image

'Kwantumcryptografie maakt hacking bijna onmogelijk'

dinsdag 6 november 2012, 12:04 door Redactie, 11 reacties

Schotse wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om door middel van kwantumcryptografie veilig transacties te verrichten en berichten uit te wisselen. De onderzoekers gebruiken kleine lichtdeeltjes, fotonen, om de authenticiteit van elektronische berichten en transacties te verifiëren. De fotonen worden in dit geval als een 'digitale handtekening' gebruikt. Online transacties worden nu vaak via SSL uitgewisseld.

De onderzoekers stellen dat de gebruikte SSL-certificaten op een wiskundige formule zijn gebaseerd, en daardoor te kraken zijn. Daardoor is het mogelijk om te frauderen of vertrouwelijke informatie te onderscheppen. Met kwantumcryptografie wordt een andere aanpak gehanteerd wat de authenticiteit en herkomst van het bericht moet garanderen.

Vervalsen
"Virusaanvallen hebben gedemonstreerde dat 'handtekeningen' en certificaten te stelen zijn, wat tot ontregelde systemen, gehackte accounts en grootschalige schade kan leiden. Onze nieuwe aanpak, het gebruik van kwantummechanica in plaats van wiskunde om handtekeningen voor meerdere ontvangers of klanten te maken, zou hacking, fraude en diefstal bijna onmogelijk maken", zegt professor Gerald Buller van de Heriot-Watt Universiteit.

Zijn team heeft inmiddels gedemonstreerd hoe kwantumcryptografie online transacties kan beveiligen. De op kwantum-gebaseerde handtekeningen zouden namelijk niet te vervalsen zijn.

De afzender stuurt een handtekening gecodeerd met lichtdeeltjes en stuurt die naar de ontvanger. De ontvanger kan de handtekening nog niet lezen, maar weet dat het om een authentieke handtekening gaat. Om de authenticiteit van een bericht te bevestigen en te lezen, moet de ontvanger zowel het bericht (de 'handtekening') plus aanvullende informatie ontvangen om het te ontcijferen.

Reacties (11)
06-11-2012, 12:10 door Anoniem
Zwitserse wetenschappers waren een half decennium eerder en hebben het al lang op de markt!
06-11-2012, 12:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-11-2012, 13:00 door Anoniem
Inderdaad, al (lang) op de markt:
- http://www.quintessencelabs.com
- http://www.magiqtech.com/MagiQ/Products_files/QBox%20Datasheet-2011.pdf
- http://www.idquantique.com

`Bijna onmogelijk' in inderaad; de veiligheid is nog steeds gebaseerd op kansen.
06-11-2012, 13:09 door Anoniem
absoluut niet waar.

weer een paar bomen om t bos uit t zicht te verliezen. just know how to bike around it. back to basic, hack that crap.

want to know a protip how? sure, publish my fancy challenging (which makes you angry, most probably) anonymous contribution at 'CISSP Opleiding' and I will. Booh, you will be angry.

oh ja, zal ik t de volgende keer in t frans doen? is dat spannender?

Med venlig hilsen!
06-11-2012, 13:53 door Anoniem
Alsof het de cryptografie zou zijn die de zwakste schakel is en waar alle hacking op plaatsvindt ...

Niks mis met mooi fysisch onderzoek, maar in het hele security plaatje is cryptografie ongeveer de meest sterke schakel .
06-11-2012, 14:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-11-2012, 15:15 door Anoniem
en dan heb je nog het belangrijkste stukje van de gehele tekst:

"Virusaanvallen hebben gedemonstreerde dat 'handtekeningen' en certificaten te stelen zijn, wat tot ontregelde systemen, gehackte accounts en grootschalige schade kan leiden. Onze nieuwe aanpak, het gebruik van kwantummechanica in plaats van wiskunde om handtekeningen voor meerdere ontvangers of klanten te maken, zou hacking, fraude en diefstal bijna onmogelijk maken",
bijna....
dus het is wel mogelijk het kost alleen tijd en geld. dus het komt er nog steeds op neer dat alles wat door de mensen wordt gemaakt ook door mensen te slopen is.
06-11-2012, 15:56 door Whacko
Allemaal leuk en aardig. Maar zover ik weet is er nog steeds geen oplossing bedacht om die "quantum handtekening" over het internet te versturen. Dit werkt alleen nog met een directe verbinding.

Namelijk: Wanneer je een bericht verstuurt met een quantum state, dan kan de ontvanger zien of er iets met het bericht gebeurt is. Maar als je het over het internet verstuurt, dan zal het op z'n minst door een paar routers heen moeten. Deze zullen de quantum state aanpassen, omdat ze het bericht opnieuw moeten maken.
06-11-2012, 16:47 door Anoniem
Door Whacko: Allemaal leuk en aardig. Maar zover ik weet is er nog steeds geen oplossing bedacht om die "quantum handtekening" over het internet te versturen. Dit werkt alleen nog met een directe verbinding.

Net wat ik me erbij afvroeg. Als specifieke fotonen de ontvanger moeten bereiken heb je al snel een zichtlijn of een directe glasvezelverbinding nodig. Fotonen over je ADSL-modem sturen gaat niet.
07-11-2012, 08:20 door Anoniem
Een tijd geleden was er een stukje in DWDD dat een Kwantumcomputer ook alle huidige cryptografie zou kunnen kraken.
Het is dus een beetje dubbelop?
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/91675
15-11-2012, 10:22 door Leen_T
Alle cryptografie is een beetje overdreven. Er is een kwantumalgoritme (Shor) waarmee je in polynomiale tijd kunt factoriseren. Dus de public key cryptosystemen die op de (aangenomen) moeilijkheid van het factorizeren van grote getallen zijn gebaseerd (RSA achtige systemen als SSL die op het internet veel gebruikt worden) zijn niet veilig voor de kwantumcomputer, maar er is meer dan dat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.