image

'30% Londense wifi-netwerken onbeveiligd'

donderdag 1 mei 2014, 14:55 door Redactie, 4 reacties

Zo'n 30% van de wifi-netwerken in Londen gebruikt geen enkele vorm van encryptie of het zeer eenvoudig te kraken WEP-algoritme. Dat meldt het Britse anti-virusbedrijf Sophos, dat twee dagen met een 'warbike' door de Britse hoofdstad toerde en meer dan 81.000 wifi-netwerken analyseerde.

Ruim 24.000 wifi-netwerken stonden wagenwijd open, terwijl ruim 42.000 (52%) het WPA-algoritme gebruikten. Een algoritme dat niet meer wordt aangeraden, aldus de virusbestrijder. Verder zette Sophos ook nog eigen access points neer en ontdekte dat een groot aantal mensen hier verbinding mee maakt, voor zaken als sociale media, webmail en internetbankieren. Slechts 2% van de mensen die met deze compleet onbekende wifi-netwerken verbinding maakte gebruikte een VPN om het internetverkeer af te schermen.

Onlangs waarschuwden de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Europese politiedienst Europol om geen persoonlijke informatie via openbare wifi-netwerken te versturen, omdat kwaadwillenden hier misbruik van zouden kunnen maken. "Op het moment dat je e-mailverkeer of financiële transacties wilt doen, moet je dat niet doen op een openbare plek", aldus Wil van Gemert, directeur cyberveiligheid van de NCTV tijdens een uitzending van KRO Brandpunt.

Reacties (4)
01-05-2014, 15:01 door Anoniem
Ja maar als je versleuteling aanzet dan gaat de MIVD (of de AIVD, of in het VK, GCHQ) weer miepen. Het is ook nooit goed.
01-05-2014, 17:10 door Anoniem
Oud nieuuws van Sophos, "Project Warbike" is al veel ouder en filmpjes ook te vinden op Youtube. Resultaten waren overigens even droef.
02-05-2014, 07:46 door Anoniem
"Ja maar als je versleuteling aanzet dan gaat de MIVD (of de AIVD, of in het VK, GCHQ) weer miepen. Het is ook nooit goed."

Dat zal voor hun relevant zijn, of jij je AP open of dicht hebt staan. Alsof ze je AP aftappen en niet de hops daarna bij je provider.
09-05-2014, 09:15 door Anoniem
hoeveel hiervan zullen gewoon de gasten netwerken van hotels, restaurants, ... zijn. daar is een open netwerk nog gewoon de standaard.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.