image

Gratis Android-apps vaker toegang tot camera

vrijdag 2 november 2012, 12:18 door Redactie, 6 reacties

Gratis Android-apps willen vaker toegang tot de camera van het toestel dan betaalde apps. Ook het recht om te kunnen bellen of sms-berichten te versturen komt vaker voor bij gratis apps. Dat ontdekte netwerkbeveiliger Juniper na het analyseren van 1,7 miljoen apps op Google Play tussen maart 2011 en september 2012.

"We ontdekten een behoorlijk aantal applicaties met permissies en mogelijkheden die gevoelige gegevens kunnen openbaren of toegang tot functionaliteit van het toestel kunnen krijgen dat ze niet nodig hebben."

De apps in kwestie hebben ook het recht om toegang tot het internet te krijgen, waardoor de gegevens verstuurd kunnen worden. Juniper stelt dat gratis apps ook veel vaker toegang tot persoonlijke informatie willen dan betaalde apps. Gratis apps hebben 401% meer kans om de locatie van gebruikers te volgen en 314% meer kans om het adresboek te benaderen dan de betaalde tegenhangers.

Gratis
Verder blijkt dat 6,4% het recht heeft om in de achtergrond een telefoongesprek te starten, iets wat bij 1,9% van de betaalde apps voorkomt. 5,5% van de gratis apps wil toegang tot de camera, terwijl 2,1% van de betaalde apps dit wil. Het is vooral oppassen met apps in de categorie 'kaarten en casino' en 'racing games', aangezien daar het aantal apps dat telefoongesprekken wil starten, sms-berichten wil versturen of toegang tot de camera wil schrikbarend hoog is.

Toch stelt Juniper dat het gebruik van gratis apps in ruil voor persoonlijke informatie het vaak waard is. "Veel gebruikers weten echter niet dat dit volgen plaatsvindt en maken daardoor geen geïnformeerde keuze. Het op begrijpelijke manier communiceren waarom informatie noodzakelijk is, kan helpen dat mensen comfortabeler worden in het delen van informatie."

Reacties (6)
02-11-2012, 12:39 door Anoniem
Het blijft toch verbazend dat je als gebruiker niet de mogelijkheid hebt om aan te geven dat aps geen gebruik mogen maken van.. je contactgegevbens, je camera, me sms. Noem het maar op.
02-11-2012, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Het blijft toch verbazend dat je als gebruiker niet de mogelijkheid hebt om aan te geven dat aps geen gebruik mogen maken van.. je contactgegevbens, je camera, me sms. Noem het maar op.

Ik krijg te zien welke zaken een app wil uitvoeren als ik de app wil installeren. En dan kan ik zelf uitmaken of ik dat wil of niet.
02-11-2012, 19:57 door Mr.Shibby
De mogelijkheid om zelf grotendeels te bepalen waar een app machtigingen tot heeft is er wel degelijk!

LBE Privacy Guard

werkt perfect en voor een heel Hollands prijsje; gratis :P
02-11-2012, 23:14 door Ramon.C
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het blijft toch verbazend dat je als gebruiker niet de mogelijkheid hebt om aan te geven dat aps geen gebruik mogen maken van.. je contactgegevbens, je camera, me sms. Noem het maar op.

Ik krijg te zien welke zaken een app wil uitvoeren als ik de app wil installeren. En dan kan ik zelf uitmaken of ik dat wil of niet.

Dit is wat ik ook doe voordat ik verder ga met installeren. Buiten dat, ik zoek eerst even op een zoekmachine of er opmerkingen zijn gemaakt over de betreffende app en of die slecht zijn bevallen of ook niet. En zorg er ook voor dat je een virus scanner draait op je mobiel. Maar idd het is wel jammer dat je zelf niet de mogelijkheid heb om bepaalde functionaliteiten te blokkeren of juist aan te maken.
03-11-2012, 00:05 door Anoniem
Dus naast volgen willen die app makers nu ook foto's van je been? Het begint op Google te lijken.
04-11-2012, 01:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.