image

Android-worm verspreidt zich via sms-berichten

donderdag 1 mei 2014, 17:52 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers hebben een worm voor het Android-platform ontdekt die zich via sms-berichten en een deel social engineering verspreidt. Het gaat om de Samsapo-worm die in het Russisch een sms-bericht met de tekst "is dit jouw foto?" naar alle contacten in het adresboek verstuurt.

Het bericht is van een link naar een kwaadaardig APK-bestand voorzien. Volgens het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET wordt deze techniek al vrij lang tegen Windows-gebruikers ingezet, maar is het wel een vrij nieuwe ontwikkeling op het Android-platform. De kwaadaardige app doet zich voor als een systeemtool. In de achtergrond kan de worm aanvullende apps installeren en persoonlijke informatie stelen zoals sms-berichten en het adresboek.

De worm kan ook kostbare sms-berichten versturen, telefoongesprekken blokkeren en de alarminstellingen wijzigen. Daarnaast stuurt Samsapo zich naar alle contacten die in het adresboek staan vermeld. De worm zou op dit moment alleen tegen Russische Android-gebruikers zijn gericht, aldus analist Robert Lipovsky. Hij adviseert gebruikers om geen apps van onbekende bronnen te installeren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.