image

Hackers ontwikkelen opvang-app voor daklozen

dinsdag 6 mei 2014, 12:00 door Redactie, 13 reacties

Bijna 100 hackers, ontwikkelaars, ontwerpers en ondernemers in Seattle hebben zich dit weekend ingezet om allerlei oplossingen voor daklozen te ontwikkelen. Tijdens 'Hack to End Homelessness' werd gekeken in hoeverre technologie kan worden gebruikt om daklozen te helpen.

Zo werd er een sociaal netwerk voor de daklozengemeenschap ontwikkeld genaamd 'We Are Visible!', een uitgebreide kaart die dakloosheid in 25 grote Amerikaanse steden weergeeft en bouwden de hackers een app waarmee allerlei opvangadressen gevonden kunnen worden. Alle initiatieven, projecten en uitvindingen werden vervolgens door een jury beoordeeld, hoewel er geen prijzen werden uitgedeeld. Deelnemers zouden juist hun steentje aan de problematiek willen bijdragen en iets ontwikkelen dat er toe doet, aldus de organisatie.

"We hebben een innovatiecultuur, een technologisch getalenteerde populatie en een sociaal bewustzijn. Als je die drie dingen combineert, kunnen we als een incubator voor oplossingen dienen die de hele wereld kunnen helpen, alsmede onze eigen gemeenschap", aldus organisator Candace Faber.

Reacties (13)
06-05-2014, 12:19 door Anoniem
En een dakloze heeft een mobiele telefoon?
06-05-2014, 12:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-05-2014, 12:46 door Anoniem
Door BertG.: En dakloze lopen tegenwoordig met smartphone's rond te zwerven om een opvangplek te zoeken of zo?
Zo slecht gaat 't dan niet met een zwerver zolang je nog steeds een smartphone kan betalen + een abonnement.
Lijkt mij nou niet 1 van de 1ste levensbehoeftes als zwerver zijnde. Maar ik kan 't verkeerd zien natuurlijk.

Helemaal mee eens, werken is ook een vak...
06-05-2014, 12:59 door Anoniem
Gekregen of tweehands goedkope smartphone, prepaid abbo en gratis wifi bij de Starbucks of MickeyD om de hoek. Dan ben je voor minder dan 30 euro toch wel klaar.
06-05-2014, 13:09 door Anoniem
Ja, die zijn er zeker.

"De digitale portemonnee is handig voor daklozen omdat het anoniem is, je er geen adres voor nodig hebt en ze zonder dollars op zak minder snel worden beroofd. In vijf maanden tijd kan er 600 dollar verdiend worden."

NOS
nos.nl/op3/artikel/554472-niet-bedelen-maar-klikken-voor-bitcoins.html

Wired
http://www.wired.com/2013/09/bitcoin-homeless/?cid=12153394
06-05-2014, 13:16 door Anoniem
Een dakloze is over het algemeen een werkende die te weinig verdiend voor een huis.

Een zwerver heeft over het algemeen geen werk, en geen huis.

Kom op jongens.
06-05-2014, 13:51 door Anoniem
Helemaal mee eens, werken is ook een vak...

Het gaat om daklozen, niet om werklozen ;-)

Een dakloze kan toch perfect over een smartphone beschikken. Als hij/zij ergens iets bijverdiend lijkt het mij net veel beter dat ze het geld uitgeven aan een smartphone dan aan drank of drugs... (om verder in clichés te denken)

Enfin, ik vind dit een prachtig initiatief!!
06-05-2014, 14:22 door Anoniem
Als er één groep is die een goed informeel informatienetwerk heeft, zijn het wel daklozen. Maar ja, dan moet je wel buiten met iemand gaan praten zónder een schermpje voor je neus.

Totaal kansloos dit, of zoeken ze soms muilezels?
06-05-2014, 16:22 door Ilja. _V V
Ik heb zelf vorig jaar in de aanbieding bij AH voor € 9,95 een SIM-Lock vrije telefoon gekocht, & daar kreeg je een tientje gratis beltegoed bij. AH heeft mij dus € 0,05 betaald om een telefoon te kopen, zelf € 5,05 als ik mijn oude nummer had over gezet!
En nee, ik ben niet dakloos, noch junk, noch zwerver (alhoewel menigeen die me voor het eerst tegen komt, denkt van wel)!

Aan de zelfkant van de maatschappij word je nu eenmaal inventief, of depressief, of crimineel, of een combinatie daarvan.

Denk eens aan die zwervers die bij de supermarkt vragen of ze je winkelwagen terug mogen brengen of de garagedeur voor je openhouden, of "gewoon" bedelen: Beetje zwerver haalt daarmee € 12,50 tot meer dan € 25,- per uur, met een beetje inzet bij een 8-urige "werkdag" dus € 100,- tot meer dan € 200,-...
Waarom ondergaan ze anders elke dag weer de vernedering & agressie van ons, ozo "normale", "sociale" mensen?
Behalve dan de noodzakelijke onkosten voor drank & drugs?..
06-05-2014, 17:07 door Anoniem
Geweldige naïviteit om te geloven dat je met wat hippe apps en wat grote woorden zomaar ineens de wereld kan verbeteren. Maarja, zo rollen ze daar. Iets met teveel koffie en nog meer ongebreideld optimisme. Dit zijn geen hackers, maar hippies.
07-05-2014, 09:48 door Mysterio
Door Anoniem: Geweldige naïviteit om te geloven dat je met wat hippe apps en wat grote woorden zomaar ineens de wereld kan verbeteren. Maarja, zo rollen ze daar. Iets met teveel koffie en nog meer ongebreideld optimisme. Dit zijn geen hackers, maar hippies.
Geloof en optimisme... Veel meer heb je niet nodig om de wereld een beetje beter te maken. Zou je ook eens moeten proberen.
07-05-2014, 10:27 door Anoniem
Door Mysterio:
Door Anoniem: Geweldige naïviteit om te geloven dat je met wat hippe apps en wat grote woorden zomaar ineens de wereld kan verbeteren. Maarja, zo rollen ze daar. Iets met teveel koffie en nog meer ongebreideld optimisme. Dit zijn geen hackers, maar hippies.
Geloof en optimisme... Veel meer heb je niet nodig om de wereld een beetje beter te maken. Zou je ook eens moeten proberen.
Je bedoelt zoals dat langhaarig werkschuw tuigh in de jaren zestig dat probeerde... en welke nu zo hard aan het pluche kleven dat het de toeschouwers pijn doet? Of die complete baantjescarroussels en netwerken van bureautjes en keurmerken hebben opgericht om maar zoveel mogelijk belastingcentjes via "zieligmensen" onder de eigen armen te kunnen verdelen? Of wellicht meer op de wijze van de wachttoren-uitdelers, die ook na een "nee" maar terug blijven komen om hun specifieke fantasieverhaal op te dringen? Of wellicht meer zoals "social media" die de wereld zoveel beter maken door je privédata liefst na herhaaldelijke beloftes het niet te doen toch te verkopen aan de hoogstbiedende?

Hoeveel beter worden we daar met z'n allen van? Een boel? Een beetje? Hoeveel?
08-05-2014, 12:07 door Anoniem
De meeste inloophuizen in Amsterdam hebben WiFi en een smartphone is zo duur niet. Voor mensen die al langer op straat zijn, voegt een app denk ik weinig toe. Via via kennen zij de wegen wel. Voor mensen die net op straat zijn kan een mooie extra tool zijn om de juiste hulp te vinden. Het is geen oplossing, maar weer een extra middel.
@LucTanja
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.