image

Anoniem OS Whonix maakt gebruikers ontraceerbaar

dinsdag 13 november 2012, 15:06 door Redactie, 10 reacties

Een nieuw besturingssysteem gebaseerd op Debian moet gebruikers volledige anonimiteit bieden. Whonix ging voorheen als TorBOX of aos door het leven. Het is een op Virtual Box, Debian en Tor gebaseerd besturingssysteem. Het lekken van IP-adressen en DNS zijn volgens de ontwikkelaars 'onmogelijk'. Zelfs malware met rootrechten zou niet in staat zijn om het echt IP-adres of locatie van de gebruiker te achterhalen.

"Dit komt omdat Whonix uit twee virtual machines bestaat", aldus de ontwikkelaars. Eén machine draait alleen anonimiseringssoftware Tor en fungeert als gateway. De andere virtual machine fungeert als werkstation in volledig geisoleerd netwerk. Alleen verbindingen via Tor zijn mogelijk. Verder is het mogelijk om, als gebruikers dit willen, Flash, Java en JavaScript anoniem te gebruiken.

Alpha
"Whonix gebruikt het beste van twee werelden, het isolerende proxy-concept en het transparante proxy-concept. Op het moment zijn er geen anonimiteitslekken of proxy-omzeilingsproblemen bekend", zo laten de ontwikkelaars op de Full-disclosure mailinglist weten.

Die waarschuwen wel dat nu de eerste alpha-versie van Whonix verschenen is, het besturingssysteem zich tegenover hackers en onderzoekers moet bewijzen. "Ik hoop dat ervaren mensen naar het concept en de implementatie kijken en geen anonimiteit-gerelateerde problemen vinden."

Aangezien het hier om een alpha-versie gaat, is het vooral bedoeld voor testdoeleinden. Om Whonix te gebruiken moeten twee Virtual Machine images in Virtual Box worden geladen. De images zijn bij elkaar 1,6GB.

Reacties (10)
13-11-2012, 17:00 door AdVratPatat
Deze kende ik nog niet, zo gelijk thuis eens ff downen!
Lijkt me een redelijk concept, al ben ik wel benieuwd hoe een draaiend OS van 1.6GB in 2 VB's gaat presteren op m'n desktopje...
13-11-2012, 20:22 door KwukDuck
Leuk dat ze dit in een pakketje hebben gegooid, het concept om alle verkeer via een 'torrified' gateway te leiden is natuurlijk al jaren oud.
13-11-2012, 21:52 door Anoniem
Waarom wie iedereen toch anoniem op het internet zijn. Vind het allemaal maar verdacht als wat...

"If something is to good too be true, it must be so"
13-11-2012, 23:56 door Anoniem
Hoe anoniem je bent op het internet is ook sterk afhankelijk van het web gedrag door de gebruiker zelf. Veel details van een anonieme gebruiker kunnen worden afgeleid door haar of zijn gedrag op het web. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van haar of zijn nickname, adres, email en dergelijke op websites. Altijd oppassen dus!
14-11-2012, 08:46 door Fabian76
Totaal geen interesse hierin. Ik zou geen reden kunnen bedenken waarom ik anoniem op internet zou willen. Wat een onzin.
En nee, dit maakt het bankieren via internet ook niet veiliger. Bankin trojans kunnen nog steeds prima werken op dit systeem. Je bank gegevens kunnen nog steeds gelekt worden. Ze weten dan alleen niet van welke PC het komt, maar dat boeit niet want ze hebben je login gegevens al.
14-11-2012, 09:38 door Anoniem
@Fabian76: dus er zijn al banking trojans voor Debian (of Linux in het algemeen)? Als dat zo is hoor ik graag om welke het gaat.
14-11-2012, 10:20 door Anoniem
alleen mensen die iets te verbergen hebben zouden zo iets gebruiken.. niets voor mij dus, je ziet er wel verdacht uit met zo'n OS
14-11-2012, 11:53 door Anoniem
@10:20 alleen marginalen hebben niks te verbergen zul je bedoelen. Voor alle andere mensen kan dit OS zeker interessant zijn. Ik merk dat veel normale gebruikers zich zorgen maken over hun privacy, maar niet goed weten wat ze er tegen kunnen doen (kennen de tools/add-ons/browsers niet).
14-11-2012, 14:55 door Anoniem
De personen die zulke zaken verdacht vinden zouden het volgens mij zeer leuk vinden in noord korea of china of iran of gelijk welk land dat internet censuur gebruikt en mensen vervolgd op basis van wat ze bekijken op het internet (En dat zijn daarom geen illegale zaken maar zelfs gewoon zaken als ongecensureerd nieuws en dergelijke zaken die hier volledig normaal zijn.).
14-11-2012, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: alleen mensen die iets te verbergen hebben zouden zo iets gebruiken.. niets voor mij dus, je ziet er wel verdacht uit met zo'n OS

Waarom reageert u dan hier anoniem ? Wat heeft u te verbergen dat niemand hier u naam mag weten.

Buiten deze redelijk te verwachten reactie.

Ikzelf gebruik geen Whonix maar gebruik met enige regelmaat TAILS. En geen systeem zou perfect beschermt zijn.
Daarnaast is mijn standaard omgeving aardig dichtgetimmerd ik maak me meer zorgen om security dan privacy.
Een slechte instelling maar het is voor mij te laat om nu er teveel aan te doen. Ze hebben vast al genoeg info.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.