image

Microsoft en Google alarmeren gebruikers voor dataverzoeken

vrijdag 2 mei 2014, 10:59 door Redactie, 3 reacties

Microsoft, Google, Facebook en Apple gaan gebruikers straks waarschuwen als overheidsinstanties data over hen opvragen. Volgens de Amerikaanse techbedrijven hebben gebruikers het recht om dit te weten, waarmee ze tegen de wens van de Amerikaanse overheid ingaan.

Dat laat de Washington Post weten. Volgens aanklagers en het Ministerie van Justitie zullen de techbedrijven op deze manier criminelen tippen, die zo de tijd krijgen om belangrijk digitaal bewijs te vernietigen voordat het kan worden verzameld. Apple, Microsoft, Facebook en Google zullen echter allemaal hun beleid aanpassen, of hebben dit al gedaan, waarin staat dat ze gebruikers zullen waarschuwen, tenzij dit door een rechter of andere juridische autoriteit specifiek wordt verboden.

De techbedrijven stellen dat ze uitzonderingen kunnen maken om gebruikers niet over dataverzoeken in te lichten, bijvoorbeeld als er een directe dreiging voor potentiële slachtoffers is. In de meeste gevallen zouden gebruikers echter horen te weten wie hun data verzamelt en waarom, aldus de bedrijven. De uitzonderingsgevallen zouden daarnaast door een rechter moeten worden bepaald en niet door bedrijfsadvocaten of een onderzoeker vinden ze.

Reacties (3)
02-05-2014, 13:40 door Anoniem
Ik zeg dat al jaren dat we dat hier ook moeten doen.

Politie is wettelijk verplicht om mensen te melden als informatie is opgevraagd of informatie is afgetapt. Er staat echter geen straf op, dus wordt het nooit gedaan. Als dienst kunnen de providers die melding op zich nemen.

Peter
02-05-2014, 16:34 door Anoniem
Het is in de VS op basis van de patriot-act verboden over dataverzoeken of andere datainzage te publiceren als als deze gebeuren op basis van diezelfde patriot-act.
Wees nou niet zo naïef om te denken dat hier geen uitzondering voor gemaakt wordt.
02-05-2014, 18:42 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-05-2014, 18:43
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.