image

Politie doet huiszoekingen bij gebruikers Blackshades-malware

maandag 19 mei 2014, 13:38 door Redactie, 7 reacties

De politie heeft vorige week op 34 adressen in Nederland woningen doorzocht van gebruikers van de Blackshades-malware. De operatie was onderdeel van een internationale operatie tegen de gebruikers van deze malware, waarmee het mogelijk is om volledige controle over de computer te krijgen.

Bij de operatie van de Nederlandse politie werd niemand aangehouden. Wel is er beslag gelegd op 96 computers en laptops, 18 mobiele telefoons, 87 USB-sticks en harde schijven en 55 andere gegevensdragers. Wereldwijd werden 359 doorzoekingen verricht en 81 mensen aangehouden. In totaal werden meer dan 1100 computers, mobiele telefoons, routers, externe harde schijven en USB-sticks in beslag genomen, alsmede geldbedragen, illegale vuurwapens en drugs.

De wereldwijde actie, die vorige week al in het nieuws kwam, werd gecoördineerd door Eurojust in Den Haag. Het gebruik van Blackshades kwam onlangs naar voren in een Rotterdamse strafzaak, waarin een 19-jarige man ervan wordt verdacht dat hij 2.000 computers infecteerde en ook toegang tot de webcams van sommige slachtoffers wist te krijgen. De man zou ook Blackshades hebben gebruikt. De malware werd voor een bedrag van tussen de 40 en 100 dollar op internet aangeboden.

Server

Naast de huiszoekingen is de politie ook op internet actief geweest. Het Team High Tech Crime zag dinsdagavond kans een server van Blackshades binnen te gaan en een groot deel van de aanwezige informatie veilig te stellen. Het is echter onbekend gebleven waar deze server zich bevindt. Het Team High Tech Crime deed daarnaast ook een doorzoeking in Delft bij een 18-jarige beheerder van de Blackshades-website. De website is inmiddels door de FBI ontoegankelijk gemaakt.

Reacties (7)
19-05-2014, 15:47 door Anoniem
Maar eens even afwachten waar de server stond. De wetgeving voor het inbreken op servers buiten NL was nog niet geimplementeerd. De politie zoekt wel vaker de regels van de wet op of gaat er bewust overheen. Opa T grijpt toch niet in ...

Verder uiteraard wel een goede actie maar bovenstaande is zorgelijk.
19-05-2014, 16:14 door Anoniem
Hm.

Zal wel een hoog gehalte aan echte boeven tussen zitten, maar ik heb in mijn comupterhok al meer dan 87 harddisken en usbsticks, en 55 data dragers, en qua mobieltjes ga ik ook wel richting de 18.

Ik hoor liever hoeveel bewezen boeven ze hebben opgepakt, in plaats van hoeveel spullen ze weggenomen hebben van verdachten.
19-05-2014, 16:37 door Anoniem
"Het Team High Tech Crime zag dinsdagavond kans een server van Blackshades binnen te gaan en een groot deel van de aanwezige informatie veilig te stellen. Het is echter onbekend gebleven waar deze server zich bevindt"

Met andere woorden, de politie agenten moeten maar hopen dat de autoriteiten in het land waar de server zich bevond, de aktie tolereren, en/of niet achter de identiteit van de agenten komen. De pretentie van Opstelten dat agenten in het buitenland de wet mogen overtreden, zeggen natuurlijk niets over de opvattingen daarover in andere landen.
19-05-2014, 16:39 door Anoniem
Goede actie. Die jonge gasten mogen ook wel eens weten dat ze nu achter mensen aan gaan die met hun crypters en RATs lopen te hobby-en met een botnet. Dat zullen al veel van die jonge gasten tegenhouden nu dat ze weten. Alleen daarom is het al de moeite waard geweest.
19-05-2014, 18:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-05-2014, 18:31
[Verwijderd]
20-05-2014, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem: "Het Team High Tech Crime zag dinsdagavond kans een server van Blackshades binnen te gaan en een groot deel van de aanwezige informatie veilig te stellen. Het is echter onbekend gebleven waar deze server zich bevindt"

Met andere woorden, de politie agenten moeten maar hopen dat de autoriteiten in het land waar de server zich bevond, de aktie tolereren, en/of niet achter de identiteit van de agenten komen. De pretentie van Opstelten dat agenten in het buitenland de wet mogen overtreden, zeggen natuurlijk niets over de opvattingen daarover in andere landen.
Dat was ook mijn 1e gedachte, tot ik me realiseerde dat het hier hoogst waarschijnlijk om Tor of i2p gaat, geen overheid die daar wakker van ligt.


Door Anoniem: Goede actie. Die jonge gasten mogen ook wel eens weten dat ze nu achter mensen aan gaan die met hun crypters en RATs lopen te hobby-en met een botnet. Dat zullen al veel van die jonge gasten tegenhouden nu dat ze weten. Alleen daarom is het al de moeite waard geweest.
Geloof je dat nu echt zelf? Door goed recherchewerk icm slecht script-werk zijn de "makers" van BlackShades gevonden, en iedere IDIOOT die de creditcard van mama heeft gebruikt om een exemplaar aan te schaffen is daardoor ook de pineut. Dat komt neer op weinig organisatorisch talent, een gebrek aan inzicht, slecht of zelfs onversleutelde klantgegevens en wellicht zelfs (onvoorwaardelijke) medewerking van een 'insider.'
Geen kiddie die daar wakker van ligt, bovendien moet ik nog maar zien hoeveel mensen er daadwerkelijk veroordeeld gaan worden, al is het maar omdat (een deel van) de bewijslast via twijfelachtige weg verkregen is.


Door Peter V.: En dit is nog maar het begin.
De FBI heeft vandaag laten weten 5 Chinezen van China's People Liberation Army voor de rechter te dagen.
Ik zie het verband niet, hebben die Chinezen ook BlackShades gebruikt?


OT: Werd eens tijd dat iemand de consument ipv de bank eens ging beschermen tegen malware...
22-05-2014, 18:56 door Anoniem
Uit alle publiciteit krijg ik de indruk dat de invallen in Nederland zijn gedaan bij mensen die Blackshades hebben gekocht en niet bij mensen die Blackshades kwaadaardig hebben gebruikt. De indruk wordt versterkt door het feit dat niemand is aangehouden, waar dus kennelijk geen basis voor was.
Bezit van Blackshades is niet strafbaar, dus het lijken mij onrechtmatige invallen en onrechtmatige beslagen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.