image

Maandag eerste landelijke controlebericht NL-Alert

dinsdag 29 januari 2013, 09:59 door Redactie, 7 reacties

Aanstaande maandag gaat de overheid voor het eerst een NL-Alert controlebericht in heel Nederland versturen. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen.

De dienst werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. De overheid benadrukt dat NL-Alert gratis en anoniem is. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland.

Campagne
Gisteren is een campagne van start gegaan om in aanloop naar het uitzenden van het controlebericht zoveel mogelijk mensen bewust te maken van NL-Alert. Daarnaast worden burgers opgeroepen om te controleren of hun eigen mobiele telefoon al geschikt is voor NL-Alert en om hem in te stellen als dit het geval is.

Bijna alle telefoons zonder internet (2G) kunnen nu al NL-Alert ontvangen, Alle aanbieders van mobiele telefonie in Nederland ondersteunen NL-Alert voor het 2G netwerk. Van de smartphones (3G) die de afgelopen drie jaar op de markt zijn gekomen is gemiddeld 55% van de toestellen technisch geschikt om NL-Alert te ontvangen.

Sinds de landelijke introductie op 8 november jongstleden is NL-Alert al ingezet in Tolbert (Groningen) en in Meppel (Drenthe). In beide gevallen betrof het een grote brand waarbij veel rook vrij kwam. Dit jaar zendt de overheid in totaal drie controleberichten uit: op 4 februari, 6 mei en 4 november.

Reacties (7)
29-01-2013, 10:31 door Anoniem
Door Redactie: De overheid benadrukt dat NL-Alert gratis en anoniem is. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland.

Deze twee zinnen staan toch wel op gespannen voet met elkaar.
Elders las ik al "meer dan 11 miljoen toestellen ontvangen al NL-Alert".
Mijn vraag is: hoe weten ze dat? Als het anoniem is.

Ik weet hoe een cell broadcast werkt en hoe je hem instelt, maar stuurt een telefoon soms misschien toch een info pakketje naar de provider zodra je die NL Alert instelt?
29-01-2013, 11:37 door Anoniem
En ook in iOS 6.1 die gister uitkwam zit geen ondersteuning voor NL-Alert op de iPhone. (Tenzij het zeer goed verstopt is.) Irritant. Hoe weet ik anders dat ik ramen en deuren dicht moet houden?
29-01-2013, 11:51 door Anoniem
Echt een kneuzenproject van de overheid. Geen enkel iPhone toestel kan dit bericht ontvangen. Ook de populaire Lumia toestellen van Nokia ondersteunen het niet en mensen met een Galaxy toestel moeten eerst handmatig een aantal instellingsschermen door om een extra kanaal voor de ontvangst van NL-Alert berichten in te stellen.
55% van de toestellen kunnen het ontvangen my ass. Echt weggegooid belastinggeld. Men had beter het geld op een spaarrekening kunnen zetten en het bij incidenten aanbreken om gewone sms-berichten te versturen wat ELK toestel in Nederland ondersteund.
29-01-2013, 12:18 door Mysterio
Door Anoniem:
Door Redactie: De overheid benadrukt dat NL-Alert gratis en anoniem is. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland.

Deze twee zinnen staan toch wel op gespannen voet met elkaar.
Elders las ik al "meer dan 11 miljoen toestellen ontvangen al NL-Alert".
Mijn vraag is: hoe weten ze dat? Als het anoniem is.
Wat dacht je van gewoon het aantal tellen en dat afzetten tegen het aantal geregistreerde telefoons?
29-01-2013, 12:33 door Anoniem
Ah, cell broadcast. Niet dat ik weet hoe dat precies inelkaar steekt. Maar eigenlijk iets wat de po-li-tie een twintigtal jaar eerder had moeten oppakken.
29-01-2013, 12:54 door Anoniem
Door Mysterio:
[Wat dacht je van gewoon het aantal tellen en dat afzetten tegen het aantal geregistreerde telefoons?

Daarvan denk ik: hoe wil je dat tellen?
Vandaar mijn vraag.
Ik krijg uit de info het idee dat het een receive-only oplossing is, maar is dat wel zo?
29-01-2013, 14:34 door Anoniem
En nu maar hopen dat ik mijn phone goed heb ingesteld
aka: dat ik dus niks ontvang.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.