image

Overheid start landelijke publiekscampagne NL-Alert

maandag 12 mei 2014, 11:32 door Redactie, 6 reacties

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is vandaag een landelijke campagne gestart om het publiek op NL-Alert te wijzen. NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon waarmee de overheid mensen in de omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht kan informeren.

In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. De dienst werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Naast het publiek uit te leggen wat NL-Alert is en hoe het op de mobiele telefoon kan worden ingesteld, wordt in de campagne ook het nieuwe NL-Alert controlebericht aangekondigd.

Maandag 2 juni zendt de overheid rond 12.00 uur in heel Nederland een NL-Alert controlebericht uit. Burgers kunnen zo controleren of hun mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. Vorig jaar februari en november weden er ook al controleberichten voor NL-Alert verstuurd. De nu gelanceerde publiekscampagne zal tot en met 2 juni lopen.

Reacties (6)
12-05-2014, 12:50 door Anoniem
Moest je niet de vorige keer je gehele doopcel afgegeven aan de officiele website van nl alert om je te kunnen registreren ?
12-05-2014, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: Moest je niet de vorige keer je gehele doopcel afgegeven aan de officiele website van nl alert om je te kunnen registreren ?
Nee. Het is een 'cell broadcast'. Zo'n bericht wordt door een GSM-mast aan alle telefoons waar die op dat moment contact mee heeft gezonden. De afzender kiest niet om specifieke telefoons te bereiken maar kiest om het bericht in een bepaald gebied uit te zenden, door de juiste zendmasten te adresseren.

Als jij op je mobieltje instelt dat hij die 'cell broadcasts' niet negeert maar aan je toont dan lijkt het alsof je een soort SMS'je krijgt, maar de afzender heeft dat dus niet aan jouw nummer gestuurd maar in een specifiek gebied verspreid.

Zo'n cell broadcast is van een kanaalnummer voorzien (919 voor NL-Alert). Je kan, afhankelijk van de mogelijkheden van je toestel, instellen dat je naar alle kanalen luistert of alleen naar specifieke kanalen. Op mijn (heel erg basale en non-smart) Samsung-mobieltje kies ik in het menu Berichten en dan Info-berichten, en dan kan ik daar de benodigde instellingen doen. Hoewel mijn toestel op de website van NL-Alert niet als een van de ondersteunde toestellen genoemd wordt bleek het bij het vorige testbericht gewoon te werken.
12-05-2014, 15:01 door rsterenb
Nee. Je moet gewoon je telefoon nakijken of je iets moet doen om CB (Cell Broadcast) berichten te ontvangen, *als* je telefoon dat tenminste kan.
12-05-2014, 15:09 door Anoniem
NL-Alert, burgernet, amber allert ; over versnippering gesproken
19-05-2014, 13:43 door Anoniem
Het zal wel weer niet op iPhones werken.
19-05-2014, 15:20 door Anoniem
Kan er niet een systeem bedacht worden, waardoor het gewoon in één keer werkt, zonder van allerlei gedoe met cellen en kanalen enzo?
Ik bedoel, het bellen van 112 werkt ook altijd, keypad-lock, telefooncode erop of niet, 112 dendert dwars door alle beveiligingen heen, je 'kunt' het niet eens uitschakelen of blokkeren.
Dus; gewoon in één klap uitzenden op alle kanalen tegelijk !!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.