Privacy - Wat niemand over je mag weten

Longread: Biometrie in Afghanistan, handleiding voor commandanten

26-04-2014, 12:58 door Anoniem, 0 reacties
https://publicintelligence.net/identity-dominance/

Stukje geeft een aardig beeld van wat de Amerikanen uitspoken om de lokale bevolking grondig in de tang te nemen en te houden. Door flink in te zetten op technologie, deze keer door biometrie als wapen in te zetten. Vol met leuke aanhalingen, bijvoorbeeld:

“Your iris design belongs only to you and your left and right irises are different,” Osborne said at the conference. “A name can be changed or altered illegally or even legally, but once your iris is formed at the age of six months, it cannot be altered, duplicated or forged.”

We hebben het hier over Afghanistan, waar het niet raar is dat er mensen geen ogen meer overhebben. Wegens een bermbom ofzo. Dus als je om welke reden dan ook iemand weg wil hebben, nou, dan druk je 'm gewoon z'n ogen uit. Of je hakt z'n hele hoofd eraf, kan jou het schelen. (Vergelijk die auto met vingerafdrukkentoegang en de eigenaar die door overvallers wat vingers afhandig gemaakt werd.) Maar als het subtiel moet kun je altijd nog met een laser het patroon verstoren. Waar haal je lasers vandaan? Uit een bluray speler, of een moderne (laser)LED projector bijvoorbeeld. Je slachtoffer heeft dan wel permanent gaten in z'n gezichtsvermogen, maar alweer, kan jou het schelen?

Of zo'n patroon niet te dupliceren is valt ook nog te bezien: Een glazen oog en een verband om het andere en je bent een heel eind. Dus of er niet genept kan worden... natuurlijk kan dat wel. Dat kan altijd, ook al staan de kosten de meeste mensen wellicht niet aan. Maar niet iedereen kan dat wat schelen. Bijvoorbeeld niet als je toch jezelf gaat opblazen.

Valt op dat biometrie iedere keer weer zo grandioos op z'n gat gaat omdat de ontwerpers aannemen dat er wel niet mee gerotzooid gaat worden of dat ze alweer aannemen dat anderen net zo zuinig zijn op (andermans) lichaam als zijzelf. Dat is lang niet altijd het geval.

En oh ja, als je iris werkelijk van jou was dan had je er iets over te zeggen en zou je dus recht hebben op een realistische keuze hem niet af te geven. Die zie ik ze nog niet geven.

Er staan nog genoeg andere juweeltjes in, zoals hoe clanhoofden er ook baat bij zouden hebben -- lijkt me dat clans aanelkaar hangen van familiebanden en iedereen elkaar dus kent. Alweer geen eerlijke voorstelling van zaken. Maar wel interessant als voorbeeld van hoe Amerkaanse propaganda dit soort ongein verkoopt.

Persoonlijk lijkt het me deze inzet een beetje een achterhoedegevecht, een technologiegedreven poging het (vooraf reeds onvermijdelijke) gezichtsverlies van het Amerikaanse falen in Afghanistan in te perken. En een leuke test voor hetzelfde elders, natuurlijk. Dus we zullen hier nog wel meer van zien. Of wij er ook beter van gaan worden?
Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.