image

VS klaagt Chinese functionarissen aan wegens cyberspionage

maandag 19 mei 2014, 14:37 door Redactie, 12 reacties
Laatst bijgewerkt: 19-05-2014, 17:25

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft verschillende Chinese overheidsfunctionarissen aangeklaagd wegens het stelen van Amerikaanse bedrijfsgeheimen via cyberspionage. Dat laten Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegenover NBC News weten.

Het is de eerste keer dat de VS een "staatsactor" wegens cyberspionage aanklaagt. Details over de aanklacht zullen later vandaag bekend worden gemaakt, maar bestaan onder andere uit de namen van verschillende Chinese ambtenaren. Welke ondernemingen het doelwit waren is nog niet bekend. Het zou in ieder geval om bedrijven in de energie- en productiesector gaan.

China

Eind vorig jaar hekelde China nog het optreden van een Amerikaans congreslid voor het Europees Parlement. Mike Rogers bezocht het parlement vanwege de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Volgens Rogers zou de VS zich niet met grootschalige surveillance bezighouden en waren berichten hierover in de media gelogen.

Het congreslid waarschuwde verder dat cyberspionage door China en Rusland het werkelijke probleem was. China stelde dat het een afleidingsmanoeuvre van de VS betrof om de aandacht van de eigen surveillanceactiviteiten af te leiden.

Update 17:25

De aanklacht is gericht tegen vijf soldaten van de Chinese legereenheid 61398, die het op bedrijven in de Amerikaanse private sector zouden hebben voorzien. Volgens de aanklacht zouden de vijf militairen op de computers van zes Amerikaanse bedrijven hebben ingebroken om daar gegevens te stelen, die vervolgens met concurrenten van de bedrijven werden gedeeld, waaronder Chinese staatsbedrijven.

Reacties (12)
19-05-2014, 14:55 door Anoniem
Nazi-Duitsland werd na WO II door de USA leeggeroofd van bedrijfsgeheimen en van V1 en V2 raketgeleerden. Ik vraag mij af wie schijnheiliger is: de RK kerk over haar pedo-priesters of de USA over de eigen spionagediensten.
19-05-2014, 15:18 door Anoniem
Gigantische gotspe. Hoe hypocriet kan je zijn...
19-05-2014, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem: Nazi-Duitsland werd na WO II door de USA leeggeroofd van bedrijfsgeheimen en van V1 en V2 raketgeleerden. Ik vraag mij af wie schijnheiliger is: de RK kerk over haar pedo-priesters of de USA over de eigen spionagediensten.
+1
19-05-2014, 16:44 door Anoniem
"Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft verschillende Chinese overheidsfunctionarissen aangeklaagd wegens het stelen van Amerikaanse bedrijfsgeheimen via cyberspionage. Dat laten Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegenover NBC News weten."

Lekker sportief, de rest van de wereld heeft nog geen Amerikaanse functionarissen aangeklaagd voor alle spionage activiteiten die het afgelopen jaar zijn onthuld. Hebben de Amerikanen last van boter op hun hoofd ?
19-05-2014, 16:55 door Anoniem
Afluisterschandalen, stiekem backdoors in Chinese routers inbouwen en China de schuld geven.
De USA heeft lak aan iedereen en is gestaag op weg de grootste tiran in de geschiedenis te worden.
Haar motto: "De USA heeft het recht daartoe, want wij zijn excellente mensen met excellente beginselen".
19-05-2014, 17:11 door Anoniem
Wel grappig om zo'n bericht te zien enkele pixels boven "Cisco vind het niet meer leuk als ze openbaar moeten klagen over de overheid vanwege het misbruiken van hun (veel te dure en trage) routers en switches met upgrade en vendor lock-in functionaliteiten, al dan niet met volle medewerking.. Immers een rolletje Cisco-tape is zo geleverd.

This content has been approved by the NSA. If seal is broken, content has also been approved by ?????
19-05-2014, 21:01 door Anoniem
Met dat verschil dat de Amerikanen zoeken naar activiteiten van terrorisme, fraude en criminaliteit zoals CC-diefstal uit met name (toevallig) Rusland en China. Is een groot verschil met heel bewust (en openlijk) bedrijfsgegevens stelen.

Moet alles wel in perspectief blijven zien....
20-05-2014, 02:52 door Anoniem
Amerikaanse Ministerie van justitie: "Alle Chinese hackers zijn in dienst van China en de U.S.A. heeft niks met de NSA te maken".
20-05-2014, 09:04 door Anoniem
Door Anoniem: Met dat verschil dat de Amerikanen zoeken naar activiteiten van terrorisme, fraude en criminaliteit zoals CC-diefstal uit met name (toevallig) Rusland en China. Is een groot verschil met heel bewust (en openlijk) bedrijfsgegevens stelen.

Moet alles wel in perspectief blijven zien....

China, het nieuwe USA ! ;P
20-05-2014, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem: Nazi-Duitsland werd na WO II door de USA leeggeroofd van bedrijfsgeheimen en van V1 en V2 raketgeleerden. Ik vraag mij af wie schijnheiliger is: de RK kerk over haar pedo-priesters of de USA over de eigen spionagediensten.
Pffff, "schijnheilig zijn" is een vereiste voor het hebben van een spionage programma, nogal wiedes he...

Dat je het principe van een spionageprogramma niet ziet zitten kan ik begrijpen, terwijl het op veel manieren de veiligheid zeker ten goede zal komen, maar dat je niet begrijpt dat een regering die wil dat zijn spionageprogramma succes heeft, hier geen openheid over gaat geven kan ik totaal niet inkomen...
21-05-2014, 07:25 door Anoniem
Sommigen hier lijken graag te vergeten dat verreweg het meeste wetenschappelijke onderzoek plaats vindt in de V.S. en dat zo ongeveer elke afgestuurde graag in de V.S. verder wil. Om die reden is de V.S. ook het meest interessante doel voor bedrijfsspionage.
Heeft verduveld weinig met de activiteiten van de NSA te maken in dit geval. Geen appels met peren vergelijken. Dat is zinloos.
21-05-2014, 20:09 door Anoniem
Door Anoniem: Met dat verschil dat de Amerikanen zoeken naar activiteiten van terrorisme, fraude en criminaliteit zoals CC-diefstal uit met name (toevallig) Rusland en China. Is een groot verschil met heel bewust (en openlijk) bedrijfsgegevens stelen.

Moet alles wel in perspectief blijven zien....

Bedoel je misschien die 52 voorkomen aanslagen die Mr. Alexander vorig jaar claimde ... en waarvan hij later in stapjes moest bekennen dat die alleen in zijn verbeelding bestonden...?

Met dank aan de Snowden onthullingen kunnen we aantonen (weten deden we het al) dat de programma's van de NSA volop voor het stelen van bedrijfs- en concurrentiegevoelige gegevens. Met name in Europa (Airbus o.a.) hebben we daar last van. Tot zo ver begrijpelijk, in de internationale politiek geldt de wet van de jungle. Maar om dan Chinese concullega's aan te klagen voor hetzelfde lokt wel een tegenreactie uit om met de Snowden-documenten in de hand hetzelfde te doen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.