image

Windows 7 vaker besmet dan XP in vierde kwartaal

donderdag 8 mei 2014, 11:30 door Redactie, 3 reacties

In het vierde kwartaal van afgelopen jaar heeft zich een opmerkelijke trend voorgedaan waarbij nieuwere besturingssystemen zoals Windows Vista en Windows 7 vaker besmet waren dan Windows XP. Dat meldt Microsoft in een nieuwe editie van het Security Intelligence Report.

Van juli tot en met september is er een neerwaartse trend zichtbaar, waarbij XP-systemen het vaakst en Windows 8-systemen het minst besmet zijn. Het vierde kwartaal van vorig jaar breekt met deze trend, als er op Windows Vista veel meer infecties worden aangetroffen en ook Windows 7 meer infecties dan Windows XP heeft. Op alle ondersteunde platformen is het aantal besmettingen echter sterk gestegen.

Dat wordt volgens Microsoft vooral door de Rotbrow malware-familie veroorzaakt. Rotbrow is een programma dat beweert de computer tegen ongewenste browseruitbreidingen te beschermen, maar installeert juist meer uitbreidingen. De software bestaat al sinds 2011, maar zou tot voorheen nooit kwaadaardig gedrag hebben vertoond.

In 2013 bleek dat Rotbrow opeens ook de Sefnet-malware installeerde, wat reden voor Microsoft was om Rotbrow aan de Malicious Software Removal Tool (MSRT) toe te voegen. Dit is de in Windows ingebouwde malwareverwijdertool. Volgens Microsoft verklaart dit de "dramatische toename" van het aantal besmette Windowscomputers in het vierde kwartaal. Nu Rotbrow op de meeste systemen wordt herkend en verwijderd verwacht Microsoft dat het aantal infecties zich weer zal normaliseren.

Image

Reacties (3)
08-05-2014, 11:50 door Mysterio
Een stuk software opeens aanmerken als malware zorgt voor een flinke stijging. Stel dat we besluiten dat oude Java versies vallen onder malware, dan krijg je ook interessante statistieken.
08-05-2014, 12:19 door Anoniem
... zo bestaan er ook bijna geen virussen meer voor win3.1; wordt steeds veiliger zo'n EOS OS ;)
10-05-2014, 11:42 door Anoniem
Deze cijfers zijn vrijwel waardeloos als indicatie van de verspreiding van malware. Het gaat alleen over wat Microsoft heeft opgeruimd met MSRT, waarbij alle andere malware wordt genegeerd. De lage opschoning in Q3 versus de hoge in Q4 geeft een sterke indicatie van dit meer een meting is van de kwaliteit van de MSRT software dan van iets anders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.