image

FBI waarschuwt kantoorwinkels voor social engineering

woensdag 30 april 2014, 10:00 door Redactie, 1 reacties

De FBI heeft een waarschuwing voor kantoorwinkels afgegeven dat ze steeds vaker het doelwit van social engineering zijn. Criminelen mailen of bellen de winkels en doen zich als iemand van een school voor en proberen zo allerlei vertrouwelijke informatie over het schoolaccount te ontfutselen.

Met de bemachtigde informatie en soms ook gegevens die op de website van de school te vinden zijn, plaatsen de criminelen een grote bestelling bij de kantoorwinkel voor laptops, harde schijven, printers, inkt en andere spullen. Volgens de FBI zouden de bestellingen meer dan 200.000 dollar bedragen.

Katvangers

De criminelen, die vanuit Nigeria zouden opereren, geven vervolgens een Amerikaans afleveradres op. Het adres is van mensen die zelf ook door de criminelen via social engineering zijn gedupeerd en denken dat ze thuiswerk verrichten. In werkelijkheid worden ze als katvanger gebruikt en moeten ze de ontvangen goederen naar Nigeria versturen.

Het komt ook voor dat de bestelling bij de school wordt afgeleverd. In dit geval nemen de oplichters contact op met de school en doen zich voor als de kantoorwinkel. Ze zeggen dat er een fout is gemaakt en de levering naar een retouradres kan worden teruggestuurd. Dit is echter het adres van een katvanger. "De meeste winkels slagen erin om de scam te ontdekken", zegt FBI-agent Alla Lipetsker. "Maar het is een alarmerende trend en de oplichters hebben successen geboekt."

De katvangers die de criminelen inzetten weten soms dat wat ze doen strafbaar is, maar soms gaat het ook om mensen die denken dat ze legitiem werk verrichten. Lipetsker merkt op dat er geen sprake van hacking is. "De Afrikanen hacken niet. Ze lichten hun slachtoffers op via phishing en social engineering." Ze benadrukt dan ook dat de belangrijkste les voor zowel scholen als winkels is dat ze waakzaam voor online- en telefoonbestellingen moeten zijn.

Reacties (1)
30-04-2014, 11:02 door Anoniem
Je kan het ook zien als verkapte ontwikklingssamenwerking.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.