image

Windows 8 niet immuun voor politievirus

woensdag 14 november 2012, 11:22 door Redactie, 4 reacties

Windows 8 is net als z'n voorgangers kwetsbaar voor ransomware die in de naam van de politie de computer voor losgeld vergrendelt. Symantec besloot een test van anti-virusbedrijf BitDefender te herhalen, alleen werd er dit keer niet met oude malware getest, maar met ransomware. De software meldt dat de gebruiker iets illegaals heeft gedaan en honderd euro moet betalen om weer toegang te krijgen.

Dit is inmiddels een van de snelst groeiende vormen van cybercriminaliteit. Computers worden meestal geïnfecteerd via links in e-mail of op sociale netwerken, of via ‘drive-by-downloads’ en ‘pay-per-install’ methoden.

Windows 8
Symantec besloot verschillende ransomware-exemplaren op Windows 8 te testen. Het besturingssysteem beschikt over een ingebouwde virusscanner en andere beveiligingsmaatregelen. "Hoewel sommige exemplaren niet goed werkten, duurde het niet lang voordat we een variant vonden die succesvol een Windows 8-systeem vergrendelde en voor losgeld gijzelde", aldus het anti-virusbedrijf.

Het ging om een variant van de Ransomlock Trojan, die ook een gelokaliseerde, Ierse versie van de ransomware leverde. "De cybercriminelen beseften niet dat Engels de meest gesproken taal in Ierland is. Hun vindingrijkheid verlaagt in dit geval de kans op een succesvolle gijzeling."

Als windows 8 een groter marktaandeel krijgt, verwacht Symantec dat er ook meer malware voor het nieuwe besturingssysteem verschijnt.

Reacties (4)
14-11-2012, 11:35 door Anoniem
Het is niet waar denken ze dat daar zo maar???
14-11-2012, 12:23 door SirDice
Windows 8 is net als z'n voorgangers kwetsbaar voor ransomware die in de naam van de politie de computer voor losgeld vergrendelt.
Ik vraag me af waarom men verwacht dat dit niet het geval zou zijn?

Dit is inmiddels een van de snelst groeiende vormen van cybercriminaliteit. Computers worden meestal geïnfecteerd via links in e-mail of op sociale netwerken, of via ‘drive-by-downloads’ en ‘pay-per-install’ methoden.
Op de "drive-by-downloads" na wordt dit spul dus min of meer bewust geïnstalleerd, je moet het tenslotte zelf starten.

Waarom zou Windows 8 daar niet vatbaar voor zijn?

Het besturingssysteem beschikt over een ingebouwde virusscanner en andere beveiligingsmaatregelen.
Die virusscanner is afhankelijk van 'signatures', maar als ik vanavond wat in elkaar draai dan zijn daar voorlopig nog geen 'signatures' voor. En die andere beveiligingsmaatregelen hebben geen enkele invloed omdat het een 'gewoon' regulier programma is wat door een gebruiker gestart wordt.
15-11-2012, 17:06 door spatieman
ik dacht dat windows 8, het super veiligste OS was van flagship bill gates.
29-01-2013, 09:09 door Anoniem
niet windows maar de producten van adobe zijn vatbaar voor het virus, windows voert ze alleen uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.