image

Interpol rolt grote bende cyberafpersers op

vrijdag 2 mei 2014, 10:04 door Redactie, 0 reacties

Interpol heeft samen met de Filipijnse autoriteiten een grote bende afpersers opgerold die via het internet honderden slachtoffers maakten. Het gaat in totaal om 58 individuen, waaronder drie mannen die de Schotse tiener Daniel Perry afpersten. De 17-jarige Perry pleegde vorige jaar zelfmoord.

Perry dacht dat hij met een Amerikaans meisje op Skype aan het chatten was en deelde compromitterende foto's van zichzelf. In werkelijkheid ging het om criminelen die hem vervolgens met de foto's afpersten. De nu opgerolde bende, die vanuit de Filipijnen opereerde, zou honderden slachtoffers in Groot-Brittannië, de verenigde Staten, Indonesië, de Filipijnen, Hong Kong en Singapore hebben gemaakt, alsmede mogelijk ook in Australië, Zuid-Korea en Maleisië.

Volgens Interpol opereerde de bende op een bijna industriële schaal met callcenter-achtige kantoren. De bendeleden werden getraind en ontvingen bonussen, zoals vakantiedagen, geld en mobiele telefoons, als ze bepaalde financiële doelen haalden. Slachtoffers van de seksuele afpersing, sextortion in het Engels, werden gedwongen om seksuele handelingen te verrichten of geld te betalen, variërend van 500 tot 15.000 dollar.

"De schaal van deze sextortion-netwerken is gigantisch en worden met één doel gerund, het verdienen van geld, ongeacht de verschrikkelijk emotionele schade die ze bij hun slachtoffers aanrichten, zegt Sanjay Virmani, directeur van het Interpol Digital Crime Centre (IDCC). In totaal zijn er in de Filipijnen zo'n 195 mensen geïdentificeerd die zich met sextortion bezighouden. Naast de bendes die vanuit Azië opereren waarschuwt Interpol ook voor Afrikaanse bendes die het voornamelijk op Europese internetgebruikers hebben voorzien.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.