangesloten providers. De providers krijgen zo een actueel overzicht van meldingen over besmettingen in hun netwerk.

Door deze centrale aanpak kunnen serviceproviders sneller schakelen en kosten besparen. Momenteel moet iedere ISP afzonderlijk de informatie over botnetbesmettingen verzamelen, analyseren en verder verwerken.

Aanpak
Door Abuse IX zouden besmette computers sneller moeten worden opgemerkt en kunnen klanten beter en sneller geholpen worden. Abuse IX is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 operationeel. Het is mede mogelijk gemaakt door 285.000 euro van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I)

"Deze aanpak zorgt voor minder overlast voor ondernemers en burgers en vergroot de veiligheid van internet", aldus minister Verhagen van EL&I. "Veilig en betrouwbaar gebruik van ICT is van groot belang voor de Nederlandse economie."

Samenwerking
Botnets zijn volgens veel experts een voorname oorzaak van veel van de cybercrime die plaatsvindt. Infecties worden vaak niet opmerkt, maar botnets kunnen grote overlast en schade veroorzaken aan anderen. Volgens onderzoek van TU Delft hebben 5 tot 10% van alle computers in Nederland jaarlijks te maken met een botnetbesmetting.

"Botnets vormen een probleem dat te groot is om door individuele providers aangepakt te worden. Door intensief samen te werken kunnen we een krachtige vuist vormen tegen botnets!", zegt Gert Wabeke, voorzitter van Abuse IX, waar internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, Zeelandnet en Ziggo in samenwerken.

Reacties (7)
24-10-2012, 13:34 door yobi
Ik zou het een goede zaak vinden, als ook hosting-provider zich erbij aansluiten. Het zou een goede zaak zijn, als ze een kwaadaardige site direct uit de lucht halen. Ook hun klanten wijzen op kwetsbaarheden in hun sites, zou ik een goede taak vinden voor de hosting-providers.
24-10-2012, 14:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-10-2012, 15:08 door Anoniem
Drie ton om wat shell scripts in de lucht te houden. Leuk om voorelkaar te krijgen.

Valt me echt ontzettend op dat er geen ruk gebeurt als er geen subsidie tegenover staat. Nergens in Nederland, overigens, maar hier is het gewoon pijnlijk. Want waarom niet gewoon die informatie bijelkaarzoeken en dan de conculegas opbellen of ze voor een nominaal bedrag toegang willen om hun netwerk te schonen? Nee, daar moet eerst gewerkgroept en geweetikhet worden. En dat in de voorheen toch jofele en informele wereld van de ISPs. Maargoed, de eerste in het rijtje is dan ook een telefoon-"internet moet een tolweg worden"-bedrijf.
24-10-2012, 15:39 door Anoniem
Ik kreeg toevallig vandaag een mailtje dat er een botnet aanwezig was in mijn netwerk :)
25-10-2012, 07:02 door Anoniem
Had men al veeeeeeeeeel langer moeten mee bezig zijn.
En zal het lukken denk je?¿
25-10-2012, 09:35 door Anoniem
Gisteren is vanuit Duitsland een Cease and Desist verstuurd naar de voorzitter van de stichting ivm naam misbruik.

Er is namelijk een commerciele onderneming die Abusix al jaren als naam heeft, die exact doet wat dit kansloze clubje aan het ontwikkelen is... (sorry, copieren is.)
25-10-2012, 17:43 door Anoniem
De naam is inderdaad niet ok, maar er is al eerder sprake geweest van samenwerking, het is niet echt iets nieuws.

Je moet er niet teveel van verwachten, want zoveel valt er niet uit te wisselen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.