image

Europol: cybercrime zal wereld veranderen

dinsdag 29 april 2014, 17:23 door Redactie, 1 reacties

De afhankelijkheid van bedrijven en organisaties van het internet en het toenemend aantal gebruikers zal ervoor zorgen dat cybercrime de wereld zal veranderen. Dat voorspelde Troels Oerting vandaag, hoofd van het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol dat zich in Den Haag bevindt.

"Ik denk dat de cyberdreiging de wereld zoals we die kennen zal veranderen", zo liet de Deen tijdens de InfoSecurity Beurs in Londen weten. Op dit moment maken 2,7 miljard mensen gebruik van het internet, een aantal dat naar 4 miljard zal groeien. "Denk je dat we meer of minder misdaad zullen zien als we van 2,7 naar 4 miljard gaan?", stelde Oerting het publiek de vraag, zo meldt IB Times.

Tor-netwerk

De Europol-topman wees ook naar het 'darknet' dat alleen via Tor toegankelijk is en waar zelfs de NSA niet doorheen zou kunnen komen. De meeste topcriminelen zouden hier gebruik van maken om anoniem te kunnen opereren, gestolen goederen uit te wisselen en met elkaar te communiceren. Oerting waarschuwde ook voor het gebruik van de cloud door criminelen om aanvallen uit te voeren.

Dit zou inhouden dat opsporingsdiensten niet meer fysiek laptops en servers van criminelen in beslag kunnen nemen, wat het nog lastiger maakt om ze succesvol te vervolgen. "Als we bewijs zochten, namen we dingen in beslag. Maar in de nabije toekomst zullen criminelen vanuit de cloud opereren en zullen ze hun data streamen. Hoe verkrijgen we dan het bewijs?"

De clouddiensten die criminelen zullen gebruiken zullen volgens Oerting door criminele entiteiten worden opgezet. "En dat maakt het nog lastiger om de misdrijven toe te kennen." Toch moet het probleem worden opgelost. "Het internet is een gedeelde bron, net zoals de open zee of de lucht. Hoe zorgen we ervoor dat het internet niet door zoveel misdaad vervuild raakt dat mensen grenzen gaan instellen?", besloot de Deen zijn speech.

Reacties (1)
30-04-2014, 12:41 door Anoniem
Dat die neus die net publiekelijk de handoek in de ring gegooid heeft? Probeert'ie zich nu van zijn zelfgeschapen imago van nutteloosheid te verlossen ofzo? Toch wel frappant hoe zulke overduidelijk overvloedige belastingsalaristrekkers zichzelf toch weer mooi een podium bezorgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.